Annons

Psykisk ohälsa ökar i Skåne

Publicerad 26 november 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto Martina Holmberg / TT Kod 10033
Foto Martina Holmberg / TT Kod 10033

Psykisk ohälsa är ett stort samhällsproblem samtidigt som antalet sjukskrivningar ökar markant i hela landet.

- Det är uppenbart att dagens vård som fokuserar på insatser som sätts in när det är försent inte räcker. Sjukvårdspolitikerna i Skåne måste nu investera mer i det förebyggande arbetet för att förhindra mänskligt lidande, säger Skandias hälsostrateg Kristina Hagström i ett pressmeddelande.

Annons

Psykisk ohälsa utgjorde 33 procent av sjukskrivningarna under första kvartalet 2010 och har ökat med 14 procent sedan dess. I nuläget motsvarar sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa med 47 procent. Kostnaden för dessa sjukskrivningar i Skåne 2018 var totalt 1,144 miljarder.

- Trösklarna till samtalsterapi för de som är på väg in i psykisk ohälsa måste sänkas och tillgängligheten måste kraftigt förbättras. Vi ser också att det behövs fler hälsovägledare, säger Kristina Hagström.

Fakta:

Rapporten grundar sig i samhällsekonomiska beräkningar och utgår från de sjukskrivningsdagar då sjukpenning och rehabiliteringspenning betalas ut.

Sjukskrivningsperioder som är längre än 14 dagar berättigar ersättningar vilket innebär att kostnaderna för de första 14 sjukdagarna som betalas av arbetsgivarna inte är inräknade och därför begränsas uppskattningsvärdet i rapporten av inbetalda skatter som gått förlorade under dessa sjukdagar då arbete inte har kunnat genomföras.

Kostnaden för vård eller utbetalningar av sjuk- och rehabiliteringspenning omfattas inte i beräkningen. Själva uträkningen står för samhällsförlusten av antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa tillsammans med andelen av Försäkringskassans registrerade sjukskrivningsperioder.

Farida Ahmadi Högfeldt
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons