Sju procents minskning

Världen slog utsläppsrekord förra året, med 55.3 gigaton koldioxidekvivalenter.
I sin årliga rapport om skillnaden mellan utsläpp och uppsatta klimatmål konstaterar FN:s miljöprogram, Unep, att om inte utsläppen av växthusgaser minskar med 7,6 procent per år mellan 2020 till 2030 kommer det inte att gå att hålla uppvärmningen till 1,5 grader. Det lär tyvärr inte ske. Politik är ett kortsiktigt spel. Klimat ett långsiktigt. Klimatåtgärdsfientliga regimer i nyckelnationer gör att insatser från mer klimatambitiösa länder som Sverige (även om vi också gör för lite) blir otillräckliga.
Det är nedslående för teknikoptimister: om dagens klimatproblem delvis kan lösas med hjälp av innovativ teknik innebär det inte att morgondagens problem kan det, om situationen förvärras i den här takten.
Det finns fördelar med insikten om att vi kommer att misslyckas med att nå 1.5 gradersmålet. Kanske också 2-gradersmålet. Om världen släpper tankarna på att klimatförändringar kan begränsas så att påverkan blir relativt liten kan krisberedskapen öka. Förändringarna vid 2 grader och uppåt blir betydligt större än de vi föreställer oss vid en 1.5-gradersförändring.
De folkvalda som agerat alltför kraftlöst kring att uppnå klimatmålen kan om den insikten ökar i bästa fall efterträdas av personer som förstår att vi står inför enorma förändringar som vi måste ha beredskap inför.

Dagens fråga

Tittar du på julkalendern i SVT?

Loading ... Loading ...