Vi ska alla bli mordutredare

Vi har aldrig varit så intresserade av ”True Crime”, det vill säga skildringar av riktiga brott, som nu. Kan polisen ha nytta av det? Svaret är ja, enligt chefen för Kalla fall-gruppen i Region Syd, Bo Lundkvist. Gruppen har lagt upp över 100 ouppklarade mordfall i hopp om att allmänheten ska kunna medverka till att de blir lösta.
Om man undrar vem som är misstänkt för något, till exempel i fall där någon kallas ”nöjesprofilen” eller ”idrottsprofilen” kan man ofta finna svaret på Flashback forum. Man får ha rätt hög toleransnivå för svepande uttalanden om invandrares kriminella natur och andra mindre upplysta uppsikter. Men många av verkar vara duktiga privatspanare, på gott och ont – det är inte odelat positivt om namn på personer som inte är åtalade för brott kommer ut. Om dessa färdigheter kan användas till mer än diskussioner i internetfora är det konstruktivt.
Samtidigt har det nyligen varit mycket diskussioner om att anhöriga kan drabbas av true crime-intresset genom att fruktansvärda brott och övergrepp mot offer diskuteras in i minsta smärtsam detalj. Om man med allmänhetens hjälp lyckas ta reda på vem som mördat en anhörig gör man de efterlevande en stor tjänst. Det borde gå att balansera med att sedan inte frossa onödigt i obehagliga detaljer på ett sätt som upprör och skadar.
Vi måste kunna få båda: allmänhetens hjälp och allmänhetens respekt för anhörigas sorg.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Tittar du på julkalendern i SVT?

Loading ... Loading ...