SEB:s vd Johan Torgeby. Foto: TT

Lågtransparensbanker

SEB är inte som Swedbank, Handelsbanken eller Danske bank. Man kan byta ordning på bankerna ovan om man vill och till exempel istället skriva att Swedbank inte är som SEB. Så har de alla sagt: vi är inte som de andra, vi är bättre på vårt jobb, mer transparenta, ärligare. När det sedan visar sig att högriskpengar från högriskkunder har strömmat igenom banken på ett sätt som följer manuset för penningtvätt är de plötsligt störst på något annat: skandinavisk, blåögd naivitet. Då är de inte längre bäst på sitt jobb, utan födda i farstun när det gäller att sköta bank.
Om du som småsparare har konton i andra länder, som en vanligt lönekonto om du arbetat utomlands, får du fylla i blanketter, intyg och försäkringar om att du inte är någon säkerhetsrisk och inte försöker tvätta pengar och att de hundralappar som fördes över från ett annat land bara var det som blivit kvar av lönen efter räkningarna.
Trots detta argusöga på småkunder har storbankerna lyckats missa miljarder från brevlådeföretag och målvakter som problemfritt verkar ha kunnat flyttas via banken. Företag med kopplingar till den ökända Magnitskijhärvan skickade pengar genom SEB fram till för några år sedan.
Anti-korruptionsrevisorn Louise Brown kallar varningsflaggorna kring verksamheten för ”handbok i penningtvätt”. Chefsåklagaren Stefan Lundberg på Ekobrottsmyndigheten menar att både arten och antalet avvikelser antyder brott. Inget i det andra avsnittet av Uppdrag Gransknings genomgång av SEB stärkte med andra ord förtroendet för svenska storbankers hantering av misstänkt penningtvätt.
Trots kopplingar till Magnitskijhärvan förefaller SEB mindre belastat än Swedbank och har agerat snabbare för att täta luckorna i systemet. Det bortförklarar inte att 250 miljarder flödat genom bankens estniska verksamhet 2005-2018 från det som banken kallar ”lågtransparenskunder” på kreativ svenska. Pengatvätt, som andra skulle kalla det.

Dagens fråga

Har du tandvårdsförsäkring?

Loading ... Loading ...