Mörka moln över Malmö 2048

Litteratur Zombieapokalyps och klimatrelaterade översvämningar. Det bränns och sprängs. Malmö ligger pyrt till om man ska tro framtidsvisionerna i novellsamlingen Malmö 2048.
– Men vi har kvoterat in lite ljusare noveller också, säger förläggaren Johan Agorelius.

Medverkande författare: Emanuel Blume, Elise Elley, Hanna Axelsson, Roger von Bonsdorff, Teodor Werelius, Dan T. Sehlberg, Sofia Albertsson, Carl Aberatio, Jenny Green, Pontus Joakim Olofsson, Björn Ahlström, Christian Gripenvik, Ina Rosvall, KG Johansson, Camilla Olsson.
Illustratörer: Lisette Knutsen, John Nietzsche.
Releasefesten går av stapeln på Grand Öl & Mat i Malmö den 30 november. Det kommer också vara ett event tillsammans med Film i Malmö som driver biografen Hypnos på Norra Grängesbergsgatan där man kommer visa film med tema 2048. Dessutom kommer syster Eva Agorelius framföra dystopisk framtidsmusik som hon skrivit.

Det står en kvinna i talarstolen. Hon håller ett tal om det forskningsprojekt som hon just har lett i mål. Mensens tid är ett minne blott för kvinnor och nu ska de slippa även graviditeten. Istället får fostren växa till sig och födas ur konstgjorde livmödrar.
– Samma dag som jag fick frågan om jag ville vara med i Malmö 2048 fick jag veta att jag var gravid igen, säger Ina Rosvall som skrivit novellen En annan vård är möjlig.
– Jag hade ganska nyligen fått mitt första barn och då fick jag idén om den konstgjorda livmodern.

Helt ur luften är det inte taget. Man har i verkligheten gjort försök där man tagit foster ur en tackas mage och lagt det i en slags påse med olika kemikalier och sedan har det utvecklats där helt normalt.
– Det som är häftigt med science fiction är att man får vara lekfull. Att man kan tänka mer filosofiskt och att man får utrymme att bygga ut tankarna med hjälp av det man hitta på och dra det till sin spets.

Idén kommer delvis från hennes egna negativa erfarenheter av själva processen med att föda barn och den tankeströmmning inom femenismen som talar om att man som kvinna är utsatt för sin egen kropp.
– Det finns den vanliga kroppen och så finns det de här kropparna med graviditetsskador och mensvärk. Då kan det kännas ganska lockande att tänka att man kan hoppa över det. Man gör en IVF och lägga in det i en liten påse och så nio månader senare kommer det ett litet barn och man är från början ganska jämställd.
Tanken är samtidigt lockande och sorglig, säger hon. Å ena sidan slipper man en mängd risker och smärta och å den andra skulle det innebära att man klippte bort en stor del av den mänskliga erfarenheten.
– Jag ville att man skulle se det utopiska i det men också det förfrämligade.

Tanken bakom novellsamlingen tar, kanske inte helt oväntat avstamp i George Orwell och hans framtidsvision 1984, skriven 1948. Precis som i den boken blickar man 30-talet år framåt i tiden.
– Vi ville ta temperaturen på hur man ser på framtiden idag, Synen på framtiden är mycket mer dystopisk idag än för bara tio, femton år sedan, säger Johan Agorelius på förlaget Svensk Sci Fi.
– Folk pratar om en meningskris. Man letar efter en mening i tillvaron. Den religiösa tron har ganska stadigt gått ned men nu har det vänt. Samtidigt finns hela prepper-rörelsen som flyttar ut i skogen och förbereder sig för tredje världskriget.
– Det låter pretentiöst men det också bara en science fiction-antologi som är menad att underhålla.
Dels består antologin av noveller från inbjudna författare, däribland Ina Rosvall, och sedan utlystes en novelltävling där man fick in cirka 150 bidrag.
– Det kom in väldigt många noveller om översvämmade Malmö, om flyktingkris eller om att SD tagit över och att det är stöveltramp på gatorna men i samlingen har vi försökt att mixa lite. Det är allt från tidsresor till kentaurer och zombieapokalypser. Vissa är mer experimentella, nästan prosalyriska, medan andra är mer klassiska science fiction-noveller.

När vi sitter där på ett kafé vid Södervärn och pratar om Malmö 2048 i allmänhet och En annan vård är möjlig i synnerhet sticker samtalet snabbt iväg i diskussioner kring existentiella frågor, om depressioner och om samhället. Att det lätt blir så är något man från förlagets sida tagit fasta på.
– Vi har tagit kontakt med gymnasieskolor som ska få exemplar av böckerna och som ska skapa lite cirklar och framtidsdebatt kring dem, både i svenskundervisningen och samhällskunskapen. Vi vill få lite debatt om hur vi ser på framtiden och varför vi ser på framtiden på det sättet vi gör.
– Sedan tänkte vi – men där får vi naturligtvis se hur det blir – köra ett event om 30 år och dra ihop de av deltagarna som fortfarande lever och se hur det blev och jämföra med novellerna.

Sannolikheten att någon av noveller skulle slå in i sin vision om framtiden är kanske inte så hög med en teknisk utveckling som tycks gå allt snabbare, icg det är inte meningen heller.
– Idén är snarare att det ska representera vår nutid.De flesta novellerna drar mer eller mindre raka utvecklingslinjer från dagens situation. Klimatet kommer förvärras, högerpopulismen bli starkare och så vidare.
– Utvecklingstakten ökar exponentiellt. Bara under min egen livstid har internet och mobiltelefoner kommit, två superparadigmskiften som har förändrat allt. Det har skett i en sådan takt att man ändå har kunnat anpassa sig till dem men paradigmskiftena kommer att gå fortare och fortare och till slut kommer vi till en gräns där man inte längre hinner anpassa sig. Det gäller redan nu, min mamma har till exempel svårt med mobiltelefonen. När det kommer en uppdatering så vet hon inte riktigt vad hon ska trycka på
Inte minst leder det till extremt utanförskatt när en växande grupp i samhället inte har en kompetens som efterfrågas.
– Jag tror att det går hand i hand med meningskrisen. Vi måste hitta ett sätt att integrera dem i samhället. Framförallt de unga arga männen, det har aldrig varit bra historiskt med en grupp unga arga män som inte har något att göra.

Medverkande författare: Emanuel Blume, Elise Elley, Hanna Axelsson, Roger von Bonsdorff, Teodor Werelius, Dan T. Sehlberg, Sofia Albertsson, Carl Aberatio, Jenny Green, Pontus Joakim Olofsson, Björn Ahlström, Christian Gripenvik, Ina Rosvall, KG Johansson, Camilla Olsson.
Illustratörer: Lisette Knutsen, John Nietzsche.
Releasefesten går av stapeln på Grand Öl & Mat i Malmö den 30 november. Det kommer också vara ett event tillsammans med Film i Malmö som driver biografen Hypnos på Norra Grängesbergsgatan där man kommer visa film med tema 2048. Dessutom kommer syster Eva Agorelius framföra dystopisk framtidsmusik som hon skrivit.