Annons

Nu blir heltid norm för vårdanställda

broby Från och med den 2 december startar en ny organisation för personal inom hemtjänsten och äldrevården i Östra Göinge kommun. Det handlar om att personalen ska få styra sin arbetstid mer efter egna önskemål och få möjlighet att jobba heltid.
Östra Göinge • Publicerad 28 november 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Cecilia Sonesson, bemanningsspecialist, Venke Husevåg, undersköterska, Katarina Stoltz. chef äldreomsorgsavdelningen, och Peter Ujvari, enhetschef hemtjänsten i Östra Göinge kommun, ser med spänning fram emot nästa vecka.                                                   FOTO: SUSANNE GÄRE
Cecilia Sonesson, bemanningsspecialist, Venke Husevåg, undersköterska, Katarina Stoltz. chef äldreomsorgsavdelningen, och Peter Ujvari, enhetschef hemtjänsten i Östra Göinge kommun, ser med spänning fram emot nästa vecka. FOTO: SUSANNE GÄRE

– Det här är en väldigt god investering på lång sikt, säger Peter Ujvari, enhetschef för hemtjänsten, även om vi räknar med att det blir lite dyrare i starten. Vi räknar också med lite häxeri med tekniken i början men vi är många här som kan hjälpa till att lösa problemen.

Projektet har varit igång sedan hösten 2016 och avslutas våren 2020. Syftet är att skapa förutsättningar för dem som vill arbeta heltid, eller önskar gå ner i arbetstid, och tillföra förhöjd personaltäthet och grundbemanning.

Annons

Kort sammanfattat innebär det nya systemet att personalen kan välja själv hur mycket den vill arbeta mellan 60 och 100 procent men också när och var den vill jobba.

– Jag har fört in i mitt önskeschema att jag bara vill arbeta helger, säger Venke Husevåg, undersköterska. Men om jag inte trivs med det eller inte orkar, så har jag möjlighet att ändra mig.

– Det här är en möjlighet för oss att behålla kompetensen, vi behöver erfarna medarbetare, säger Katarina Stoltz, enhetschef för äldreomsorgsavdelningen. Vi räknar med att det blir en bättre arbetsmiljö om personalen är delaktig och kan vara med och påverka och det gynnar sedan våra kunder och brukare.

Bakgrunden är ett politiskt beslut från 2012-2013 om önskad sysselsättningsgrad med heltid som norm för personal inom hemtjänsten och äldrevården.

– Projektet ÖSSG, önskad sysselsättningsgrad, är också ett jämställdhetsprojekt, fortsätter Katarina Stoltz. Varje kvinna måste kunna klara sig på sin lön och få adekvat pension. Deltidsarbete är en kvinnofälla.

När nu ÖSSG drar igång innebär det att färre är timanställda och de som tidigare gått på timmar nu blir visstidsanställda.

– Det innebär att de får möjlighet att låna pengar, säger Katarina Stoltz, kanske flytta hemifrån eller låna pengar till en bostad.

I och med det nya systemet har 16 tjänster tillkommit till hemtjänsten och ett tiotal på äldreboenden.

De är redan på plats, men fler behövs och Katarina Stoltz och Peter Ujvari vill gärna skapa intresse bland yngre att jobba inom vård och omsorg.

De är också eniga om att det nya systemet blir bättre för brukarna och kunderna. Förhoppningen är att de får en bättre kontinuitet och får se färre antal personer som kommer till dem.

Annons

– Hittills har det här projektet varit verkstad, nu från den 2 december blir det verklighet, säger Peter Ujvari. När schemat är på plats kommer nya utmaningar.

Men både han och Katarina Stoltz är övertygade om att ÖSSG på lång sikt inte kommer att kosta mer än idag och vinsten blir nöjdare medarbetare, en säkerställd personalstab och att kunderna/brukarna får se färre ansikten och kommer känna igen personalen. Målet är att ha så få vikarier som möjligt.

Totalt omfattas 210 personer av ÖSSG inom hemtjänsten och äldrevården i Östra Göinge kommun.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons