Annons

Trygg hemgång för behandlade

Hässleholm Nu ska det bli tryggare för dem som skrivs ut från sjukhus till hemmet.
Hässleholm • Publicerad 28 november 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 1 december startar omsorgsförvaltningens nya satsning för att erbjuda hemgångsstöd för enskilda som skrivs ut från sjukhus.

Målet är att skapa trygghet och stötta den enskilde till självständighet.

Annons

– För en person som varit inlagd på sjukhus eller korttidsboende och som har fortsatt behov av vård- och omsorgsinsatser, kan hemgången till den egna bostaden vara förknippad med oro och osäkerhet, säger Kenneth Persson, verksamhetschef för verksamhetsområdet resurs.

Satsningen genomförs inledningsvis i projektform i område norr i Hässleholm och i Hästveda.

Hemgångsstödet har uppdraget att möta den enskilde hemma efter utskrivning från sjukhus eller hemkomst från korttidsvistelse. Tillsammans med den enskilde ser hemgångsstödet över hemmiljön, och kommer där fram till vilket stöd som passar bäst och vad personen känner sig trygg med.

Hemgångsstödet består av ett team med undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, enhetschef samt biståndshandläggare. Teamet arbetar med målinriktade och personcentrerade insatser som utgår från den enskildes behov.

– Det är den enskildes behov av omsorg och trygghet och personens förmågor som avgör hur mycket stöd som behövs från teamet. Det viktiga är att den enskilde får göra det den själv klarar av att göra och på sitt sätt, säger Pernilla Åkesson, enhetschef för hemtjänstområde norr.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons