Mest ordning på Sverigedemokraterna

Att ”äga” en fråga kan vara viktigt för ett politiskt parti. Att vara bäst på något gör att man kan hoppas på att den som tycker att frågan man äger är den viktigaste röstar på dig. Moderaterna har ägt flera politiska frågor, vilket är viktigt inte minst för ett parti som vill vara ett regeringsalternativ och för en partiledare som vill vara statministerkandidat. Under Reinfeldt och Borg förknippades Moderaterna med ordning och reda i de offentliga finanserna och med med arbetslinjen.
Moderaterna ”äger” fortfarande ekonomi och sysselsättning, även om det nästan är oavgjort med Socialdemokraterna angående sysselsättningen, enligt en undersökning gjord av Novus.
Däremot äger de inte längre frågan om lag och ordning. Där har de blivit omsprungna av Sverigedemokraterna, som 24 procent av väljarkåren har förtroende för i frågan, medan 20 procent har förtroende för Moderaterna. Det är inga bra siffror för ett parti som fokuserat hårt på lag och ordning som profilfråga.
Det handlar dels om att Moderaterna har motvind i opinionen just nu, men också om att SD aldrig har behövt bevisa något. De har dessutom lyckats bra med att koppla sin hjärtefråga invandring till kriminalitet.
Kanske ser man här åter att det var ett misstag att stänga SD ute från diskussionerna om gängkriminalitet. Moderaterna har mycket att tänka på. Att närma sig SD har varit en dålig strategi.

Dagens fråga

Tittar du på julkalendern i SVT?

Loading ... Loading ...