Foto Christine Olsson / TT

Lämnar Nobelkommittén i protest

Litteratur Författaren Kristian Leandoer lämnar Nobelkommittén i protest med att förändringsarbetet går för långsamt. Det skriver han själv i Svenska Dagbladet.
Nu uppger Svenska Akademien att även Gun Britt Sundström avgår från kommittén.

Efter krisen i Svenska Akademien utsågs en kommitté bestående av så väl ledamöter från Akademien som externa författare och litteraturkritiker för att bestämma vem som ska få Nobelpriset i litteratur. En av dem som utsågs var författaren Kristian Leandoer.

– Jag tänkte att det var lite för bra för att vara sant. Det har varit väldigt tråkigt att Nobelpriset inte delas ut i år. Alla jag känner som jobbar med litteratur har varit ledsna. Det är kul att få vara med och rädda detta, sa Kristoffer Leandoer till SVT:s Kulturnyheterna i samband med att utnämningen blev offentlig.

På frågan hur länge det skulle vara svarade han att han inte visste. Nu vet vi. Det varade ett år. I ett inlägg på Svenska Dagbladets sajt berättar han att han lämnar kommittén.

”Jag lämnar mitt arbete i Nobelkommittén för att jag varken har tålamod eller tid att vänta in resultatet av det förändringsarbete som satts igång: Akademien och jag har för olika tidsuppfattning, ett år är alldeles för lång tid i mitt liv och alldeles för kort i Akademiens0”, skriver han bland annat.

Även författaren Gun-Britt Sundström avgår. Det meddelar Svenska Akademien på sin hemsida.

– Det är tråkigt att Gun-Britt Sundström och Kristoffer Leandoer lämnar Nobelkommittén, de har varit mycket värdefulla där. Vi är tacksamma för den betydande insats de gjort under året och vi ser nu över hur Nobelkommitténs arbete skall organiseras inför 2020 års Nobelpris i litteratur, säger Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, i ett pressmeddelande.

Under det gångna året har Nobelkommittén bestått av fyra medlemmar från Svenska Akademien och fem externa sakkunniga. De fyra akademieledamöterna är Anders Olsson, Per Wästberg, Kristina Lugn och Jesper Svenbro. Den förstnämnda har hållit i ordförandeklubban i kommittén. De sakkunnika har varit, förutom Leandoer och  Sundström, Mikaela Blomqvist, Rebecka Kärde och Henrik Petersen.