Sport

Gherman starkast på Stark 2019

Sport
Sport tyngdlyftning Daniela Gherman från Vinslövsklubben Sörby Bois är Sveriges bästa tyngdlyftare på damsidan.

Daniela Gherman från Vinslövsklubben Sörby Bois är Sveriges bästa tyngdlyftare på damsidan. Det blev resultatet då Stark 2019 avgjordes. En tävling som även hade SM-kvalstatus.

De 30 bästa damlyftarna var på plats i Stockholm och CrossFit Eken på Södermalm. Tjejerna tävlade mot varandra oavsett vilken viktklass de tillhörde då det räknades ut en så kallad koefficient vilket avgjorde placeringarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

La Liga visas gratis på spanska sjukhus

Alexander Isak och hans Real Sociedad återvänder snart till ligaspel. Arkivbild.
Alexander Isak och hans Real Sociedad återvänder snart till ligaspel. Arkivbild.
Fotograf: Alvaro Barrientos/AP/TT
Sport
Sport

Den 11 juni återstartar La Liga. Nu har bolaget som äger sändningsrättigheterna i Spanien, MediaPro, meddelat att ligan ska visas gratis på många sjukhus i landet.

– Det här är till för att hjälpa människor som är isolerade. Det görs i solidaritet med alla som slitit sig igenom covid-19-krisen på alla sjukhus, skriver La Liga i ett pressmeddelande.

Spanien är ett av de länder som drabbats hårdast av coronaviruset. Hittills har över 27 000 människor avlidit.

När den spanska fotbollen pausades i mars toppade Barcelona tabellen med 58 poäng efter 27 omgångar. Alexander Isaks Real Sociedad ligger på fjärde plats med 46 poäng.

Sport

Wislander lämnar Redbergslid

Magnus Wislander lämnar Redbergslid. Arkivbild.
Magnus Wislander lämnar Redbergslid. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Handbollsikonen Magnus Wislander slutar som tränare i Redbergslid.

56-åringen lämnar Göteborgsklubben efter sammanlagt 29 år som spelare och ledare.

Efter tolv proffsår återvände landslagsstjärnan till Redbergslid 2002. Efter att ha avslutat spelarkarriären 2005 tog han direkt en plats i ledarstaben.

"Redbergslids IK kommer vara evigt tacksam för det som Magnus gjort för klubben. Inte bara på planen eller vid sidlinjen utan även som en ambassadör för klubben i media och i näringslivet i stort. Ett större RIK-hjärta är svårt att hitta", skriver RIK på sin webbplats.

Wislander var med och tog 13 mästerskapsmedaljer (bland annat två VM-guld och tre OS-silver) och utsågs vid millennieskiftet till 1900-talets bästa handbollsspelare i världen.

I höstas drabbades han av en stroke, men var tillbaka på jobbet (produktionschef på Postnord) och i handbollshallen redan efter en vecka.

Sport

Så gör andra idrotter om fotbollen får starta

Friidrotten hoppas på klartecken för lokala tävlingar. Arkivbild.
Friidrotten hoppas på klartecken för lokala tävlingar. Arkivbild.
Fotograf: Pavel Koubek/TT
Sport
Sport Elitfotbollen tror och hoppas på lättade restriktioner när Folkhälsomyndigheten i morgon uppdaterar riktlinjerna för senioridrotten.
Andra idrotter är inte lika förhoppningsfulla.
– Det finns ett sug efter att få tävla på alla nivåer, men sedan tror jag inte det är realistiskt att tro att man tillåter fullskaliga tävlingar, säger simförbundets förbundschef Mikael Jansson.

Om tävlingsförbudet för seniorer hävs ser representanter för de idrotter TT talat med två nödvändiga lättnader för att redan i sommar komma i gång med tävlingar.

+ Möjlighet att resa längre än den nuvarande rekommendationen på två timmar.

+ Tillåtelse att vara fler än 50 personer samlade.

– En golfbana är 100-120 hektar och vi hoppas, precis som Riksidrottsförbundet också tycker, att det görs en bedömning av hur idrotten utövas. Det är en viss skillnad på golf och brottning, till exempel, säger Gunnar Håkansson, golfförbundets generalsekreterare, angående begräsningen på 50 personer:

– Det är oerhört sällan man ens är i närheten av någon annan. Vi kan sätta upp en golftävling väldigt säkert, utan samling och prisutdelning.

Golfen har sedan tidigare stoppat tävlingar fram till sista juni.

– Kommer man i gång med tävlingar på elitnivå så kan våra bästa proffs – ja, kanske inte Henrik Stenson men spelare från Europatouren – mycket väl dyka upp i våra svenska tourtävlingar. Problemet är att du inte får ta in någon publik, säger Håkansson.

"Tyvärr inte realistiskt"

Simförbundets Mikael Jansson tror inte på vanliga tävlingar i sommar.

– Då kommer man in på resor och hur många man får samlas och det är väl tyvärr inte realistiskt, känner jag. Europeiska simförbundet har gjort en enkät bland förbunden och vi kan konstatera att i Sverige sticker vi ut, vi har bäst förutsättningar av alla just nu.

TT: Hur långt fram är tävlingar inställda?

– Nationellt kan vi vara lite mer snabbfotade, internationellt så är alla mästerskap inställda det här året. Jag utesluter inte att vi skulle kunna ha ett kortbane-SM i november. Bassängsimningen är nog körd för sommaren, öppet vatten vet vi inte riktigt, simhopp, konstsim och vattenpolo är generellt mindre. Där kanske vi skulle kunna hitta på något, beroende på antal och resor, säger Jansson.

Inte heller friidrotten har några större förhoppningar om klartecken för nationella tävlingar:

– Jag hoppas att vi kan få ett besked som bygger på möjligheten att ha en tävlingsverksamhet för vuxna. Som individuell idrott är det viktigaste att vi kan tävla på ganska lokal nivå överhuvudtaget. Vi har respekt för att det inte blir som vanligt, utan i en småskalig verksamhet med lokal profil, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Tveksamt med SM

Ridsporten planerar att arrangera SM i hoppning i Falsterbo 11–16 augusti, men kan komma i gång med nationella seniorhoppningar innan dess, redan om en månad.

– För att SM ska kunna genomföras måste först och främst 500 personer kunna samlas, som det var tidigare. Ska vi ha ett SM måste man ha rätt att komma från hela landet. Finns det reserestriktioner känns det svårt att genomföra ett rättvist SM, säger Jonas Holmberg, ordförande i ridsportförbundets hoppkommitté.

– Det skulle kunna vara möjligt att ha seniortävlingar inom gränsen på 50 personer. En vuxen ryttare behöver färre medhjälpare, kan köra bilen själv och så vidare.

TT: Hur ser ni på de allmänna restriktionerna och deras påverkan på ridsporten?

– Någonstans tror jag att vi får lita på myndigheterna och att de fattar kloka beslut. Jag har valt att inte ha någon riktig åsikt. Vi har kompetent folk i Sverige som kan fatta de här besluten. Jag tror och tycker också att efterhand som det kommer i gång i övriga europeiska länder så bör vi nog kunna följa med. Då ser jag det ur den sportsliga synvinkeln, att vi inte ska hamna på efterkälken.

Tror inte på elitspeedway

Håkan Leeman, ordförande för Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet (Svemo), säger att man hittills har stoppat all tävlingsverksamhet, även på barn- och ungdomsnivå då de tävlingarna innefattar många vuxna.

– Om Folkhälsomyndigheten generellt sett tillåter senioridrott så blir det ganska lätt för oss. Samtidigt handlar det fortfarande om att leva upp till vissa andra bitar, det vill säga 50-personersregeln, minimerandet av resor och annat.

– Om inte beskedet är att man helt släpper på 50-personersregeln, och det är det väl ingen som tror, så tror jag att elitserien i speedwayen fortfarande inte kommer att kunna köra i gång. Jag ser det som omöjligt när man i vanliga fall har publiksnitt på strax under 3 000.

Däremot tror han att många av Svemos övriga sporter kan komma i gång om man börjar tillåta tävlingar på seniornivå.

– När det gäller själva tävlingsutförandet är det väldigt säkra sporter, folk har hjälm med visir och skinnkläder och handskar och allting. Smittspridningen under själva tävlingsmomentet är ganska liten. Om man också kan begränsa smittspridningen utanför själva tävlingsbanan, och det är väl hyggligt lätt skulle jag säga, så tror jag att det öppnar upp för de flesta av våra sporter, specifikt motocross och enduro som utövarmässigt är våra största sporter. Men man får hitta kreativa sätt att se till så att man inte är mer än 50 personer på plats.

– Den stora begränsningen för våra övriga sporter är nog resebegränsningen på max två timmar. Då kan det bli lite svårt att till exempel genomföra ett SM, säger Håkan Leeman.

Henrik Skiöld/TT

Göran Sundberg/TT

Carl Göransson/TT

Lasse Mannheimer/TT

Sport

MFF:s smäll: 20 miljoner sämre än normalt

Niclas Carlnén, vd i Malmö FF. Arkivbild.
Niclas Carlnén, vd i Malmö FF. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Malmö FF är en ekonomiskt överlägsen jätte i fotbollsallsvenskan, men coronakrisen har redan börjat gräva djupa hål i Skåneklubbens kassakista.

– I dag kanske vi vet om att vi är 20 miljoner sämre än vi brukar vara vid den här tidpunkten, och det här kan såklart accelerera om det håller i sig, säger MFF:s vd Niclas Carlnén i en intervju på klubbens hemsida.

Han konstaterar att MFF i ett svenskt perspektiv har goda ekonomiska förutsättningar, men att klubben samtidigt vill ta ytterligare steg för att etablera sig i Europa.

Den uppskjutna säsongsstarten har drabbat många svenska fotbollklubbar hårt ekonomiskt. Häcken har tidigare i veckan beräknat att klubben i år kommer att göra ett minusresultat på 40 miljoner kronor.

På fredagen väntas Folkhälsomyndigheten ge besked om en eventuell start av fotbollssäsongen i juni, men det kommer i så fall ske utan publik.

Sport

Världens bästa lämnar Mora för Stockholm

Anna Wijk med VM-bucklan efter finalsegern mot hemmanationen Schweiz i december.
Anna Wijk med VM-bucklan efter finalsegern mot hemmanationen Schweiz i december.
Fotograf: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Sport
Sport

Efter tio år i Kais Mora är det dags för nya äventyr för innebandyveteranen Anna Wijk. 28-åringen, som i februari utsågs till världens bästa spelare för fjärde gången, skriver på Instagram att hon lämnar klubben för "nya utmaningar". Tidigare har hon antytt att den senaste säsongen – som avbröts på grund av coronakrisen – skulle kunna bli hennes sista i karriären.

"Var börjar man? Säsongen fick ett abrupt slut. Jag ville kriga om guldet en sista gång med Kais Mora, men hälsa & välmående går såklart först. Flyttlasset har redan gått till Stockholm & jag är äntligen sambo med min bättre hälft", skriver Anna Wijk.

Wijk har varit ryggraden i både Mora och det svenska landslaget de senaste åren. I december blev hon historisk när hon på väg mot Sveriges sjunde raka VM-guld blev den främsta poänggöraren i svensk landslagshistoria.

Förutom sina sex VM-guld är den främsta meriten SM-guldet med Mora 2015.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Sport

IOK nästan jämställt: "Finns mer att göra"

IOK-ledamoten Gunilla Lindberg sitter i fem arbetsgrupper för den olympiska rörelsen. Arkivbild.
IOK-ledamoten Gunilla Lindberg sitter i fem arbetsgrupper för den olympiska rörelsen. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Sport
Sport Internationella olympiska kommitténs arbete för jämställdhet har gett resultat.
Andelen kvinnor i IOK:s arbetsgrupper har mer än fördubblats på sju år och är nu 47,7 procent.

2013 var andelen kvinnor i arbetsgrupperna 20 procent, sju år senare är de nästan hälften. Det är ett resultat av IOK:s reformpaket Agenda 2020, i vilket jämställdhet både på och utanför tävlingsarenorna var ett viktigt mål, skriver IOK på sin webbplats.

I årets arbetsgrupper, som satts ihop av ordföranden Thomas Bach och styrelsen, har det tillsatts ytterligare två kvinnor som ledare för arbetsgrupperna. Det är thailändskan Khunying Patama Leeswadtrakul som ska leda arbetsgruppen för kultur och det olympiska arvet. Och det är kinesiskan Zhang Hong som ska leda arbetsgruppen för vinterungdomsspelen i Gangwon 2024.

Antalet kvinnliga ledare av arbetsgrupperna är nu 11 av 30.

"Det finns alltid mer att göra, men vi kan bara göra framsteg om vi jobbar tillsammans med detta", säger Thomas Bach.

De svenska IOK-ledamöterna Gunilla Lindberg och Stefan Holm sitter i fem respektive två arbetsgrupper.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Svensk fotboll får ett extra transferfönster

Fifa öppnar ett extra transferfönster åt svensk fotboll. Arkivbild.
Fifa öppnar ett extra transferfönster åt svensk fotboll. Arkivbild.
Fotograf: Steffen Schmidt
Sport
Sport

Svensk fotboll fick gehör för sin önskan om ett extra transferfönster. I dag kom klartecken från det Internationella fotbollsförbundet, Fifa.

Formellt klubbas beslutet i kväll.

"Att öppna en ny transferperiod kräver en ändring av SvFF:s Representationsbestämmelser för formellt genomförande. Förbundsstyrelsen sammanträder i kväll tisdag 28 maj och har då frågan på bordet. Föreslagna datum för det extra transferfönstret är 31 maj till och med 13 juni."

Allsvenskan och superettan har som mål att återuppta seriespelet den 14 juni och damallsvenskan två veckor senare. Fifas besked är i linje med den målsättningen.

Sport

Melker Persson lämnar Tyringe

Melker Persson går till Örnsköldsvik HF.
Fotograf: Foto: Stefan Sandström
Sport
Ishockey Backen Melker Persson är klar för Örnsköldsviks HF. Han lämnar Tyringe och följer efter Sebastian Freed Karlsson norrut.

Karlskronafostrade Melker Persson kom till Tyringe från Kallinge/Ronneby inför den gångna säsongen. Han spelade 40 matcher i Tyringe i ettan och svarade för sex poäng.

Nu lämnar den 23-årige Persson Tyringe för spel i Örnsköldsvik HF i den norra hockeyettan. Tidigare har även Sebastian Freed Karlsson tagit klivet från Tyringe till Örnsköldsvik.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL