Annons

Häst fick abortvirus – dog

Östra Göinge • Publicerad 3 december 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Reeni Källström fick panik när en av hennes inackorderingar fick avlivas efter att det konstaterats att hästen bar på EHV-1 viurs. Det är mycket smittsamt under utbrottet både via luft och direktkontakt. FOTO: PRIVAT
Reeni Källström fick panik när en av hennes inackorderingar fick avlivas efter att det konstaterats att hästen bar på EHV-1 viurs. Det är mycket smittsamt under utbrottet både via luft och direktkontakt. FOTO: PRIVAT

Reeni Källström och hennes sambo köpte gården i Hjärsås för sex år sedan. Hon hyr ut stallplatser och har nu på gården ett 20-tal hästar plus föl. Själv har hon fem dräktiga hästar. Det var den 21 november som de upptäckte att en av hästarna var dålig.

– Hon åt inte kraftfoder och jag sa till ägaren att kolla upp hästen, säger Reeni Källström. Den hade inga förkylningssymptom men åt sämre och sämre.

Annons

Hästägaren ringde videoveterinären som trodde att det kunde vara kolik.

På måndagen den 25 november ringde de jourveterinären som undersökte hästen och behandlade den för kolik.

– Men efter det skulle ägaren gå med hästen som drog bakhovarna konstigt efter sig och snubblade, så jag undrade om det inte kunde vara korsförlamning.

Vid kontakt med distriktsveterinären rekommenderades de att åka med hästen till specialisthästsjukhuset i Helsingborg.

– Som tur var hade jag reflexen att byta kläder och tvätta händerna, säger Reeni Källström, som körde ner hästen till Helsingborg tillsammans med hästägaren.

Hon berättar att de knappt fick upp hästen i transporten och när de var framme vid djursjukhuset trillade hästen ut ur hästtransporten och fick köras in med truck till isoleringsavdelningen. Den avlivades på onsdagen den 27 november.

Reeni Källström ringde SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, och förhörde sig för hur man ska tänka vid eventuell karantän.

Proverna var klara i fredags kväll, den 29 november. Men Reeni Källström kontaktades inte utan det var hästägaren som fick svaren.

– Men eftersom vi har bra kontakt informerade hästägaren mig.

Reeni Källström berättar att hon fick panik.

Annons

– Det kändes som rysk roulette, jag bara grät och visste inte vilka hästar som kan ha blivit smittade. Och ingen hjälpte mig förutom vår gårdsveterinär. Ingen förstod allvaret. Alla som hade haft med den avlivade hästen att göra bar på smittan.

På gården finns nu en annan häst som också är sjuk i feber och smärta.

– Men den har blivit bättre, säger Reeni Källström. Men det här kunde ha spridit sig hur mycket som helst. Det var tur att jag var med i Helsingborg och själv fattade allvaret i situationen.

Reeni kontaktade länsveterinären.

– Men hon tog inte ens namn och telefonnummer. Jag hade ingen att rådfråga. Det var djurskötarna som satte gården i karantän men jag tycker att länsveterinären skulle agerat. Hade jag inte handlat som jag gjort hade det kunnat bli en riktig katastrof.

Reeni fick inte heller stor hjälp av djursjukhuset eller SVA om hur hon skulle agera.

– Ingen har heller ringt och frågat hur det går. Det är så man blir mörkrädd. Jag har blivit lämnad helt själv.

Distriktsveterinären har varit det största stödet.

Tack vare att Reeni Källström följt andra stora utbrott, som det i Skånsta utanför Stockholm i början på året där fyra hästar dog och 42 insjuknade, har hon instinktivt varit oerhört noga med de hästar hon stallar upp.

– När de kommer till gården har jag dem i karantän i tre veckor, det hade jag med den hästen som nu är död också.

Annons

Men EHV-1 är ett svårt virus som blossar upp när hästen är stressad eller kanske förkyld. Det ligger latent hos många hästar.

Reeni Källström har fem dräktiga ston.

– Men vi kommer inte veta förrän i juli om vi kommer få några föl. Viruset går ner i moderkakan och stoet visar inga symptom.

Hon säger ändå att hon är vid bättre mod nu än för några dagar sedan.

– Jag har lagt ut inlägg på facebook-gruppen abortvirus och vi som arbetar i stallen har en chattgrupp. Men det är massa praktiska frågor typ var köper man engångskläder?

– Det är tur att vi har flera olika stall så den nu sjuka hästen har jag kunnat göra en box till i ett stall där den inte har kontakt med någon annan.

Hon har också varit förutseende för redan i kontraktet som hästägarna skriver på förbinder de sig att inte gå in i andra stallar, de har separata skottkärror och grepar med mera och Reeni rekommenderar att de tvättar febertermometern med sprit efter att ha tagit febern på djuren.

– Som tur är har jag flera små stall och det gör att smittan får svårare att sprida sig. Jag har också separata hagar så varje hästägare har sin hage.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons