Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie. Foto: TT

Näringslivet är grönt

FN:s klimattoppmöte inleddes under måndagen i Madrid under ett orosmoln av ökade utsläpp och missade klimatmål.
Sverige ses, rätt oförtjänt, som ett föregångsland klimatmässigt, bland annat enligt den senaste FN-rapporten. Det handlar inte om att vi har handlingskraftiga beslutsfattare, tvärtom. Politiker till höger har till exempel varit mer intresserade av sänka bensinpriset än av att rädda världen. Det är svensk industri som sett till att vi som ingenjörsnation inte blivit till åtlöje. Partier på den högra sidan borde bejaka industrins innovationslusta. Det är obegripligt att företagarvänliga partier till höger vill förminska klimatproblematiken istället för att underlätta för företagarna.
Näringslivstillvända politiker på högersidan måste ta klimatutmaningen på allvar – det gör företagarna vars röster de räknar med att få i. Att mena att klimatkampen är hysteri eller alarmism är ett hån mot företagarna som gjort uppoffringar för att kunna påbörja den dyra gröna omställningen. Om Sverige och svenska företag kan bli världsledare inom gröna verksamheter eller grön teknik är det en enorm konkurrensfördel. Om borgerliga politiker står vid sidan och ropar på billigare bensin och missar utvecklingen är det inte förtroendeingivande.
Denna gröna innovationslusta riskerar borgerliga politiker sätta krokben för genom att vägra hänga med i utvecklingen och anpassa regelverket för att göra omställningen lättare för företagen.
Det är i nuläget inget större risk att industriledare blir miljöpartister, men ge det några år till med dissonansen mellan den politiska retoriken och fortsatt grön innovation i näringslivet och de kommer med rätta att fundera på varför de är Moderater när högerpolitiker legat hopplöst efter i samhällsutvecklingen i flera år. Det kommer inte att vara smart att rösta på en beslutsfattare som försvårar en omställning som många svenska företagsledare sedan länge förstått är både nödvändig och lönsam.

Dagens fråga

Tittar du på julkalendern i SVT?

Loading ... Loading ...