Snabbt slut för Finlands statsminister

Finlands statsminister Antti Rinne avgick ett dygn efter att ryktet började gå om att han befann sig på hal is. Senast i måndags förklarade Rinne att det inte var tal om att avgå och att partistyrelsen hade fullt förtroende för honom.
Regeringspartnern Centerpartiet förklarade då att de inte längre hade förtroende för statsministern, vilket skulle försvåra vidare samarbete. Två dygn senare hade han lämnat in avskedsansökan.
Upprinnelsen till den snabba avgången är en rätt märklig historia som handlar om en internkonflikt på finska Postverket, Posti. 700 paketsorterare flyttades över och blev anställda vid ett annat bolag och fick därför lägre lön. Den politiska konflikten har i princip handlat om vem som visste vad om detta och hur det återberättades för riksdagen. Har Rinne sagt att han inte visste sådant som han definitivt visste?
Givetvis är det en intressant fråga om statsministern har ljugit för riksdagen eller ”bara” varit undvikande eller till och med slarvig.
Det verkar i skrivande stund bli Sanna Marin, den 34-åriga trafikministern i Rinnes regering som efterträder honom. Hon blir då den tredje kvinnliga statsministern: Finland är till skillnad från Sverige inte rädda för sådana.
Marin måste dock först lyckas övertyga Centerpartiet att ge henne förtroendet. Om hon misslyckas är högerpopulistiska Sannfinländarna störst i opinionen, så hon har allt intresse av att inte orsaka nyval.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Tittar du på julkalendern i SVT?

Loading ... Loading ...