Det gick hett till i Broby sporthall. Foto: Uffe Sjöholm
Vikingar i Broby. Bakre raden: Teo Jönsson, Ellie Jeppsson, Emilio Sjöström, Liv Fritzon, Hanna Sundquist (ledare). Mitten: Majlis Allsten, Siri Sjöström, Ester Rubensson. Främre raden: Kari Pylkkönen (ledare), Rickard Jönsson (ledare). Foto: Stefan Sandström
Radoslaw Molin brottades bättre och bättre. Hästvedalöftet gjorde rent hus i 71-kilosklassen. Foto: Stefan Sandström
Ida Jönsson var populär prisutdelare på hemmaplan – hon hade en svettig uppgift i Broby sporthall. Foto: STEFAN SANDSTRÖM
BK Ores Algot Källman imponerade stort i 80-kilosklassen där han la beslag på guldet. Foto: Stefan Sandström
Brottarkompisarna Noah Söderquist (BK Velo) och Teo Jönsson (BK Viking) visade framfötterna. Foto: Stefan Sandström
BK Velo kom med en stark tjejuppställning. Bakre raden: Vilma Bertdahl, Lova Modén, Alice Bertdahl, Märtha Joelsson och Doris Eliasson. Främre raden: Tilda Jivenius, Mira Kronholm, Vilma Modén. Foto: Stefan Sandström
Det var fullsmockat i Broby sporthall. Foto: Stefan Sandström
Brottning i Broby. Foto: Uffe Sjöholm

Velos tjejer visade musklerna i Glentons

brottning Kallt i vinden, heta känslor i idrottshallen. Glentons Mästarmöte avgjordes enligt tradition i Broby. Som vanligt var det brottning av hög klass och även glatt humör vid sidan om mattorna.
– Vår bästa tävling någonsin. Vi har fått beröm från alla håll, jublar tävlingsansvarige i BK Viking Kari Pylkkönen.

Styrka, smidighet och listighet. Det är en brottares budord och dessa sattes på stort prov för de killar och tjejer som konkurrerade i tävlingen Glentons Mästarmöte under den gångna helgen.
På sex mattor var det flitigt deltagande och publiken fick se prima brottning när Sveriges junior- och ungdomselit drabbade samman.

Arrangemanget sköttes som vanligt med den äran av brottarklubben Viking från Broby där Kari Pylkkönen och Rikard Jönsson höll i trådarna.
– Alla våra medlemmar ställer upp ideellt och det är tack vare dem som vi kan hålla så hög klass år efter år. Denna tävling är vårt sätt att sätta BK Viking på Sverigekartan och det tycker jag vi lyckas riktigt bra med. Det kommer tävlande från Haparanda i norr till Ystad i söder och även från Narvik i Norge. Här finns inga undanflykter eftersom alla möter alla. Den bästa vinner och det är ett tävlingssätt som är populärt, konstaterar Pylkkönen.

Nytt för året var att tjejerna och killarna tävlade på samma ställe. Det var en nyordning som uppskattades av såväl ledare som aktiva.
– Det har ökat trycket på tävlingen och gett den ännu högre status. Nästa år fyller vi 20 och det ser vi verkligen fram emot, säger Kari Pylkkönen.
För hemmaklubbens färger tävlade unga tjejerna Majlis Allsten och Ester Rubensson. De tränar tillsammans till vardags och tycker att brottning är toppen.
– Vi har tävlat tidigare, berättar Ester. Och idag har vi gått två matcher var fyller Majlis i. Det roligaste med brottning är att träffa alla kompisar och att lära sig nya saker på mattan anser Brobyduon.

På tal om toppklass så visade Hästvedas Radoslaw Molin upp sig från sin bästa sida i 71-kilosklassen där han la beslag på den prestigefyllda guldmedaljen. Hästvedatalangen vann alla sina matcher och imponerade trots att han inte var helt nöjd med sin insats.
– Jag slarvade i början av tävlingen men det blev bättre efterhand. Mitt mål var att träna på detaljer som jag är lite sämre på, och då framförallt att lyfta. Utvecklingen för mig går åt rätt håll och jag tävlar en del mot seniorer för att bli ännu bättre och där gäller det att vara starkare och ha bättre kondis för att lyckas, säger Radoslaw Molin.

BK Ores Algot Källman gick fram som en bulldozer i 80-kilosklassen där han vann alla sina matcher. Ännu mer respektabelt var att han inte släppte en enda teknisk poäng till sina motståndare under sina drabbningar. För Källman är siktet redan nu inställt på kommande tävlingar.
– Jag har SM i mars som mål och ska därför iväg till både Lettland och Ryssland under december för att tävla. Tävlingen i Broby är en bra sparring för mig och såklart ger det självförtroende att vinna.
Likt Radoslaw Molin ser Algot Källman till att möta motstånd från seniornivå.
– Det känns viktigt då det är en helt annan brottning när man möter seniorer. På juniorsidan är det hafsigt ibland men när man möter äldre är det mer koncentrerad brottning. Jag brottas redan jämt med seniorer och i framtiden ser jag mig som medaljör på stora mästerskap, drömmer Algot Källman.
I U23-klassen tog Abulfazel Hashimy en väntad seger i 55 kilo.
Två killar som tränar ihop trots att man inte tillhör samma klubb är Noah Söderquist, BK Velo och Teo Jönsson från hemmaklubben Viking. Noah vann hälften av sina matcher, men kunde med lite marginaler vunnit ännu fler, och slutade femma. Teo triumferade i fem matcher och förlorade endast två på sin väg mot bronset.

Lokala pallplatser i Glentons Mästarmöte.

Guld: Abulfazel Hashimy, Hästveda BK (U23 55 kg), Algot Källman, BK Ore (P17 80 kg), Radoslaw Molin, Hästveda BK (P17 71 kg), Ebba Sjöström, BK Viking (U23 59 kg), Lova Modén, BK Velo (F11 53 kg), Tilda Jivenius, BK Velo (F11 35 kg), Ester Rubensson, BK Viking (F9 26 kg).

Silver: Jasmine Liljedahl, BK Velo (F17 49 kg), Alicwe Bertdahl, BK Velo (F14 62 kg), Viggo Julin, Osby AoBK (P9 29 kg), Majlis Allsten, BK Viking (F9 26 kg).

Brons: Teo Jönsson, BK Viking (P17 65 kg), Liam Azzam, Hästveda BK (P14 57 kg), Doris Eliasson, BK Velo (F11 53 kg), Vanessa Azzam, Hästveda BK (F11 42 kg), Vilma Modén, BK Velo (F11 32 kg), Evelina Gustavsson, Sösdala BK (F9 29 kg).

Dagens fråga

Tittar du på julkalendern i SVT?

Loading ... Loading ...