Annons

Rätt sätt att leva på

Opinion På ons­dags­kvällen var jag med när Right Livelihood-stiftelsen delade ut sina priser, som ofta kallas ”det al­ter­na­tiva No­bel­priset”.
Opinion • Publicerad 4 december 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

På ons­dags­kvällen var jag med när Right Livelihood-stiftelsen delade ut sina priser, som ofta kallas ”det al­ter­na­tiva No­bel­priset”. Det gjordes på Cir­kus i Stockholm, och för första gången bjöds all­män­heten in för att göra pris­ut­del­ningen på en stor gala. Det gjorde att många kun­de del­ta. Ti­digare har det of­tast delats ut vid en sluten ce­re­mo­ni i riks­dags­huset.

På vid­eo­länk från ex­ilen i Moskva del­tog den ti­digare pris­ta­ga­ren Edward Snowden (2014), som av­slöjade USA:s enorma över­vakning av egna med­bor­ga­re och i glo­bal skala.

Annons

En som där­emot inte var med i går kväll var pris­ta­ga­ren Gre­ta Thun­berg. Hon har istäl­let liftat med en se­gel­båt från USA till Spa­ni­en, där hon ska del­ta vid FN:s glo­bala kli­mat­mö­te i Madrid, för att tala på kon­fe­rensen.

När hon fick Nor­diska rådets mil­jö­pris tackade hon nej, med mo­ti­ve­ringen att hon inte vill ha pengar från po­li­ti­ker utan hand­ling. Right Live­li­hood-priset har hon tackat för och känner sig hedrad över som ett er­kän­nan­de av Fri­day For Future-rö­rel­sen. Men att hon väljer ak­tiv opi­ni­ons­bild­ning i Madrid fram­för en pris­ut­del­ning i Stockholm för­vånar inte och kan knappast kri­ti­seras.

Om hon kommit hit hade hon träffat en an­nan mil­jö- och kli­mat­ak­ti­vist.. Davi Kopenawa och ur­folks­or­ga­ni­sa­tionen Hutukara Yanomami Association be­lönas för sitt ar­be­te för att skydda regn­skogen och den bio­lo­giska mång­falden, när Yonamanifolkets livs­plats och liv hotas av guld­grä­va­re och skogsskövlare – och president Bolsonaro.

På plats var ock­så pris­ta­ga­ren Aminatou Hai­dar från Väst­sa­ha­ra. Hon har i mer än 30 år be­drivit en fred­lig kam­panj för att Väst­sa­ha­ra ska bli själv­stän­digt. Väst­sa­ha­ra oc­ku­peras av Ma­roc­ko se­dan mitten av 1970-talet, då ko­lo­ni­al­makten Spa­ni­en lämnade om­rå­det. FN har för­gä­ves för­sökt ge­nom­föra en folk­om­röst­ning om Västsaharas själv­stän­dig­het men Ma­roc­ko har bloc­kerat alla för­sök.

Aminatou Hai­dar har oför­trött­ligt ar­betat för mänsk­liga rät­tig­heter för sa­ha­ri­erna, trots att hon för­följts, fängslats och tor­terats. Om hennes fred­liga ar­be­te inte lyc­kats ris­kerar den väpnade kampen från be­fri­el­se­rö­rel­sen Polisario att tas upp igen från de stora flyk­ting­lä­gren i Al­ge­ri­ets öken.

Den fjär­de pris­ta­ga­ren, ad­vo­katen Guo Jianmei, som ar­be­tar för kvin­nors rät­tig­heter i Kina, var inte hel­ler när­va­ran­de. Hon med­delade ar­ran­görerna att hon inte kun­de komma med ville inte få stor upp­märk­sam­het på detta fak­tum. Att de ki­ne­sis­ka myn­dig­heterna för­bjudit hennes ut­re­sa och nu sätter press på henne att inte kri­ti­sera re­gimens be­slut är dock up­pen­bart.

Att den ki­ne­sis­ka reg­i­men stoppat henne går väl i lin­je med andra för­sök från Kina att ytt­ran­de­fri­heten i andra länder. Myc­ket upp­märk­sam­het fick svenska PEN-klubbens Tucholskypris till den svensk-kinesiske för­fat­ta­ren Gui Minhai, som är fängslad i Kina se­dan mer än två år.

Ki­nas am­bas­sa­dör hotade kul­tur­mi­nis­ter Aman­da Lind med ”kon­se­kvenser för re­la­tionerna mel­lan Kina och Sverige” om hon full­följde tra­di­tionen att dela ut priset, och re­dan har sådana ef­fekter märkts ge­nom att svenska filmer stoppats från vis­ning i Kina.

Dik­ta­torn Xi Jinpings kon­troll­behov verkar vara oänd­ligt.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons