Annons

Skilda världar för åkarna

Sport En klarade sin första dubbel axel, en annan missade några hopp. Det var sannerligen upp och ner för konståkarna i Tyringehoppet.
Sport • Publicerad 4 december 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Tyringe konståkningssällskap är en van tävlingsarrangör, men det är inte varje år de arrangerar en A-tävling som var fallet med Tyringehoppet i helgen. För Molly Bengtsson, som var enda hemmaåkaren i tävlingen var det lite speciellt, och det påverkade henne både positivt och negativt.

– Det var väl lite av en berg- och dalbana den här tävlingen, säger hon efter sitt friåkningsprogram där hon blev tolva vilket gav henne en sammanlagd 14:e plats i ungdom 15 A flickor.

Annons

Vad är det som gått upp och ner?

– Mitt korta program gick inte så bra. Vissa hopp floppade rejält så det blev en hel del tårar efter det. Jag hade väl lite blandade känslor inför friåkningen och är inte jättenöjd just nu, men det kanske känns bättre sen när jag smält det, säger Molly som hade bra stöd av kompisar och klubbkamrater på läktarna.

– Det kändes bra även om jag sätter lite extra press på mig själv.

Till skillnad från Tyringe KS så hade Osby konståkningsklubb hela nio åkare med, och det var en hektisk helg för tränaren Li Bäckdal.

– Åkarna har gjort det bra, och jag är nöjd hittills. Nu får vi se hur det går för de fyra vi har med i ungdom 15, säger Li strax innan deras fria program ska dra igång.

Vilka förväntningar har du på dem?

– För tre av dem är det att de ska köra så rent som möjligt. Sen har vi Elsa (Idström) som leder, och för hennes del är det ett litet test eftersom vi uppdaterat hennes program lite, säger Li Bäckdal.

När det fria programmet var kört och Elsa Idström landat sin första dubbel axel i ungdom 15A någonsin var mungiporna uppåt både på Elsa och hennes tränare Li.

– Det var inte perfekt och det finns utrymme för förbättringar. Men det känns bra med de uppdateringar vi gjort med bland annat en dubbel axel, säger Li och får medhåll av Elsa som nu siktar framåt mot DM som avgörs hemma i Osby i början på januari.

– Jo jag är nöjd, framför allt med att jag klarade min dubbel axel, säger Elsa.

Annons

Vad känner du att kan bli bättre?

– Jag vill bli mer säker på mina hopp.

För arrangerande Tyringe KS var det första gången på ett antal år som de hade en A-tävling (nivån under elitserien), men trots det flöt tävlingarna på utan några problem.

– Vi har en väldigt intrimmad organisation när det gäller tävlingar. Det är mycket jobb, men alla vet vad de ska göra, säger Wiveca Hörlin Wisborg som är tävlingsledare.

I Tyringehoppet, som samlade 63 åkare, var merparten av deltagarna från södra Sverige, men även klubbar i Göteborgstrakten och från Mälardalen var på plats.

– Det är konståkningsförbundet som placerar ut A-tävlingarna på klubbarna och då blir det så att åkarna gärna en bit för att vara med. A-tävlingarna är ju alltid tvådagarstävlingar, säger Wiveca Hörlin Wisborg.

Skulle Tyringe KS vara aktuella som arrangör för en elitserietävling i framtiden?

– Rent teoretiskt sett hade vi kunnat det eftersom vi är så samkörda, men rent praktiskt är det lite svårare. Till exempel ska man helst ha två hallar och det har vi inte här även om Hässleholm inte är allt för långt bort. Sen behöver vi i så fall fler som hjälper till, men det kanske inte är helt omöjligt.

bild 1/12
Molly Bengtsson är enda Tyringeåkare som är med i DM. 
Foto: Robert Rolf/Arkiv
Molly Bengtsson var Tyringe KS enda hemmaåkare i Tyringehoppet. Efter en tävling som hon själv beskrev som en berg- och dalbana blev det en 14:e plats i ungdom 15A flickor.
Foto: Robert Rolf
Osby KK:s talang Elsa Idström, som här fotograferas efter segern i Tyringehoppet, slog till med nytt personligt rekord på 74,44 poäng i Tyrs hov. Foto: Robert Rolf
Freja Mitchell, Osby KK, slutade på en 17:e plats i ungdom 15A flickor. Foto: Robert Rolf
Molly Bengtsson får några sista peppande ord av sin tränare Rose Kathy hon ger sig ut på isen. Foto: Robert Rolf
Li Bäckdal, som är tränare i Osby KK, går igenom det fria programmet med sin adept Freja Mitchell efter hennes åk. Foto: Robert Rolf
Molly Bengtsson i ett flygskär under sitt fria program.
Foto: Robert Rolf
Osby KK:s Elsa Idström vann Tyringehoppet tidigare under säsongen, och med en bra prestation ska hon kunna ta medalj i DM som avgörs på hemmaplan. Foto: Robert Rolf/Arkiv
Freja Mitchell, Osby KK, i samspråk med sin tränare Li Bäckdal innan sin friåkning i Tyringehoppet
Freja Mitchell, Osby KK, i sin friåkning i Tyringehoppet
Molly Bengtsson, Tyringe KS, i sin friåkning i Tyringehoppet
Molly Bengtsson, Tyringe KS, i sin friåkning i Tyringehoppet
Molly Bengtsson är enda Tyringeåkare som är med i DM. 
Foto: Robert Rolf/Arkiv
Molly Bengtsson var Tyringe KS enda hemmaåkare i Tyringehoppet. Efter en tävling som hon själv beskrev som en berg- och dalbana blev det en 14:e plats i ungdom 15A flickor.
Foto: Robert Rolf
Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons