Annons

Arbetslivet kräver nytt synsätt på arbetstid

Opinion Arbetslivet ser för många yrkesgrupper inte ut som det gjorde för bara tio år sedan.
Opinion • Publicerad 5 december 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Arbetslivet ser för många yrkesgrupper inte ut som det gjorde för bara tio år sedan. Ändå är det förvånansvärt många arbetsplatser som fungerar som på 80-talet, med stämpelur, kort flextid, en halvtimmes lunchrast och krav att vara på arbetsplatsen hela arbetstiden.

De branscher där man sitter på ett kontor och troligtvis skriver på en dator eller annat digitalt hjälpmedel lever alltför mycket kvar i ett omodernt arbetsliv. Man är tvungen att vara fysiskt på plats hela dagen - om man är det mentalt är en helt annan femma. Det är många som slösurfar, spelar spel på datorn eller går till kaffeautomaten lite väl många gånger. Det är konstigt att så många arbetsgivare värderar den fysiska närvaron högre än vad som faktiskt utförs. Det är troligen en fråga om dålig styrning och ledning i en organisation, problem som är värre än arbetstider.

Annons

En företagare i Nya Zeeland gjorde något radikalt, han införde fyradagarsvecka. Och ökade produktiviteten! Men det krävde förstås en hel del planering och diskussioner med personalen. Om det är rätt medicin kan förstås diskuteras och det fungerar troligen inte på alla arbetsplatser. Men att många arbetsgivare, och för delen även de fackliga organisationerna, måste tänka nytt och modernisera arbetslivet är rimligt i ett samhälle i förändring.

Att det finns arbetsplatser där det inte går att vara lika flexibel och ultramodern, som vård och omsorg, är en helt annan historia.

Katarina Erlingson

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons