Med tanke på spelplanens storlek och att grisen ska släppas från viss höjd krävs spel på golvet, tycker testpanelen för spelet Greta gris gyttjebad. Foto: Lars-Åke Englund
Den som får Mållgan på tärningen får ställa sitt tåg var som helst. Vilket gör att spelet mest handlar om vem som först får Mållgan två gånger. Spelet som testas är Alfons Åbergs Tågspel. Foto: Lars-Åke Englund

Julen står på spel

Spel Det lackar mot jul och i vanlig ordning har tidningens medarbetare med familjer testat årets spelnyheter.
Vi har betygsatt spelen och denna gång har sju spel kammat hem full pott - det vill säga fem pantrar.

FEM PANTRAR

Med andra ord – pocket
Alfspel
4-8 spelare
+ 10 år
Att beskriva ett ord just med andra ord under tidspress är roligt. En pocketversion som är lätt att ta med sig är genialt. Här får man ett antal kort med ord som man ska klara av att beskriva för sin medspelare. Naturligtvis under tidspress. När tiden gått ut får man ta upp ytterligare ett kort och det går även bra att byta ut ett kort. Det lag som först sitter med tom hand innan tiden gått ut vinner. Spelet är en partyhöjare och kan få den mest tillbakadragne att gå loss.

Helén Fingalsson

Mini MIG vuxen
MIG
2-6 spelare
+ 15 år
Spelet är för dig som gillar kunskap. Frågorna spänner över ett stort område vilket gör att det passar de flesta vuxna. Spelaren kastar en tärning med två olika färger för de olika frågekategorierna. Den som snabbast kryssat i samtliga av de fem rutorna på spelblocket vinner. Men lika roligt är att bara sitta med en kompis och svara på kortens frågor utan att tävla. För en kunskap är ju aldrig tung att bära. Till exempel vet jag numera att Freddie Mercury föddes på Zanzibar som Farrokh Bulsara.

Jan Rydén

Sverige alias
Tactic
4 spelare eller fler
+ 10 år
Det här är en variant på det välkända spelet ”Med andra ord”. Man spelar i lag på en spelplan med olika siffror och plockar upp kort med olika ord inom svensk kultur som ska beskrivas med just andra ord. Allt görs på tid med ett minutglas. Ibland hamnar man på ett tjuvfält och då får alla gissa på fem ord.
Spelet är enkelt och snabbast i mål på planen vinner. Skratten är många, förklaringarna dråpliga och tidspressen får spelarna att snubbla på orden. Enkelt och riktig kul.

Helén Fingalsson

Combo color
Asmodee Group
2-4 spelare
+ 8 år
Spelarna väljer var sin whiteboardpenna och den som börjar väljer en ruta att färglägga. Nästa spelare färglägger sedan en ruta närmast föregående spelares. När alla rutor är ifyllda räknas poängen ihop. Varje symbol ger olika poäng och den som får flest vinner. Brickorna kan användas hur många gånger som helst då färgen lätt tas bort med en sudd. Det finns 36 stycken spelplaner med olika svårighetsnivåer. Barnen lär sig räkna på ett kul sätt utan att det blir långtråkigt.

Eva Schmidt

Dinosauriespelet
Kärnan
2-4 spelare
+ 5 år
Gå med din dinosaurie och samla brickor så att du kan ta dig ut till ön och vinna. Men se upp för havsmonstret! Sjuåringen tyckte det var jätteroligt, men fick se sig besegrad av femåringen. Spelet är på tillräcklig nivå för att vuxna och barn kan spela ihop på lika villkor. Havsmonstret, en låda utformad som en krokodil var det roligaste för 2,5-åringen som inte förstod vitsen med spelet och mest ville mata monstret med såväl brickor som dinosaurierna.

Lars-Åke Englund

Mini-MIG junior
Compete now
2-6 spelare
6-14 år
Klassiskt frågesportspel i behändigt format, med frågor indelade i fem ämnen: Nu & då, nöje & kultur, när & fjärran, sport & blandat och natur & teknik.
Spelet har en extra twist i form av att man även ska få bingo genom att svara rätt. Superkul, tyckte nioåringarna! Plus för enkla regler och det kunskapsbyggande upplägget. Flera av frågorna har svarsalternativ till de yngsta barnen och på så vis funkar det att spela både vuxna och barn, med en extra ledtråd åt de minsta.

Kristina Höjendal

På 5 sekunder pocket
ALF
3-6 spelare
Ingen åldersgräns
Det här kan vara det perfekta spelet när man vill ha roligt för skratten är många och det går undan. Säg tre frukter som inte skalas innan de äts. Kanske inte så svårt, men gör det på fem sekunder med ett timglas bredvid som stressar dig. Då är det inte så enkelt och det kan komma vilken groda som helst ur din mun. Spelet är dessutom utformat så att unga och gamla kan spela tillsammans eftersom det finns en enklare och en svårare sida att använda på spelkorten.

Robert Rolf

FYRA PANTRAR

Wordy word
WOW!
+ 4 spelare
+ 8 år
Detta är en pulshöjare som sätter hjärnan på spel. De korta rundorna gör att spelet aldrig tappar fart utan håller samma höga tempo ända in i mål. Stressen och tidspressen ger många skratt och ett plus för att det går snabbt och inte blir så utdraget. Ett minus för att spelet är anpassat till engelska språket vilket gör att vissa bokstäver, som exempelvis c dyker upp ofta och det är inte helt lätt att bilda ord med den bokstaven. Minus även för att pennan man skriver med lätt suddas ut om du stöter vid nåt, så att det blir lite svårläst. Men ett väldigt roligt spel!

Elvis Andersson

Greta gris gyttjebad
Tactic
2-4 spelare
+ 3 år
Släpp Greta i lerpölen och få leran att stänka ner så många som möjligt. Roligt för de minsta och med möjlighet att göra det svårare beroende på spelarnas ålder. Med tanke på spelplanens storlek och att grisen ska släppas en bit uppifrån kräver spelet en placering på golvet. Helst på en tjock matta för att få bort lite av allt slammer. Kul också för vuxna barn, men inget man spelar i tysta kupén på Öresundståget.

Lars-Åke Englund

Decrypto
Le Scorpion Masqué
3-8 spelare
+ 12 år
Varje lag får fyra ord som ställs på en bricka som inte motståndarlaget kan se. Därefter gäller det för en representant från vardera lag, kryptören, att ge ledtrådar till en kod som utgörs av orden. Ledtrådar som det egna laget lätt kan knäcka men som motståndarna blir förvirrade över. Det här är ett jätteroligt spel som lockar fram både kreativitet och finurlighet när man väl begriper hur det fungerar. Instruktionsboken är lite förvirrande men när polletten trillar ner är det lätt att sätta sig in i spelet som definitivt ger mersmak.

Maria Zandihn

Jag är junior alias
Tactic
2-4 spelare
+ 5 år
En person får ett kort satt i ett pannband och övriga deltagare ska med andra ord förklara vad som står på kortet. Kanske en spindel, en struts, en häxkittel eller en tekanna. Gissar personen rätt får hen hoppa fram på spelplanen. Hur många steg bestäms av en annan uppsättning kort, som man får dra ett när du gissat rätt. Ett spel som ger många skratt och kreativa förklaringar.

Helén Fingalsson

Röda tråden – mat
Nicotext
Fler än två spelare
+ 7 år
I vår familj älskar vi frågesport och speciellt då spel som är lätta att ha med sig och fördriva tiden med på resor och liknande, så detta spel passar oss förträffligt. Frågorna ställs efter svårighetsgrad där tio är svårast och ettan enklast. Spelet går att spela i en lättare variant om där är många unga spelare i laget och då väljer man bara frågorna från fem till ett. Kluriga och roliga frågor och ledtrådar och som alltid lär man sig dessutom något nytt.

Pia Lobell

 

Dobble 360
Zygo Matic
2-8 spelare
+ 6 år
En korthållare snurrar i mitten av bordet. Vardera sida visar upp ett kort med ett antal symboler. En symbol är gemensam mellan de båda sidorna. Det gäller att vara den som först identifierar vilken symbol det är. Korthållaren har två hastigheter vilket ger två svårighetsgrader. Spelidén är enkel och det går att sätta igång omedelbart utan en massa regelläsande. Vi, en vuxen och två barn (15 respektive 11 år), var rörande eniga om att det var ett kul spel som dessutom går att spela på lika villkor vuxna mot barn.

Ralph Bretzer

Tudor King & Queens
WOW!
3-6 spelare
+ 8 år
Du spelar som en av Henrik VIII:s fruar och spelet handlar om att få de andra att framstå i dålig dager. Efter varje tärningskast måste du ha kunglig koll på hur dina konkurrenter ligger till. Alla kort är på engelska och tillverkarna förklarar det med att man för miljöns skull inte ska behöva trycka upp fler kort än nödvändigt. Reglerna finns dock på svenska, men det tar lite tid att lära sig och sätta sig in i dem. Behöver spelas några gånger, för första rundan handlar mest om att ständigt kontrollera reglerna. Åldersgräns på åtta år känns väl i underkant.

Lars-Åke Englund

Ninjajakten
Wow!
1-4 spelare
+ 6 år
Ett sällskapsspel som är så udda att det går ut på att samarbeta och som faktiskt går att spela själv. Samla vapen och ta er till utgången och försök att undvika Senseis fällor – och rädda varandra när ni ändå fastnar (vilket ni kommer göra). Efter elva rundor är Sensei framme vid målet och om inte alla spelarna är i mål med samtliga figurer då så är spelet förlorat. Roligt att vinna eller förlora tillsammans, men samtidigt förtar det lite av tävlingskänslan och hetsen.

Lars-Åke Englund

Azul
Next Move
Två till fyra deltagare
+ 8 år
För den som gillar lite pyssel, och som vill drömma sig bort till Tusen och en natts förtrollade värld, är Azul ett alternativ. Att spela tar cirka en timme första gången, sedan lite snabbare när vanan infunnit sig. Spelidén är lite annorlunda. Azul går ut på att bli den duktigaste på att skapa vackra glasmålningar till det kungliga palatsen Sintra i Portugal. Låt fantasin och kreativiteten flöda!

Joakim Stierna

Dobble Harry Potter
Asmodee
2-8 spelare
+ 6 år
Varje kort har åtta symboler – en av dem matchar alltid en på varje annat kort. Knepet är att hitta symbolen före dina medspelare. I denna version har symbolerna hämtats från Harry Potter. Spelet blir snabbt en favorit hos alla i familjen. Det är lätt att förstå, går fort att spela och passar de yngsta lika bra som de äldsta. När du fått kläm på hur du ska göra finns ytterligare fyra spelvarianter med samma kort. Kul, härligt hetsigt och perfekt för den som gärna spelar spel men inte så länge. Dessutom litet och lätt att ta med sig.

Pernilla Ekdahl

Mini Mig högskoleprovet
MIG
2-6 spelare
Ett litet behändigt spel att ha med sig på resan eller när helst man har en stund över. Det är helt enkelt ett perfekt sätt att lära sig lite mer om både svenska och engelska språket samt matematik under tiden som man har kul med goda vänner. Tröttnar vännerna kan man roa sig med korten på egen hand. De som har sovit sig genom skoltiden eller helt saknat nyfikenhet och kunskapstörst i sina liv är kanske inte lika roade av detta spel. Men här finns en möjlighet att lära sig mycket.

Helén Fingalsson

Ska vi slå vad?
Tactic
3-6 spelare
+ 8 år
Ska vi slå vad är ett fartfyllt spel där både kropp och hjärna får jobba. Det är väldigt lätt att komma igång och anpassat så att både barn och vuxna kan mötas. Innan varje runda slår ni vad om ni tror motståndaren klarar uppgiften eller inte, vilket gör spelet strategiskt och ger en möjlighet för alla att vinna. Superskoj, men anledningen till att vi inte ger den 5 pantrar är att vissa av uppdragskorten är lite otydliga och svårtolkade.

Elvis Andersson

Kan du ta en hint?
Bezzerwizzer
Minst 4 personer
+ 15 år
Hur låter en deodorant? Ja det är en av utmaningarna då man i kategorin låta inte får gestikulera eller tala. Lagets hintare drar ett kort och sedan gäller det att vara kvicktänkt. Laget har 90 sekunder på sig att samla ihop så många ord som möjligt på det dragna kortet, ett av orden är dock förbjudet och ger minuspoäng. Till buds står kategorierna låta, tala, figurer och klassiska charader. En kul mix av kategorier som känns igen från tidigare sällskapsspel.

Sara Göransson

Loveletters
Z-man games
2 till 6 spelare
+ 10 år
Behändigt, fartfyllt, strategiskt och riktigt roligt! Vi var bara två spelare men jag tror att man minst ska var tre för att kunna få riktigt behållning av alla spelets finesser. Det blir lite fånigt när man ”hemligt” ska syna en av spelarnas kort. Spelet är ett kortspel som går ut på att få fram ett friarbrev till kungarikets prinsessa för att vinna hennes hjärta. För att nå dit krävs stora risker och argan list. Perfekt litet spel att ta med sig på tågresan eller stughelgen med familjen eller vännerna.

Katarina Bexell

TRE PANTRAR

Karibiens guld
Kärnan
2-4 spelare
+ 8 år
Samla ihop en hel karta, se till så du har rikligt med ädelstenar – och dyk sen efter guldskatten. Men se upp för pirater. Ungefär så går det till. Äventyret i Karibien är kanske inte överdrivet spektakulärt, men ändå ett helt okej tidsfördriv. Nioåringen gillade det (framförallt gillade hon ädelstenarna) och lutade åt fyra pantrar i betyg, men konstaterade också att det finns roligare spel. 40-åringen var inte lika positiv (vilket kan ha berott lite på att han förlorade) och lutade åt två pantrar.

Peter Paulsson

City Blox
Jacobs Brick game
2-4 spelare
+ 6 år
Spelet var ganska snabbt och relativt enkelt att förstå för barnen. Det bestod av en enklare variant för de lite yngre och en lite svårare för de något äldre barnen, vilket var bra. Snabba skiftningar gjorde spelet spännande och innebar att ingen kunde känna sig säker på seger förrän det var helt klart. Åldersgränsen på sex år känns något hög och borde kanske ligga på fyra-fem egentligen eftersom spelet inte är så svårt att förstå. Överlag ett trevligt kvällsnöje.

Familjen Friemer (Ebba och Max)

Age of the wolf
Wow
2-4 spelare
+ 8 år
Det här är ett strategispel som delvis för tankarna tillbaka till det gamla klassiska spelet Risk för er som kommer ihåg det, men här är det vargar som erövrar de nordiska länderna och bygger upp revir. När man väl tagit sig igenom den något väl tilltagna spelförklaringen är det ett spel som kräver att man verkligen planerar hur man ska bli den starkaste vargflocken för att inte bli utmanövrerad av någon annan eller få stryka på foten mot något annat rovdjur.

Robert Rolf

Doodle Doo
Tactic
2-4 spelare
+ 6 år
Reglerna är inte särskilt komplicerade – spelarna försöker en efter en, ta sig genom en av spelets labyrinter. Det finns bara ett litet hinder, man måste ha ögonbindel på sig. Labyrinterna finns i olika svårighetsgrader. Råkar en spelare gå utanför labyrinten, får de andra deltagarna prutta i pruttkudden, som följer med. Spelet är inte särskilt svårt att lära sig, vilket gör att det går snabbt att komma igång. Dessutom passar det alla olika åldrar. Ibland kan spelidén dock kännas lite väl simpel. Det gick snabbt att tröttna.

Sofia Åström

Pippi Långstrump – Inte stöta golvet
Kärnan
2-4 spelare
+ 5 år
Spelidén är simpel. Deltagarna ska försöka komma åt så många guldpengar som möjligt, utan att nudda golvet. Golvet behöver dock aldrig nuddas, eftersom det inte är en del av spelplanen. Därför får spelpjäserna, som i spelet är välkända karaktärer som Pippi, Tommy, Annika och Herr Nilsson, hoppa runt på de möbler som visas på de kort som lagts framför dem, och som finns utspritt på planen. När de tagit sig dit, får de slå med en särskild guldpengstärning för att se hur många mynt de får ta. Spelet var populärt bland barnen eftersom många karaktärer från Pippi Långstrump finns med. Idén med spelet var tydlig men inte särskilt spännande.

Sofia Åström

TVÅ PANTRAR

Nåt ska bort
Alfspel
3-6 spelare
+ 15 år
Ett spel som låter betydligt roligare än det är. En spelplan där man kan hamna på en cirkel där man får ta upp ett kort med fem företeelser. En ska bort, ungefär som på Brasses hylla i Fem myror är fler än fyra elefanter. Svarar man rätt får man följdfrågor som kan innebära att man får lägga ut marker på spelplanen. Den som blir av med sina marker först vinner. Spelet hade väl kunnat gå an om figurerna på ”Brassehyllan” och följdfrågorna varit vettiga. Men dessa är knasiga och helt omöjliga att gissa. Bara en massa värdelöst vetande som någon lyckats snoka reda på. Det gör att samtliga spelare mest ser ut som uttråkade frågetecken under spelets gång.

Helén Fingalsson

Sköldpaddsloppet
Kärnan
2-5 spelare
+ 5 år
Vilken sköldpadda hinner först från dammen och bort till salladen? I detta spel är målet att få sin sköldpadda först i mål. Ingen annan vet dock vilken sköldpadda som är din – och du vet inte vilken de andra har. Med i spelet följer en särskild kortlek, som används för att bestämma hur många steg en viss sköldpadda får ta. Hamnar två sköldpaddor på samma plats, får de ta snålskjuts av varandra. Reglerna är väldigt enkla, så det gick snabbt att komma igång. Men idén i sig känns inte särskilt ny. Det som var roligast var att försöka låta alla sköldpaddor åka snålskjuts på varandra. På så sätt kunde alla vinna – vilket samtidigt drog ner spänningen betydligt.

Sofia Åström

Lika par leka bäst
Tactic
3-6 spelare
15+
Kul spelidé – med vissa hysteriskt roliga frågor och andra sämre – som tyvärr föll på sitt märkliga upplägg. Obegripliga och ologiska regler gjorde att det här spelet inte alls gick hem. Enkelt sammanfattat får alla som svarar lika på en fråga ta ett steg framåt och de som svarar lika flest gånger vinner spelet. Men med frågekorten som grund kan du nog komma på något bättre själv.

Kristina Höjendal

Ticket to ride
Days of wonder
2-4 spelare
+ 8 år
Det läckra omslaget med bland annat John Lennon fick förväntningarna att gå i topp. Att spelet var döpt efter en av Beatles största hits gjorde inte saken sämre. Men entusiasmen försvann direkt då spelkonstruktören ville påstå att London, där spelet utspelas, var modets och musiken huvudstad på 70-talet. Spelet går ut på att muta in olika busslinjer och koppla ihop olika distrikt i London. Det är lämpligt både för vana spelare och nybörjare. Men det var inte riktigt min kopp te.

Jan Rydén

Alfons Åberg – Tågspel
Kärnan
2-4 spelare
+ 4 år
Polletterna i början visar vilka av Alfons två kompisar du ska plocka upp i ditt tåg. Därefter kör alla runt och plockar upp och släpper av. Du riskerar alltså att köra runt på jakt efter en kompis som redan sitter i någon annans tåg. Ett annat problem är att en av tärningssidorna innehåller ”gå till valfri ruta”, vilket gör att en spelare efter två kast redan kan ha hämtat sina passagerare.  För stor slumpfaktor gör att spelet är över snabbt, eller varar länge. Ett visst mått av taktik gör att fyraårsgränsen känns låg.

Lars-Åke Englund