Annons

Personalen måste ge sitt samtycke

HÄSSLEHOLM Omsorgsförvaltningens ledning har förståelse både för den anhörige som vill filma –och för personalen som vill slippa bli filmad. Samtidigt diskuterar man att sätta upp fler egna kameror.
Hässleholm • Publicerad 5 december 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Kameran får täckas över vid omvårdnadssituationer, menar Elisabet Mineur.
Foto: Arkiv
Kameran får täckas över vid omvårdnadssituationer, menar Elisabet Mineur. Foto: Arkiv

Anneli Larsson känner bara till ett enda fall i kommunen där en anhörig håller koll via kamera – och det är Eje Johanssons.

Annons

Oenigheten kring kamerorna i Tyringe har samtidigt många ingredienser.

Rent generellt kommer omsorgsförvaltningen, liksom Eje Johansson föreslår, troligtvis att allt mer använda sig av kameror framöver.

Kameratillsynen kan framöver komma att utvidgas även till kommunens äldreboenden.

Annons

Vad anser du om anhöriga som vill hålla koll i vården med hjälp av kameror?

Hur ser du på att personalen kan känna sig övervakad?

Fakta:

Om en närstående till en brukare utan beslutsförmåga vill eller har satt upp en eller flera kameror i brukarens bostad ska chefen informera samtliga medarbetare på enheten. Chefen ska arbeta för att skapa en skriftlig överenskommelse med den som har satt upp utrustningen, där det bör anges när och hur kommunens medarbetare får avbryta övervakningen när de arbetar i brukarens bostad. Kommunen tillhandahåller också en fjärrströmbrytare.

Så vad säger lagen?

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons