Camorrans barn. Pressbild

En sevärd maffiafilm

FILM
Camorrans barn
Regi: Claudio Giovannesi
Medverkande: Viviana Aprea, Francesco DiNapoli med flera
Betyg: 3

Recension

Om vi en gång trott att det här med gängkrig och maffia var fenomen som hörde hemma i Chicago och möjligen West Side Story lever vi i bättre vetskap nu när verkligheten kommit ikapp oss.
Som om inte problemet i sig själv är stort nog så växer det ytterligare av att det kryper allt längre ner i åldrarna och tar sin början redan i skolåren. Som ytterligare lök på laxen blir det allt vanligare med skjutvapen som snurrar runt på världskartan med någon öststat som avsändare.

Den Neapelfödde författaren och journalisten Roberto Saviano som signerade Gomorra har tillsammans med regissören Claudio Giovannesi och Mauizio Braucci skrivit manuset till Camorras barn som baserar på Savianos bok Blodsleken.
I korthet handlar filmen om den unga neapolitanska maffian som växer sig allt längre ner i åldrarna precis som gängen överallt annars i världen.
De ser den äldre generationen gangsters och knarkhandlare som ledstjärnor istället för varningssignaler och brotten blir allt grövre och grövre.
Att rekrytera nya medlemmar blir allt lättare i en värld som har andra prioriteringar än att stävja i bäcken när någon ung person är på väg ut på den breda vägen.

Camorrans barn har förvisso fått Silverbjörnen i Berlin och det finns väl ingen anledning att ifrågasätta detta men ändå tycker jag inte filmen biter sig fast och bjuder på några nya infallsvinklar.
Den är välspelad av ungdomarna, har snyggt foto och klippningen är utmärkt men troligtvis finns det mera matnyttigt i boken som ger ett helt annat mer fullödigt perspektiv på helheten.
Hur som helst en sevärd film i sin genre.

FILM
Camorrans barn
Regi: Claudio Giovannesi
Medverkande: Viviana Aprea, Francesco DiNapoli med flera
Betyg: 3