Foto: AP Photo/Andrea Comas

Greta Thunberg har anlänt till Madrid

Ett stort pressuppbåd samlades på centralstationen i Madrid vid Greta Thunbergs ankomst. Klimataktivisten har tagit nattåget från Lissabon till Madrid för att delta i FN:s pågående klimattoppmöte COP 25.

Greta Thunberg, som än en gång seglat över Atlanten, klev i land i Lissabon, Portugal i tisdags och tog nattåget mot Madrid i går kväll.

När hon anlände vid 9-tiden på fredagen väntade en stor skara journalister och fotografer på henne liksom spansk polis som eskorterade Thunberg och hennes pappa genom folkmassan.
– Vi är vana vid att det är journalister, men inte så här, säger Greta Thunberg till Aftonbladet.
Thunberg ska delta i fredagens klimatmarsch i Madrid och tala vid COP 25. Mötet som startade i måndags och ska pågå till den 13 december, ska försöka implementera Paris-avtalet från 2015 vars mål är att den globala uppvärmningen inte får överstiga 1,5 grader. Klimatkonferensen är den 25:e i ordningen och alla de länder som skrivit under FN:s klimatkonvention samlas för att förhandla om hur klimatarbetet ska genomföras.

Runt 25 000 deltagare från 200 länder deltar i klimattoppmötet. På måndag anländer folkvalda politiker och från Sverige deltar klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) och biståndsminister Peter Eriksson (MP).