Annons

Sambon ändrade sig – man frias

Osby • Publicerad 6 december 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Mannen, som bor i en mindre ort i Osby kommun, åtalades för misshandel och olaga hot. Han anklagades för att ha gett sin sambo örfilar samt sparkat henne på låret. Han misstänktes också för att ha hotat sin sambo med att han skulle ”skära upp henne från fittan hela vägen upp”.

Nu frias mannen från åtalet.

Annons

Han har enligt domen själv uppgett att han varken kan erkänna eller förneka gärningarna eftersom han på grund av psykisk ohälsa och berusning inte minns något av händelserna.

Sambon har uppgett att mannen mådde psykiskt dåligt och pendlade i humör samt skrek åt henne, men att han inte sparkat henne eller gett henne någon örfil och inte heller hotat henne.

Hon säger att det är möjligt att hon i polisförhör sagt att mannen örfilat och sparkat henne, men att det kan ha berott på att hon var arg på sambon.

Tingsrätten skriver i sin bedömning att det i mål gällande våld i nära relationer inte är ovanligt att målsäganden tar tillbaka uppgifter som lämnats till polisen. Det kan i det här fallet inte sägas att de ändrade uppgifterna är så anmärkningsvärda att de ska lämnas utan avseende.

Mot den bakgrunden anser tingsrätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att mannen misshandlat och hotat sin sambo och åtalet ogillas därför.

Mannen åtalades även för stöld sedan två TV-apparater stulna i Tyringe hittades bakom förarsätet i mannens bil samma dag som de hade försvunnit.

Mannen förnekar gärningen och menar att han hjälpte en kompis att flytta. Kompisen lastade in TV-apparaterna i hans bil. Han medger att han i polisförhör erkände stölden, men säger enligt tingsrätten att han gjorde så för att skydda kompisen som lastat in TV-apparaterna i hans bil.

Tingsrätten menar att åklagaren inte har presenterat sådan bevisning att det kan anses styrkt att mannen tillgripit de aktuella TV-apparaterna och åtalet ogillas därför.

Mannen döms dock för rattfylleri vid två tillfällen, ringa narkotikabrott vid tre tillfällen samt grov olovlig körning vid två tillfällen.

Den 42-årige mannen har erkänt dessa gärningar. Straffet blir 160 dagsböter på totalt 8 000 kronor.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons