Annons

Europaforum ger för lite PR

bertils bästa God Helg!
Publicerad 7 december 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

God Helg!

Lutfisken ska blötas på Anna-dagen den 9 december för att hinna bli klar till julafton. Detta om ni använder gamla metoder.

Annons

Nu är det 117 år sedan julstormen härjade i våra bygder. Natten mellan juldagen och annandagen 1902 blev det ett våldsamt oväder, som det pratades om under flera årtionden framöver. När stormen Gudrun slog till i början av januari 2005, togs fakta om 1902 års storm fram på nytt. Julstormen ställde till stora skador.

Kyrkokören i Röke församling heter RökeköR. Jo, faktiskt. Läser man namnet baklänges, blir det nämligen också Rökekör. Fyndigt och bra. På orten finns bland annat också Röke Buss och Röke Blås. Tidigare även Röke Bank – som fortfarande är kvar – men det välutrustade bankkontoret vid genomfarten i byn tillhör numera Sparbanken Göinge. Denna bank i Röke, Glimåkra, Vinslöv och Farstorp har för övrigt kommit tvåa i en stor tävling mellan olika banker.

Tycker ni också om den flitige radioreportern Daniel Alling? Hans inslag från London och andra platser imponerar!

Taxi-rutor vid varuhus och stormarknader efterfrågas. Det finns två p-platser för taxibilar vid Maxi, en vid Kvantum. Både Coop och City Gross saknar ”rutor”. Taxi i stan vill nu gärna få en p-ruta vid City Gross och en vid Coop, där förarna kan stanna för att släppa av eller hämta passagerare som är ute och handlar. Chaufförerna vill kunna stanna på en fast plats, så nära entrén som möjligt.

Mer trafik. På västra sidan om järnvägen i Hässleholm, bland annat hela området runt Norra Station, är det ofta helt omöjligt att hitta en parkeringsplats. Antalet bilar bara ökar.

Förre Norra Skåne-medarbetaren Ebbe Persson, 85, i Vittsjö har en speciell jultradition. Sedan nära 65 år kör han på julaftons förmiddag 22 km till Hässleholm. Där köper han en chokladask. Sedan åker han hem igen. Varje gång har Ebbe minst en bekant som medåkare ner till stan på julafton. Detta måste vara en annorlunda julvana.

I morgon den 8 december känns det helt onödigt att affärer och butiker håller öppet, såvida det inte är julskyltning på orten. Redan i förväg vet man ju, att folk inte kommer att springa benen av sig för att handla just denna dag, om det var julskyltning den 1 december. Gott om tid till jul!

Läser ni då och då bloggar? Lyssnar ni ofta på poddar? I dag är det mer och mer poddar som gäller. Snart verkar det som om ”alla” numera jobbar med poddar, medan allt färre läser bloggar. Nyheter behagar.

Liberalerna föreslog redan för några år sedan, att kommunen skulle dra sig ur Europaforum i Hässleholm. Nu har kommunledningen kommit fram till, att arrangemanget ska förkortas under 2020. Detta borde man ha gjort för flera år sedan. Europaforum kostar kommunen pengar – men ger alldeles för lite tillbaka. Arrangemanget medför ingen större PR för Hässleholm.

Bjärnumssonen Lars Lindberg, 75, numera bosatt i Hässleholm, släpper lördagen den 14 december ännu en bok från bygden: ”Farstorpsbilder 6”. Släppefesten sker i Farstorps församlingshem. Om ett år hoppas förläggare Lindberg kunna ge ut ännu en bok om Bjärnum och en från Farstorp.

Många tar en lång sammanhängande ledighet över julen denna gång. Detta beror på att helgdagarna ligger som de gör. Det räcker med att ta ut fem dagars ledighet – i form av semester eller annat – för att bli ledig 17 dagar i följd.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons