Skåne/Kristianstad

Misstänkt våldtäkt – polisen ber allmänhet om tips

Artikel Skåne/Kristianstad En kvinna i 20-årsåldern slog larm på söndagsmorgonen efter att ha blivit våldtagen och misshandlad av två okända män. Nu uppmanar polisen allmänhet som kan ha sett något i närheten av brottsplatsen att höra av sig.

Klockan var 04.40 när kvinnan ringde till polisens ledningscentral och uppgav att hon nyss blivit misshandlad och utsatt för en våldtäkt alternativt ett våldtäktsförsök av två för henne okända män.

Händelsen ska ha skett utomhus på eller i närheten av Grönbetesvägen. Gärningsmännen beskrivs vara två mörkklädda unga män som efter överfallet flydde till fots.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Veckor av rehabilitering väntar Navalnyj

Aleksej Navalnyj går nedför trappor på Charité-sjukhuset i Berlin, där han vårdas efter förgiftningen han blev utsatt för. Bilden togs den 19 september.
Foto: Instagram/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj lär få stanna i Tyskland i ytterligare ett antal veckor för att genomgå rehabilitering.

Han har till exempel svårt att kasta en boll med sin vänstra hand och kan inte skriva ordentligt, skriver han själv i ett inlägg på Instagram. Han tränar varje dag upp balansen och förmågan att röra sina fingrar med hjälp av en fysioterapeut.

När det gäller det psykiska har han fått råd att läsa mycket, skriva saker i sociala medier och spela tv-spel.

Det kommer ta sin tid, meddelar Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj.

– Det är uppenbart inte en fråga om ett par dagar och troligen inte heller bara ett par veckor, säger hon.

Aleksej Navalnyj blev förgiftad med det Sovjettillverkade nervgiftet novitjok under en flygresa mellan Sibirien och Moskva den 20 augusti. Han fördes senare till Tyskland för vård.

Kultur och nöje

”Läskigt nära verkligheten”

Pernilla August kände ett enormt ansvar när hon porträtterade Ingrid Wall. – För mig var det helt avgörande att Ingrid och Joachim Wall ville att vi skulle berätta den här historien, säger hon.
Foto: Per Arnesen /TV2/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje För Pernilla August betydde det mycket att hon i rollen som Ingrid Wall hade Rolf Lassgård vid sin sida. – Det är ett mörker man inte vill närma sig överhuvudtaget. Då är det fint att ha någon man gillar att hålla i handen, säger hon.

Den bärande karaktären i Utredningen är mordchefen Jens Møller, som spelas av Søren Malling.

Han är med i nästan alla scenerna och tog sig an rollen med stor ödmjukhet och respekt.

– Det var faktiskt personen Jens Møller som intresserade mig mest. Att gestalta vilka konsekvenser det får för människan bakom polisen, att vara så dedikerad den uppgift han får, tyckte jag var vansinnigt intressant, säger Søren Malling och fortsätter:

– Vad ska man välja? Att jobba övertid för en ung flicka har blivit mördad eller åka hem och besöka sin egen dotter? Det är en illustration av att livet är svårt.

Søren Malling spelar Jens Møller, som ledde utredningen i Ubåtsfallet. – Om det hade handlat om ”vem är mördaren och varför gjorde han det?” hade det inte varit intressant för mig. Det som lockade mig med den här historien är verklighetens hjältar, säger han.
Foto: Per Arnesen /TV2/SVT

Autentiska inslag

Tillsammans med Tobias Lindholm beslutade han sig för att porträttera Jens Møller som en introvert person.

– Det var ett val vi gjorde, för man blir nyfiken. Då sitter man och undrar, vad fan tänker han på? Varför säger han inget?

Om slutresultatet påverkats av de autentiska inslagen under inspelningen kan han inte svara på, men för honom betydde det mycket.

– När du står inför militärer som dykt i 111 dagar, som funnit den ena eller den andra kroppsdelen, blir man ödmjuk och respektfull. Det gjorde att jag kunde göra mitt arbete bättre, att jag kände mig mer närvarande, säger Søren Malling.

”En utmaning”

Pernilla Augusts och Rolf Lassgårds roller som Kim Walls föräldrar är, om än inte de största, av stor vikt för berättelsen.

– Professionellt var det en utmaning att bygga upp karaktären. Vi har inte så mycket tid på oss att berätta, så det kändes väldigt viktigt hur man skulle lägga själva pusslet, förklarar Pernilla August.

Manuset ändrades också under resans gång.

– Tobias hade skrivit mycket mera gråt, men vi kom alla fram till att vi nog ska hålla i bromsen lite. Jag kan nästan inte prata om det för det är så läskigt att det är så nära verkligheten.

”Otroligt gripande”

För Pernilla August var det avgörande för att tacka ja till rollen att Ingrid och Joachim Wall ville att historien skulle berättas.

Hon hoppas också att det tittarna ska ta fasta på i serien är det ljusa snarare än det mörka.

– Jag blev väldigt rörd av poliserna och deras engagemang, av människorna runt omkring och att det faktiskt finns ett fungerande samhälle och en fungerande poliskår. Det är så hårt och svart i dag, och så plötsligt ser man de här människorna som offrar sina liv för att få det här löst. Det är otroligt gripande.

Filmfredag

Konsekvent långsamhet i danska Utredningen

Mordutredaren Jens Møller (Søren Malling) och åklagaren Jakob Buch-Jepsen (Pilou Asbæk) i Utredningen.
Kultur och nöje
TV/Recension Gunilla Wedding har sett den danska tv-serien Utredningen om polisutredningen av mordet på den svenska journalisten Kim Wall.

Trötta poliser som gnuggar sig i ögonen efter tidsödande läsning av enorma mängder utredningsmaterial, dykare som i månader envist letar efter kroppsdelar i allt blåsigare och kallare Öresund, förhör som tar nya vändningar hela tiden, frivilliga som söker i strandkanten medan mörkret faller. Och två sörjande föräldrar som gång på gång tar emot tunga nyheter och försöker hitta ny kraft att ta sig igenom det mest fruktansvärda man kan tänka sig. Det är många visuellt starka bilder av så väl hårt och oglamoröst arbete som av rå, naken sorg som dröjer sig kvar när man sett den danska tv-serien Utredningen.

Dramatiserad form

Utredningen är skapad och regisserad av danska Tobias Lindholm och följer i dramatiserad form nära och noggrant utredningen av mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Lindholm har gjort serien i samarbete med bland andra verklighetens mordutredare Jens Møller och Kim Walls föräldrar och vid sidan om det väl skildrade utredningsarbetet är det också Jens Møller, ordknappt men uttrycksfullt spelad av Søren Malling, som bär upp serien.

Här har man samtidigt tyvärr fallit i fällan att utforma Møller väl mycket som klichébilden av den besatte mordutredaren som försakar allt för fallet, vilket förstärks av glimtar från hans privatliv. Samtidigt ger Møllers många möten med Kim Walls föräldrar, övertygande och hjärtslitande bra spelade av Pernilla August och Rolf Lassgård, ett viktigt anhörigperspektiv.

Skiljer sig från helt fiktiva polisserier

Utredningen skiljer sig på många sätt från de helt fiktiva polisserier vi är vana att se. Det finns en konsekvent långsamhet som förstärker känslan av att befinna sig nära verkligheten och ett lika konsekvent undvikande av förväntade dramatiska effekter. Mängden dykscener där dykarna återvänder utan resultat är enormt många fler än de som ger resultat och när genombrotten väl kommer sker de ganska odramatiskt.

Den allra största skillnaden ligger nog ändå hos oss själva som tittare eftersom vi redan sitter med facit i hand, mordet på Kim Wall ligger så nära i tiden att vi minns det väl.

Mördaren en skugga utan namn

Inledningsvis startar jag mitt tittande med frågan om det verkligen ska göras en tv-serie av något som är så färskt och nära. Genom sin utformning ger den här serien svaret att det går och fyller en funktion. Utredningen undviker minsta känsla av sensation eller spekulation. Tvärtom läggs i ett antal scener fokus på konsekvenserna av sensationsskriverier i danska tidningar.

På många sätt blir det en viktig motbild i en tid när vi konsumerar polis- och deckare-serier på löpande band. Här ställs människor och det hårda slitet i centrum. Att mördaren samtidigt får förbli en skugga som aldrig syns i bild eller nämns vid namn känns också logiskt. Här är det de som arbetar mot en lösning och alla de som drabbas som med rätta får ta plats. Liksom Kim Wall själv.

FAKTA

Recension

Tv-serie

Utredningen (Efterforskningen)

Danskt krim-drama i sex avsnitt, baserat på polisutredningen av mordet på svenska journalisten Kim Wall

Skapad av: Tobias Lindholm i nära samarbete med mordutredaren Jens Møller, åklagaren Jakob Buch-Jepsen och Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall

Regi: Tobias Lindholm

Medverkande: Søren Malling, Pilou Asbæk, Pernilla August, Rolf Lassgård med flera

Premiär på SVT Play och danska TV 2 måndag 28 september

Betyg: 4

Kultur och nöje

”Berättelsen har inte plats för en mördare”

I inspelningen av Utredningen medverkade många av de personer som i verkligheten bidrog till att brottet klarades upp.
Foto: Henrik Ohsten/TV2/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I Utredningen får tittarna följa arbetet med att få Kim Walls mördare dömd och göra det möjligt för hennes föräldrar att begrava sin dotter. – För mig är det här en historia om hjältemod, hopp och ljus mitt i det mörkaste mörka, säger Tobias Lindholm, som skrivit och regisserat serien.

Den 11 augusti 2017 fick Jens Møller Jensen, chef för avdelningen för personfarlig kriminalitet i Köpenhamn, ett försvinnande på sitt bord.

Journalisten Kim Wall hade åkt med en hemmabyggd ubåt för att göra en intervju, men inte återvänt. Det är upptakten till Utredningen, som har premiär i SVT Play på måndag, den 28 september.

”Vände ryggen till”

Serien är skapad och regisserad av Tobias Lindholm, den Oscarsnominerade manusförfattaren och regissören som har serier och filmer som Borgen, Kriget, Kapningen och Mindhunter på sitt cv.

Tobias Lindholms har mest gjort serier och filmer om system som inte fungerar och människor som faller igenom samhällets sprickor. Med Utredningen vill han visa på ett gott exempel. – Vi har glömt att berätta för varandra när världen faktiskt fungerar och det är viktigt att göra, säger han.
Foto: Per Arnesen/TV2

När nyheten om mordet på Kim Wall briserade var han hemma i Köpenhamn.

– Jag tyckte bevakningen i framför allt den danska pressen var väldigt våldsam och för uppslukad av mörkret och ondskan och vände därför ryggen till och brydde mig länge inte alls om saken, säger Tobias Lindholm.

Väckte intresset

När han långt senare stämde träff med Jens Møller, för att prata om hans långa karriär som mordutredare, visade det sig ändå att det var särskilt det Møller hade att säga om Ubåtsfallet som väckte hans intresse.

– När han berättade om sitt samarbete med svenska likhundar, unga dykare som timme efter timme, dag efter dag, månad efter månad låg i det allt kallare och mörkare vattnet, vetenskapsmän och frivilliga som hjälpt till och om sina möten med Ingrid och Joachim Wall och den vänskap som vuxit fram mellan dem upptäckte jag att det mörker jag vänt ryggen åt innehöll en annan historia. En om ett system som fungerar, om människor som ställer upp för varandra, gör sin plikt och arbetar hårt för att hjälpa andra.

Gjorde skillnad

Tillsammans med Jens Møller åkte Tobias Lindholm till Trelleborg för att träffa Kim Walls föräldrar och blev lika starkt påverkad av dem som mordutredaren hade blivit.

– Här var en man som klarat upp 138 mord i Danmark och det var ingen slump att det här blev det sista, för mötet med Ingrid och Joachim påminde honom om det han inte hade och inspirerade honom att göra ändringar i sitt liv.

När Tobias Lindholm förstod att Joachim Wall faktiskt hade gjort skillnad i utredningen, och föräldrarna berättade om fonden de startat i Kim Walls namn, boken de skrev på och allt de gjorde allt för att hitta ljuset i det mörka, insåg han att han hade en historia som var mycket mer värd att berätta än den som media skildrat.

Nära verkligheten

Genom hela arbetet med serien har Tobias Lindholm arbetat nära de verkliga människorna i den.

– Ingrid och Joachim har läst alla manus, besökt inspelningen och hunden Iso i serien är deras riktiga hund. Så de har varit enormt nära.

Jens Møller och åklagaren Jacob Buch-Jepsen har också varit med under inspelningen för att säkerställa att alla detaljer blivit rätt och såväl likhundar som dykare och besättningen på kranbåten som lyfte upp ubåten från havets botten är autentiska.

– Vi har haft så många som möjligt av verklighetens vittnen tätt omkring. Detaljerna, hur nära vi är den verkliga historien, har betytt mycket för oss, säger Lindholm.

Rolf Lassgård och Pernilla August som Kim Walls föräldrar. Laura Christensen och Søren Malling spelar Maibritt Porse och Jens Møller, två av de poliser som utredde mordet.
Foto: Per Arnesen/TV2/SVT

”Stort ansvar”

Varför valde han då att göra ett drama istället för en dokumentär?

– Fiktionen erbjuder något som journalistiken inte kan, nämligen möjligheten att vara någon annan ett slag. Publiken kan vara Jens Møller eller Ingrid och Joachim Wall och därmed känslomässigt komma mycket närmare. Det var också den här historien Joachim och Ingrid ville berätta – som hyllar de människorna som hjälpt dem genom mörkret. Men det är klart att jag bär ett stort ansvar kring hur jag berättar. Därför har jag gjort en del väldigt tydliga val i serien, säger Tobias Lindholm.

Ett sådant är att inte nämna gärningsmannen vid namn.

– Hans historia har berättats otaliga gånger, så där kunde jag inte bidra med något nytt. Jens Møller har heller aldrig förhört gärningsmannen och om han kunde klara upp fallet utan att träffa mördaren kunde jag också göra en serie om utredningen utan att möta honom. Det här är en hjälteberättelse. I en sådan har jag inte plats för en mördare, säger Tobias Lindholm.

FAKTA

Tobias Lindholm om...

...Søren Malling som Jens Møller?

– Jag behövde en skådespelare som både var uthållig och samtidigt kan säga oss något även om han bara sitter och tänker. Søren har en förmåga att vara ärlig i stunden och visa att det pågår något inom honom som gör oss intresserade.

...Pernilla August och Rolf Lassgård i rollerna som Ingrid och Joachim?

– Åh, säger han med en suck av välbehag. Vem skulle det annars varit? När jag satt på terrassen hos Ingrid och Joachim första gången vi träffades frågade de vem som i så fall skulle spela dem. Då sade jag, utan att blinka, Pernilla August och Rolf Lassgård. Sedan hade jag sån tur att båda sade ja. Jag är väldigt stolt och lycklig över vad de gett i form av ärlighet och mänsklighet till serien. Det var en lyckträff.

...hur man bygger spänning i en berättelse där de flesta redan vet utgången?

– Det finns en naturlig spänning i alla utredningshistorier för det är hela tiden vissa saker som lyckas och andra som inte gör det. Jag tror också det känns mer spännande för att vi har känslor för människorna vi följer.

Kultur och nöje

Din trädgårds koloniala rötter

'Desert garden' från 2015 av konstnären Hanan Benammar ingår i Bildmuseets utställning 'Markkontroll'. Benammars installation är en protest mot hur ökenbefolkning och deras kunskap om växter åsidosätts av myndigheter. Pressbild.
Foto: Hanan Benammar
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den nya utställningen "Markkontroll" på Bildmuseet i Umeå visar hur vår relation till växter är historiskt färgad av västerländsk kolonialism och miljöförstöring.

Cocoxochitl kallade aztekerna den färgglada blomma som så småningom skulle föras till Europa och få namnet dahlia, namngiven efter Carl von Linnés lärjunge Anders Dahl.

I somras gick debatten varm om just Carl von Linné. Vissa menade att Linnés statyer borde rivas på grund av hans kategoriska uppdelning av mänskligheten i olika grupper. Andra menade att han var en svensk nationalskatt eller framhöll att anklagelserna om rasbiologi var överdrivna och byggde på missförstånd.

I utställningen "Markkontroll", som blandar fotografier och installationer med akvareller och ljudkonst, blir det åtminstone tydligt att Linnés sätt att hierarkisera och klassificera växter efter den "binominala nomenklaturen" raderade ut mycket av deras ursprung.

– Redan de tidiga naturexpeditionerna ville ju gärna uppkalla växter efter kända personer i väst, men från och med Carl von Linné och hans system var tanken ganska mycket att "städa bort det gamla". Ursprungliga namn och kunskaper skulle ge plats för det här logiska systemet som alla skulle kunna förstå, säger Sofia Johansson som är museiintendent på Bildmuseet i Umeå.

Asiatisk växt i Amazonas

Betydelsen av växternas historieomskrivning uppmärksammas bland annat i konstnärerna Hanan Benammar och Maria Thereza Alves verk. Alves har bidragit med skulpturer i brons föreställande frukter från jackfrukträdet trädet, som från början kommer från sydöstra Asien men fördes till Brasilien av portugisiska kolonisatörer. I dag har det ersatt ursprunglig flora i landets regnskogar.

Sofia Johansson hoppas att utställningen ska väcka tankar kring vem som haft makten att definiera växternas betydelse, och om den går att återerövra?

– Ursprungliga namn hade ofta att göra med användningsområden, som medicinska växter, födoämnen eller i magiska ritualer, berättar Sofia Johansson.

Imperiebyggande

Klassifikation är ett av tre teman i "Markkontroll". Utställningen utforskar även växter som handelsvara, och ger en historisk blick på de tidiga naturexpeditionerna från 1500-talet fram till 1700-talet när västvärlden hade kapplöpning i imperiebyggande och kolonialstaterna kartlade både växter och nya territorier.

– I efterfölje så ockuperade och plundrade man. Inom växthistoria finns många kopplingar till kolonialismen och allt som har med den att göra, som slaveri och triangelhandel, säger Sofia Johansson.

Utställningens enda svenska konstnär är Gerd Aurell. Hon har fokuserat på växternas koppling till politik och särskilt på hur skogsbruket på 1960-talet i norra Skandinavien använde växtgiftet hormoslyr som fick allvarliga konsekvenser för naturen.

– Det man ville bli av med var lövträd, eftersom det inte var lika lönsamt. Så fort man huggit ett kalhygge stack det upp lövträd som hindrade barrträden att komma upp. Resultatet är att det som i dag kallas "biologisk mångfald" har blivit kraftigt begränsad i de här områdena, och det är ganska stora områden vi pratar om, säger Sofia Johansson.

"Markkontroll" öppnar 27 september och pågår till 11 april nästa år.

Kristoffer Viita/TT

Maria Thereza Alves bronsskulptur 'When they come, flee, said my grandmother to my mother. When they come, flee, said mother to me' från 2014. Skulpturen föreställer jackfrukten som fördes från Asien till Brasilien av portugisiska kolonisatörer. Pressbild.
Maria Thereza Alves bronsskulptur "When they come, flee, said my grandmother to my mother. When they come, flee, said mother to me" från 2014. Skulpturen föreställer jackfrukten som fördes från Asien till Brasilien av portugisiska kolonisatörer. Pressbild.
Foto: Umeå Bildmuseum
Céline Condorellis verk 'Zanzibar 1:10' från 2018 ställer frågor kring 'det vilda och det tämjda', samt vad som händer när växter förflyttas inomhus för att bli dekoration. Pressbild.
Céline Condorellis verk "Zanzibar 1:10" från 2018 ställer frågor kring "det vilda och det tämjda", samt vad som händer när växter förflyttas inomhus för att bli dekoration. Pressbild.
Foto: Doyun Kim

FAKTA

Fakta: Markkontroll

Plats: Bildmuseet i Umeå.

När: Från 27/9 till 11/4 nästa år.

Visas: Utställningen rymmer verk av några konstnärer som intresserat sig för botaniken politiska dimensioner: Maria Thereza Alves, Gerd Aurell, Hanan Benammar, Céline Condorelli, Suzanne Husky och Mónica de Miranda.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Sport

"Hamiltons aktivism har påverkat hela världen"

Lewis Hamilton firade segern i det senaste F1-loppet i Toscana iklädd en tröja med texten: Grip polisen som dödade Breonna Taylor.
Foto: Bryn Lennon/AP/TT
Sport
Sport På söndag kan Lewis Hamilton tangera Michael Schumachers "omöjliga" rekord med 91 segrar i formel 1.
Men just nu är det brittens engagemang mot rasism och för mångfald som han hyllas mest för.
"Han är en förebild för alla", säger Nascarföraren Bubba Wallace.

Hamilton är en av de idrottsstjärnor som tidningen Time satt upp på sin lista över årets mest inflytelserika personer i världen.

Bland de andra finns US Open-segrarinnan i tennis, Naomi Osaka, och den amerikanska fotbollsstjärnan Megan Rapinoe.

Bubba Wallace, som är den ende svarta föraren i Nascar, säger till Time att Hamilton motiverar honom.

"Hamiltons aktivism har också påverkat hela världen och gett internationell uppmärksamhet till Black Lives Matter-rörelsen. Hans mentala förberedelser, hans aura och förmåga att ta varje möjlighet att använda sin plattform för att få bort rasismen gör honom till mer än en förebild inom racingsporten och för andra idrottare. Han är en förebild för alla", säger Wallace.

Svarta bilar

Formel 1-giganten har vid upprepade tillfällen i år protesterat mot rasism och amerikanskt polisvåld mot svarta. Förutom att uppmärksamma frågan i sociala medier och i intervjuer har han varit med och demonstrerat i London, knäböjt inför F1-premiären och fått Mercedes att måla bilarna svarta till årets säsong som stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

Efter segern i Italien senast bar han en t-shirt med texten "Grip polisen som dödade Breonna Taylor". Taylor var den svarta kvinnan som dödades av amerikansk polis i sitt hem i Louisville, Kentucky, i mars. Internationella bilsportförbundet ska utreda om tröjans budskap kan anses vara politisk.

I somras startade också Hamilton en egen rörelse, Hamilton Commission, med målet att få större mångfald inom brittisk motorsport. Nu har 14 medlemmar valts in i kommissionen som ska ledas av Hayaatun Sillem, vd för den kungliga ingenjörsakademin i Storbritannien,

"Väldigt få färgade i sporten"

Hamilton är F1:s förste och hittills ende svarta förare.

– Men vad som är mer oroande är att det fortfarande är väldigt få färgade människor i sporten som helhet – från garaget till ingenjörer i fabrikerna och på designavdelningarna, säger Hamilton enligt BBC.

– Förändringar kommer inte snabbt nog och vi behöver veta varför. Det är därför jag startar kommissionen.

Hans stall Mercedes erkänner att bara tre procent av sina anställda tillhör etniska minoriteter och bara tolv procent är kvinnor och har lovat att öka på de siffrorna och att arbeta med Hamiltons kommission.

Storfavorit i Sotji

I Sotji på söndag kan Hamilton tangera det som setts som en omöjlighet att uppnå, Michael Schumachers 91 segrar i formel 1. Men Hamiltons överlägsenhet de senaste åren har visat att rekordnoteringen inte är omöjlig utan att det mer handlat om en tidsfråga när britten ska gå förbi tysken. Hamilton har vunnit sex av nio lopp i år och stormar mot sin sjunde VM-titel.

Han är storfavorit även i Ryssland där han har vunnit fyra av de sex lopp som körts på Sotji Autodrom.

Ingela Ahlberg/TT

FAKTA

Fakta: Lewis Hamilton

Född: 7 januari 1985 i Stevenage, England.

Stall: McLaren 2007-2012, Mercedes 2013-.

Formel 1-karriär: Första starten 2007, totalt 259 starter, 90 segrar och 158 pallplatser. Har startat i pole position 95 gånger. Har sex VM-titlar – 2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019.

Ekonomi

Källa: Astra fick särskilt villkor i vaccinavtal

Svenskbrittiska Astra Zeneca är ett av bolagen som arbetar med att utveckla ett vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi EU-länderna kommer att stå för en del av kostnaderna om skadeståndskrav väcks mot Astra Zeneca för biverkningar av bolagets potentiella covid-19 vaccin. Det är en del i den överenskommelse som slutits mellan EU och Astra Zeneca, enligt en källa till Reuters.

Den svenskbrittiska läkemedelsjätten gick samtidigt med på ett lägre pris för sitt vaccin än konkurrenten Sanofi som inte fick motsvarande villkor i sitt avtal. Det uppger källan med insyn i förhandlingarna till nyhetsbyrån.

– Om ett bolag vill ha ett högre pris får det inte samma villkor, säger källan som vill vara anonym då vaccinavtalen är sekretessbelagda.

Miljontals doser säkrade

Det är ovanligt med oförutsedda bieffekter av ett vaccin som godkänts för den breda marknaden, men hastigheten i utvecklingen av ett vaccin mot covid-19 anses öka risken.

Enligt källan ska EU-länderna betala 2:50 euro per dos vaccin från Astra Zeneca och 10 euro per dos från Sanofi. Hittills har EU betalat 336 miljoner euro, motsvarande runt 3,6 miljarder kronor, för att säkra 400 miljoner doser vaccin. För 300 miljoner doser vaccin från Sanofi har EU betalat 324 miljoner euro, eller 3,4 miljarder kronor.

Bolagets ansvar

Avtalet mellan EU och Astra Zeneca förhandlades fram före läkemedelsbolaget blev tvunget att pausa sina studier efter ett oväntat sjukdomsfall. Studierna har därefter återupptagits i Storbritannien men ännu inte i USA.

Villkoret mellan EU och Astra Zeneca avser krav som uppkommer efter att vaccinet eventuellt godkänts för användning och de europeiska länderna ska endast stå för kostnader över en viss nivå. Läkemedelsbolagen bär ansvaret för vaccinet.

Utrikes

Norske kungen inlagd på sjukhus

Kung Harald i Oslo på torsdagen.
Foto: Stian Lysberg Solum
Utrikes
Utrikes

Norges kung Harald har lagts in på sjukhus, meddelar norska hovet på sin sajt. Vad som fattas den 83-årige regenten framgår inte.

Han sågs offentligt så sent som på torsdagen, och skulle på fredagen ha åkt till Lillehammer. Där återinvigs Tuengen allé 1b, drottning Sonjas barndomshem, som nu blir del av utomhusmuséet Maihaugen. Men i och med kungens sjukskrivning får drottningen ensam leda den ceremonin.

Harald är enligt kungörelsen inlagd på Rikshospitalet i Oslo.

– Jag tillönskar kungen god bättring, säger statsminister Erna Solberg (H) till nyhetsbyrån NTB.

Harald är norsk kung sedan 1991, då fadern Olav dog.

NÄSTA ARTIKEL