Annons

Nu har Yangtorp öppnat portarna

Helgreportage Det kinesiska templet Yangtorp har öppnat för allmänheten. Hit kommer enskilda och bussresor för att få en inblick i den fantastiska men udda byggnaden.
Publicerad 8 december 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

– Kunde vi få flera tusen besökare under påsken så tänkte vi att det ska nog gå resten av året också, säger Annica Svensson, rådgivare på Yangtorp.

Annons

Mannen bakom skapelsen är Marcus Bongart, eller Master Marcus som han kallas här. Hans intresse för österländsk (kinesisk) medicin väcktes på resor ute i världen och han började studera ämnet i Peking, Kina. Traditionell kinesisk medicin, TKM, har utvecklats under årtusenden och utgår från en holistisk människosyn – istället för att avgränsa och behandla enskilda symptom söker man efter orsaken till dem. Marcus Bongart berättar att i Kina praktiseras den traditionella kinesiska medicinen parallellt med den västerländska. På 1980-talet öppnade han sin första klinik för akupunktur i Vellinge.

I Vellinge gjorde kommunen och försäkringskassan en upphandling med Marcus Bongarts klinik för rehabilitering av långtidssjukskrivna. En patient kunde behandlas i 2,5 timmar om dagen, fem dagar i veckan under tio veckors tid.

Sedan starten har den fascinerande byggnaden på 12.000 kvadratmeter varit stängd för allmänheten. Endast de som sökt sig till Yangtorp för behandling, träning, utbildning eller meditation har varit välkomna. Eftersom verksamheten dessutom i början hade flera kända finansiärer och besökare så byggde man en mur för att slippa nyfikna blickar utifrån.

Annons

När Yangtorp öppnade i våras så tänkte man att det hade varit roligt om det dök upp 200-300 besökare, men när påsken var över så hade man haft över 4000 personer på plats.

På andra sidan gården ligger självaste templet som rymmer delar av den gamla skolan. Annica Svensson visar oss en gammal tegelvägg från ett av de två klassrummen som finns kvar och inne i själva tempelbyggnaden finns dessutom gamla fotografier av byggnaden då den var en skola.

Ett av våningsplanen är stängt för den vanliga dagsbesökaren. Här inne i hälsocentret utförs de olika behandlingarna akupunktur, moxabehandling, koppingterapi, Wooping, örtbad samt fotörtbad och olika former av massage – vissa av dessa behandlingar utförs efter genomgången diagnos. När en diagnos ska ställas så inleds den med en intervju med patienten ifråga. Därefter undersöks tungan som visar hur kroppens organ mår, pulsen, andetagen, hyn, hur man rör sig och hur man luktar.

Annons

Fakta:

FAKTA YANGTORP

Pia LobellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons