Annons

Bättre resultat än förväntat i skolan

Östra Göinge • Publicerad 9 december 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Resultatet i Öppna jämförelser baseras på meritvärde, behörighet till gymnasiet och andel elever som klarar kunskapskraven i alla ämnen i årskurs 9.

I sin modell räknar SKR fram ett resultat där kommunen kan förväntas ligga utifrån sina socioekonomiska förutsättningar. Modellen baseras på invånarnas behov av ekonomiskt stöd, kön, andel nyanlända elever, föräldrars utbildningsnivå och antal elever med okänd bakgrund.

Annons

Enligt modellen förväntas 70,4 procent av eleverna i Östra Göinge ha behörighet till gymnasiet och 61,3 procent nå kunskapskraven i alla ämnen. Men Östra Göinge visar nu upp siffror som ligger högre än de förväntade värdena.

72,8 procent av eleverna är behöriga till gymnasiet och 67,8 procent når kunskapskraven i alla ämnen. Det innebär att kommunen är 7,8 respektive 6,5 procent över den förväntade andelen – siffror som placerar Östra Göinge högt upp på listan (den översta fjärdedelen) över kommunerna som har bäst värde i förhållande till förväntningarna.

– En mängd insatser har gjorts under de senaste åren och vi ser idag en organisation som stabiliserat sig och har förutsättningar för att fokusera på undervisningen och kunskapsuppdraget, säger Daniel Jönsson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen samt ordförande i Resultatutskottet.

Flickorna har fortsatt högre meritvärde, men trenden för pojkarna i kommunen är positiv.

Pojkarnas behörighet samt måluppfyllelse har ökat och är i nivå med riksgenomsnittet,

– Jag ser mycket positivt på att pojkarna lyckas allt bättre, en fråga som vi belyst i vårt analysarbete kring utmaningsområdet Kunskap och kompetens. Vårt fokus kommer även fortsättningsvis att vara att våra verksamheter ska möta och utmana alla våra elever, oavsett kön, behov eller bakgrund, så att alla når så långt de kan utifrån sina förutsättningar, säger Daniel Jönsson.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons