Annons

Färre men större skulder hos Fogden

nordostskåne De senaste fem åren har både Hässleholm och Osby minskat antal invånare som har skulder hos Kronofogden. Trots det har skuldberget ökat, en trend som finns i hela landet. Men Östra Göinge går mot strömmen.
Hässleholm • Publicerad 9 december 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
De kvinnor som är skuldsatta har högre skulder än tidigare. Det visar siffror från Kronofogden.Foto: Claudio Bresciani/scanpix
De kvinnor som är skuldsatta har högre skulder än tidigare. Det visar siffror från Kronofogden.Foto: Claudio Bresciani/scanpix

Skulderna har ökat i Sverige, trots att antal skuldsatta har gått ner. Det är en trend Kronofogden har sett över hela Sverige.

Annons

Trots högkonjunkturen har skuldberget ökat hos de som har skulder.

Det är informationstjänsten Ratsit som har sammanställt statistiken och det gäller bara personer som har skulder hos Kronofogden. Ratsit har hämtat siffrorna från Kronofogden och jämfört fjärde kvartalet 2019 med tredje kvartalet 2019.

Östra Göinge går mot trenden. Antal skuldsatta personer har bara minskat med en procent i kommunen men den totala skulden har gått ner.

Annons

Så vad ska man göra om man riskerar att hamna hos Kronofogden? Enligt Johan Krantz gäller det att ta tag i det direkt.

Det kan handla om att se över avbetalningsplaner eller andra lösningar. När en person väl hamnat hos Kronofogden tillkommer avgifter som kan göra det dyrare att betala tillbaka.

– Har man den möjligheten så ska man försöka utnyttja det sociala nätverk man har för att få hjälp. Det behöver inte bara vara ekonomiskt stöd, säger han.

Fakta:

Skulder hos Kronofogden:

Hässleholm:

Osby:

Östra Göinge:

Källa: Ratsit.se

Linnea NybogårdSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons