Hon pratar fortfarande om vetenskap

Greta Thunbergs tal till ett håglöst klimatmöte var inte nådigt. Särskilt västvärlden beter sig skamlöst, enligt henne. Man kan se det som att Thunbergs budskap kommer alltmer från vänster. Det spelar ingen roll: utsläpp är utsläpp och smältande isar beter sig likadant oavsett om man sympatiserar till höger eller vänster. Hon har gjort sitt bästa för att vara opolitisk på höger-vänsterskalan. Allt hon är intresserad av är att beslutsfattare ska lyssna på klimatforskarna som är överens om att vi har begränsad tid på oss att justera vårt beteende för att stoppa en destruktiv utveckling och att vi i nuläget gör för lite. Man kan vara oense om vad lösningen på problemet är, men inte om problemformuleringen: människans påverkan på planeten.
Att analysera det politiska eller till och med partipolitiska innehållet i Thunbergs tal är meningslöst: hon är en tonåring med existentiell panik som ställer den rimliga frågan om varför vuxna bildade människor inte lyssnar på vetenskapen och framför allt inte gör tillräckligt mycket åt saken. Den som är trött på att bli bannad av Thunberg kan snabbt få tyst på henne genom att verka för internationellt, radikalt nytänkande samarbete kring klimatfrågor, där vi provar samarbetsmodeller vi inte tidigare haft och går samman för att ställa högre krav på klimatbovar i artens överlevnads namn. Tyvärr lär inte Madridmötet leda dit som det ser ut nu.

Dagens fråga

Har du tandvårdsförsäkring?

Loading ... Loading ...