Julkorv 1 kg fläskkarré 500 g späck 500 g kokt kall skalad potatis 1 msk potatismjöl 5 dl kall grönsaksbuljong 5 dl kokt kall mjölk salt, vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlikor, ingefära, chili, vitlök eller någon annan god smaksättning efter tycke och smak ca 5 m fjälster av svin Mal köttet två gånger tillsammans med späck och potatis genom köttkvarnens fina skiva. Blanda färsen med kryddor och potatismjöl. Rör ner buljong och mjölk, blanda väl. Krydda efter smak. Stoppa smeten löst i väl rengjorda fjälster. Fjälstren ska endast vara halvfyllda, annars spricker korven vid kokningen. Knyt i lagom långa korvar med bomullssnören.Stick små hål i skinnet så att luften går ur. Dela i lagom långa längder för kokningen. Korven kan kokas i vatten med lök, lagerblad, kryddpepparkorn och nejlikor. Korven är även god stekt.
Minipajer med ädelost och grönkål 12-14 pajer Pajdeg 75 gram smör 3 dl vetemjöl 1 dl turkisk yoghurt Fyllning: 75–100 gram strimlad grönkål 1 gul lök 2 msk smör Äggstanning 2 ägg 1/2 dl kesella 1/2 dl fil 1 dl grädde 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 tub gräddädelost Topping: Granatäppelkärnor Gör så här: 1. Börja med pajdegen: Arbeta ihop ingredienserna och tryck ut degen i aluminiumformar. Nagga botten med en gaffel och låt degen vila svalt i 30 minuter. Förgrädda sedan i ugnen 10 minuter på 200 grader. 2. Fyllning: Skala och finhacka löken. Ansa och strimla kålen och fräs lök och grönkål i matfett tills det får färg (5-8 minuter). Salta och peppra och låt det sedan svalna. 3. Äggstanning: Vispa ihop ägg, kesella, fil och grädde i en bunke. Salta och peppra. Häll sedan i ädelosten samt löken och grönkålen. Häll ner allt i pajformarna. 4. Grädda i ugnen 25-30 minuter 200 grader tills de får fin färg. Strö på granatäppelkärnor innan serveringen.
Farmors köttbullar 1/2 kilo svensk blandfärs/nötfärs 1 gul lök 1 medelstor rå potatis 1 ägg salt, svartpeppar, timjan och kanel Riv potatisen och hacka löken. Blanda alla ingredienser i en bunke. Var inte rädd för att krydda rejält. Rulla sedan köttbullarna och stek dem på medelhög värme i smör.
Halländsk långkål 1 kg grönkål 5 dl skinkspad eller köttbuljong 2 msk smör eller margarin 2 dl vispgrädde 1 tsk stött fänkål 1 tsk socker 1 tsk salt 1 krm mald vitpeppar Koka kålen mjuk i skinkspad eller buljong i en gryta ca 20 minuter. Ta upp och hacka grönkålen, gärna i en matberedare. Hetta upp matfettet i en gryta. När det är ljusgult och slutat skumma läggs grönkålen i och får fräsa några minuter. Häll på grädden och låt puttra utan lock ca tio minuter. Smaka av med fänkål, socker, salt och peppar.
Bittes sill I burk matjessill 2 msk hackad gul lök 1 dl klippt dill 2 msk inläggningsättika (vatten + ättika) 2 msk olja 0,75 dl strösocker knappt ett krm kryddpeppar en liten burk krossade tomater Hacka lök, klipp dill, dela sillen i centimeterstora bitar.Varva sill, lök, dill, kryddor i en burk. Blanda lagen med tomaterna och häll över sillblandningen. Låt dra minst ett dygn.
Konjakstryffel 225 gram mörk bakchoklad (70 procent kakaohalt) 1,5 dl vispgrädde 25 gram rumsvarmt smör 1-2 msk konjak kakao Koka upp vispgrädden i en kastrull. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Häll den kokheta grädden över chokladen och låt stå i två-tre minuter innan du klickar ner smöret samt konjaken och blandar. Låt tryffelkrämen svalna i kylen. När den hårdnat lagom mycket tar du ut den och rullar små bollar, som doppas i kakao. Den färdiga tryffeln bör förvaras i kylskåp men går också bra att frysa.
Janson potatis gul lök grädde smör salt peppar ansjovis ströbröd Skala och riv potatis i önskad mängd allra helst med hjälp av ett roterande rivjärn för perfekt tjocklek på potatisen. Men det funkar ju så klart med matberedare. Gör detsamma med en hel stor lök. Smöra en ugnsfast form. Börja första varvet med potatis, lök, ansjovis hackad i små bitar. Jag och salig mormor Asta ser den som en stark krydda som inte ska överdoseras. Föredrar du mer fisksmak? Ös på med en burk till och låt även spadet gå ner i frestelsen. Strö över vitpeppar och salt. Tänk dock på att ansjovis är väldigt salt i sig och var sparsam med saltet. Klicka också på smör innan du lägger nästa varv med potatis, lök och de andra ingredienserna. Avsluta med ett potatislager som toppas med smör, ströbröd och rikligt med vispgrädde. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 40 till 50 minuter. Känn med en sticka om potatisen är genomstekt. Häll på mer grädde under gräddningen om det ser torrt ut. En torr Janson är ingen god Janson.
Ekorrbo Mördeg 200 gram smör 5 dl mjöl 6 msk socker Fyllning 200 gram smör 2 dl socker 4 msk mjöl 5 msk grädde Övrigt choklad hasselnötter Blanda till en mördeg, med fördel i matberedare. Rulla bollar och lägg i aluminiumformar, tryck ut degen mot formen. Lägg i tre hasselnötter och en chokladruta i varje form. Blanda fyllningen i en kastrull och koka tills det tjocknar. Häll sedan fyllningen över nötterna och chokladen i kakorna. Gräddas i 200 grader i cirka 10-15 minuter.

Norra Skåne bjuder på julrecept

12 dagar kvar till julafton! Det är nog ingen som undgått att en av våra största helger är i antågande och det börjar bli dags att förbereda maten. Köttbullar ska rullas, bröd bakas, julkorv stoppas. Det ska göras jansons och inlagd sill, mozartkulor och knäck.
Ja, traditionerna kring julmaten är nog lika många som hushållen i Sverige.

Det räcker med ett samtal vid kafferasten på jobbet, för att inse hur många olika maträtter och bakverk som folk helt enkelt måste ha med under julhelgen.
Även om julskinka, köttbullar, prinskorv och sill har funnits med sedan urminnes tider (känns det som) så är dessa rätter inget du hittar på julbordet i Tjeckien.
Där bjuder traditionen på fisksoppa och stekt karp med potatissallad.
I Storbritannien festar folk på ugnsstekt kalkon och till efterrätt blir det en typ av fruktkaka, Christmas pudding.

Finland är känt för sina olika lådor, ungefär som gratänger. Här hittar vi exempelvis morotslåda, porkkanalaatikko, kålrotslåda, lanttulaatikko och leverlåda, maksalaatikko.
Islänningarna serverar rentallrik och rökt lamm och i Österrike är gås och karp populärt.
På julafton festar italienarna på sju sorters fisk och därefter struffoli, friterade degbollar som blandats med honung och garnerats med florsocker och strössel.

I Polen består maten av tolv vegetariska rätter samt chrusciki, ett krispigt bakverk av vridna degband, som har friterats och garnerats med florsocker.
I Ryssland och Ukraina är fokuset inte på julhelgen, utan nyårsafton. Det är då som tolv rätter serveras, en för varje apostel. Det bjuds exempelvis på fisk, rödbetssoppa, bönor och kutja, en grynpudding på bär, honung, vallmofrö och nötter.

Sniglar, ostron, kastanj gås, musslor, hummer och ugnsrostad anka serveras runt jul och nyår i Frankrike och lite mer kryddstarkt är det i Mexiko, där man festar på tamales, med olika fyllningar.
Tyskarna bakar fruktbröd med torkade frukter, nötter och kryddor, garnerat med florsocker.
Folk i Ghana bjuder på okra sopu, en soppa av grönsaker, biff och fisk samt plommonpudding. Slovakien firar med surkålssoppa och i Grekland serveras baklava.

Detta är bara ett litet axplock, men ger en spännande överblick av jultraditionerna i världen. Helt klart är maten viktig när släkt och vänner möts till gemenskap.
Norra Skåne vill önska alla läsare en riktigt god jul och det gör vi genom att dela med oss av några av våra favoritrecept. Hoppas det ska smaka gott och God jul önskar vi er alla!