Petter Lennstrand och Björn Carlberg på scen i Dockhumor. Foto: Jokum Sommer

Dockhumor på väg till Skåne

Med bland andra Allram Eest, Kjell och Renata och Klotty samt ett gäng helt nya karaktärer har dockspelarna Petter Lennstrand och Björn Karlberg gjort den föreställningen Dockhumor på Scalateatern i Stockholm under hösten. Och till våren ska hela gänget på miniturné till Malmö, Lund och Göteborg.
– Det ska bli väldigt roligt att testa det här på turné också, säger Petter Lennstrand.

Dockspelaren, regissören och manusförfattaren Petter Lennstrand har gjort barnprogram som Höjdarna och Janne och Mertzi och även långfilmen Upp i det blå och är kanske mest känd för figuren Allram Eest som hade en egen talkshow i SVT.
Tillsammans med dockspelaren Björn Carlberg, som bland annat gjort kultserien Kjell och tv-serien Operation Klotty, har Petter Lennstrand Scandinavian Puppets och under hösten har de gjort showen Dockhumor på Scalateatern i Stockholm.
– Vi hade en känsla av att det skulle bli väldigt roligt att göra det här på scen och det har varit en både spännande och annorlunda process jämfört med att göra tv, berättar Petter Lennstrand. Det största jobbet har varit att tänka hur vi skulle göra det rent praktiskt. Vi provade mycket och landade till slut i en teknik där vi är med själva på scen och det har fungerat väldigt bra. Men det var ett stort jobb att få ihop allt i och med att det är figurer från olika produktioner och att Björns och min stil är ganska olika.

Hur skulle du beskriva Dockhumor?
– Om man inte sett dockor eller något liknande innan skulle jag säga att det är en ganska tokig föreställning med bred humor om ett galet gäng figurer som egentligen alla kan se. De som sett våra program och innan får se en härlig adaption med figurer som man känner igen som vi dels presenterar som de är men dels förhöjer lite. I första akten är de sig själva och i andra är de med lite mer i ett sammanhang, Det är mer dramatik helt enkelt. Och det är väldigt roligt som sagt var.

Totalt är cirka 20 dockor med i Dockhumor och bland dem finns dockor från Klotty-gänget, från Kjellgänget och så klart Allram Eest:
– Allram Eest är väl lite av en ciceron in i det hela eftersom han funkar så bra ihop med många, berättar pPtter Lennstrand. Han håller en liten ram runt föreställningen och även Birgitta (Kjells mamma, reds. anm.) har en lite större funktion.

Och så har ni ett gäng nya karaktärer också? Berätta om dem?
– Vi har en arenastandup-komiker från Kirgovsk som heter Gergei Basso och välkänd där han kommer ifrån. Han är i Skandinavien för första gången och har också sin manager med sig som även fungerar som tolk. Det här kan väl beskrivas som en fysisk akt med ganska edgy humor som har blivit väldigt omtyckt på Scala. Sedan har vi också en norsk pianist som heter Atle Klinke och spelar både modern och klassisk musik. Och så hobbybloggaren Hans Skägga som kör en föreläsning. Där dyker det upp en figur som heter Paul Canine och man kan väl säga att han berikar föredraget.

Dockhumor är en föreställning som i första hand vänder sig till vuxna och Petter Lennstrand beskriver publiken som strömmat till Scala som väldigt blandad.
– Det har varit allt från 15-18-åringar och upp till 70-åringar och bland dem finns de som är Kjell-fans och tycker om den världen eller gillar Operation Klotty. Sedan finns det så klart de som gillar Allram. Det är en varm och humoristisk föreställning som vi gör med en både intressant och svår teknik och det känns som vi fått väldigt mycket gensvar från publiken.

Till våren är det alltså dags för publik från ännu fler platser i landet att få uppleva Dockhumor. Då packar Petter Lennstrand och Björn Carlberg ihop dockor och annat för en miniturné. 13- 15 mars gästar de Palladium i Malmö och Lunds stadsteater och i slutet av april är det Lorensborgsteatern i Göteborg som gäller.
– Vi vill testa hur det går och tog därför bara de här två helgerna nu. Fungerar det bra kanske vi gör en större turné senare, avslöjar Petter Lennstrand. Det ska bli roligt hela det här med att åka runt i en liten bil till olika ställen. Jag gjorde det när jag var ung och höll på med teater och Björn också när han höll på med musik så nu blir det en lightversion av det.

Skiljer sig turnéversionen av Dockhumor mycket från versionen på Scala?
– Nej, i grunden är det samma föreställning, den är lätt att turnera med.

Förutom Dockhumor på turné tänker Petter Lennstrand också tillbringa en stor del av våren i sin ateljé i Dalarna och också jobba med ett projekt som han har med Utbildningsradion.
– Och så har jag och Björn Scandinavian Puppets ihop och har planer där. Vi har väldigt roligt tillsammans och det känns också kul att vara två och dela på saker så det blir nog mer tv och film där.

Dockhumor på turné 2020:
13/3; Palladium i Malmö 14/3 och 15/3: Lunds stadsteater 24/4, 25/4: Lorensborgsteatern i Göteborg
Petter Lennstrand om …
… film, tv eller teater fungerar bäst med dockor: ”Alla tre har sin potential men samtidigt är alla lite svårarbetade på sitt sätt. Dockor per definition är jobbiga och berättande med dockor är svårt så kanske är ändå filmiskt berättande det svåraste. Teater är roligt för man jobbar verkligen direkt med allt och när man väl hittat nyckeln känns teater lättare. Men det är svårt i början så hade du frågat mig då hade svaret varit annorlunda.”
… vad har han har kvar att testa nu när han gjort så väl tv som film och teater: ”Det finns fortfarande mycket kvar inom varje genre. I teater kan man till exempel ha dockor och människor blandat och vi har opera och musikal och något stort orkestersamarbete kvar.”