Foto: TT

Klart: Rösler lämnar Malmö FF

Fotboll Trots succén i MFF har Uwe Rösler gjort sitt i klubben.
– Ett svårt beslut, jag har funderat länge på det här, sa tysken på en välbesökt presskonferens.

Det hade redan snickats och snackats om det inför Europa League-matchen mot FC Köpenhamn.

På fredagen blev det hela också officiellt. Uwe Rösler lämnar Malmö omedelbart, och hans assisterande tränare Rob Kelly valde att flyga hem till England redan på fredagsmorgonen.
Röslers facit under ett och ett halvt år i MFF har varit synnerligen starkt, även om laget luggades på ett SM-guld av Djurgården.
Men när MFF spelar sextondelsfinal i Europa League den 20:e februari, så kommer Di Blåe att ledas av en annan tränare än den 51-årige tysken.
– Tankarna hur vi ska föra klubben vidar började redan i mars, när jag pratade med den nye ordföranden (Anders Paulsson). Min magkänsla är att jag inte kan leda klubben när han anser att vi ska vara på samma nivå som klubbar som Ajax och Alkmaar.
– Det som vi därefter har diskuterat gäller strukturen och kulturen runt a-laget, det handlar om kommunikation och planering, om hur man i klubben ser på framgång, säger Uwe Rösler.

Han och MFF-ledningen ska ha haft olika syn på hur saker och ting görs på bästa sätt för att gå framåt.
– För att bli några procent bättre och nå nästa nivå, så krävs det ett hårt arbete av alla varje dag, konstaterar han.
Uwe Rösler och klubben har till slut enats om att gå skilda vägar. Och även om den avgående tränaren betonar att han inte har någon ny arbetsgivare klar, så är han ändå tydlig när det gäller framtiden.
– Jag ska coacha igen så fort som möjligt under 2020. Men min agent Jim (Solbakken) har inte varit i kontakt med någon annan klubb. Nu ska jag först och främst samla hela familjen för första gången på ett år för att fira jul, säger Uwe Rösler.

På presskonferensen berättade Rösler hur tacksam och stolt han är över att ha fått vara tränare i MFF.
– Klubbens betydelse för staden är enorm. Jag kommer att sakna supportrarna och den atmosfär som de lyckas skapa på våra arena, säger han i Stadions mediarum.
För klubbens sportchef Daniel Anderson väntar nu bråda dagar. I och med avancemanget i Europa League drar den nya säsongen igång tidigt med ett träningsläger i spanska Marbella.
Malmö FF har påbörjat arbetet med att leta efter en efterträdare, men har inte pratat med några kandidater ännu.
– Vi har redan inlett det jobbet, julen blir tuff, säger Daniel Andersson.

Samtidigt säger han mellan raderna att truppen behöver föryngras och att det är viktigt att lotsa fram egna talanger, inte bara in i a-truppen utan även in i laget.
Något som inte Uwe Rösler har varit särskilt intresserad av under sin MFF-tid. I stället har han låtit resultaten på plan tala.
Till slut kom han till vägs ände i MFF, och faktum är att Uwe Rösler tidigare aldrig varit långvarig på sina poster.

Men så är det när fotbollen har blivit business och åsikterna och kravbilderna är tuffa. MFF har nu avverkat tre tränare, förutom Uwe Rösler, även Magnus Pehrsson och dansken Allan Kuhn, på bara tre års tid.
Nu återstår det att se om man hittar en tränare som kan utveckla arbetet runt a-truppen på längre sikt än så.

Läs mer: