Annons

Kvinna agerade penningmålvakt

Osby • Publicerad 13 december 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Swish.
Swish.

Hässleholms tingsrätt dömer en kvinna i 18-årsåldern till dagsböter för en penningtvättsförseelse där hon agerat så kallad penningmålvakt.

Kvinnan är hemmahörande i Osby kommun och har förnekat brott.

Annons

Pengarna kommer ursprungligen från en äldre man bosatt i Malmö. Mannen ska hösten 2018 ha blivit uppringd av en person som utgav sig från att ringa från hans bank. Personen ska ha hävdat att banken lyckats stoppa olagliga transaktioner från mannens konto och därefter övertygat honom att logga in med sin bankdosa på internetbanken.

I samband med det ska mannens bank-id kapats, varpå 250 000 kronor flyttades från mannens konto till ett annat. Från det kontot swishades summor ut till sammanlagt 17 olika personer – däribland kvinnan i Osby.

Sammanlagt sattes 15 000 kronor in på kvinnans konto, en summa som samma dag plockades ut från en bankomat i Osby med hennes bankkort.

Kvinnan har i sin tur hävdat att hon inte fick vetskap om pengaflödet den aktuella dagen förrän hon fick hem ett brev från polisen om att hon var misstänkt för brott. Hon hävdar att hon inte tagit ut pengarna från sitt konto utan att någon måste ha ”skimmat hennes bankkort”.

Tingsrätten menar att det är osannolikt att kvinnan inte skulle ha märkt att 15 000 kronor, från en okänd person, satts in på hennes konto.

Rätten anser istället att hon måste ha sett insättningen och förstått att det varit något fel.

Vidare menas att kvinnan är ”relativt ung och oerfaren” och därför inte förstått att pengarna kom från brott, men att hon haft skälig anledning att anta att så var fallet.

Därför dömer de henne för penningtvättsförseelse till 50 dagsböter om sammanlagt 2 500 kronor samt att betala skadestånd på sammanlagt 15 000 kronor till mannen och dennes bank.

Polisen har tidigare berättat att de kontinuerligt hittar penningmålvakter när de utreder bedrägerier.

– När vi kartlägger flödena hittar vi till slut penningmålvakterna som tar emot och tar ut pengarna, har polisens presstalesperson Robert Loeffel tidigare sagt.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons