Annons

Tid för eftertanke och vårlängtan

Ung kultur Ring, klocka ringoch tuta i trumpeter,för hundar och för ungar,för stjärnor och raketer.
Publicerad 16 december 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Ring, klocka ring

och tuta i trumpeter,

Annons

för hundar och för ungar,

för stjärnor och raketer.

För år som har passerat

och år som är på gång.

För järnnätter och rimfrost,

för vår och fågelsång …

Inledningen av Lena Sjöbergs Nyårsdikt får starta det som blir årets sista barnboksspalt. Samlingen Min syster är ett spöke och andra dikter (Rabén & Sjögren) knyter samman så mycket av det som snurrar i huvudet när ett omtumlande årtionde lider mot sitt slut. Bråket, livet, flykten, döden, flytten, bråket, skilsmässan, tomflaskorna och orättvisorna. Här finns verser om allt det svåra, med ett flyt och rättframhet som gör det tunga möjligt att härbärgera. Ingen känsla viftas bort, utan får lov att finnas och kanske finna lättnad i att formuleras. Här finns också vila, lugn, magpirr och sömnen som kommer med stadens ljud och farmors symaskin.

Det lågmälda, vackra finns också i konstnären Lars Lerins barnboksdebut Trollet är inte hemma (Bonnier Carlsen). Här är det akvarellerna som väcker de största känslorna. Den skira grönskan som känns så avlägsen nu, men som framträder så tydligt i Lerins illustrationer att det går att vädra nyutspruckna björklöv och vårfuktig jord från boksidorna. Vårlängtan slår klorna i mig! Handlingen är sparsmakad. En pappa, en liten pojke, två katter på en vårpromenad. Nappen är med, liksom kottarna till trollet, om det är hemma. Det är pappa Lars ögon vi tittar med, både hans penseldrag och hans röst tränger igenom. Karaktäristisk i sitt lugn och eftertänksamhet. Så blir berättandet också snudd på vaggande, sövande, mer av en saga att läsa för den som vill vila i högläsningen och försjunka i bilderna, än för den som söker litterärt drama.

Mer av hellsingskt tempo har rimmen i Erik Magntorns A B C om hur D E – känslor och sånt med illustrationer av Ane Gustavsson (Lindskog förlag). Här avhandlas minst lika stora frågor, och lika viktiga känslor, men anslaget är lättsamt och illustrationerna på en gång söta och finurliga. Ane Gustavsson har dessutom lagt in ett hemligt ord på varje bokstav, för läsaren att upptäcka i bilderna. Som barnet i drakdräkt som till bokstaven D lojt ligger utsträckt med två böcker på magen.

Degigt och däst

Annons

som en deg som har jäst

kan man bli om man legat

för länge och läst.

Inte en dum varning (eller kanske uppmaning?) inför stundande helger!

bild 1/3
Eva Emmelin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons