GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Första fibertaget firades

Östra Göinge • Publicerad 17 december 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Fiber på landsbygden i norra Östra Göinge har Ingrid Persson på Nedanbäcks gård arbetat för länge.

– Ja, det är väl sju-åtta år nu, det har varit en lång resa, konstaterar hon.

På tisdagen fick Ingrid Persson tillsammans med kommunstyrelsens vice ordförande Daniel Jönsson (M) ta det symboliska första spadtaget (eller grävmaskinstaget, rättare sagt) när firbergrävandet inleddes i Boalt.

– Äntligen, jublar Ingrid Persson.

Vägen till grävstart har varit allt annat än spikrak. I Norra Skåne har ni kunnat läsa om med- och motgångar, om hopp och förtvivlan, för fiberförespråkarna med Ingrid Persson i spetsen.

– Den här resan har varit som en berg-och-dalbana, det har verkligen gått upp och ner. Men allt det där är glömt nu, nu tittar jag bara framåt. Och det här är den bästa julklappen jag kan tänka mig. Det innebär att vi får en levande landsbygd i Östra Göinge och det är ju det vi har kämpat för, säger Ingrid Persson, som varit drivande i fiberföreningen i flera år.

Fibergrävandet inleddes i Boalt och det är ett omfattande arbete som väntar. Landsbygden i norra Östra Göinge – från Boalt med omnejd till norr om Broby – ska täckas in. Totalt ska runt 15 mil grävas i stenig göingeterräng.

– Det är ett stort projekt, många mils grävning och här finns en hel del sten, säger Tomas Avenborg, kommunansvarig på IP-Only.

Arbetet kommer att ske i etapper och beräknas ta runt 18 månader. Avenborg säger att det är viktigt att tillstånd och markavtal kan ordnas ganska smidigt efterhand för att projektet ska flyta på.

– Det har varit mycket arbete innan vi kunde sätta spaden i marken, vi ser många utmaningar och det har krävts justeringar och planering. Men nu är vi igång och det är fantastiskt kul, säger Avenborg.

Hur viktigt är det att det finns eldsjälar som Ingrid Persson för att ett sådant här projekt ska ros i hamn?

– Helt avgörande, slår Avenborg fast och hyllar dialogen med Ingrid Persson och menar att det är ovärderligt att ha en lokal förankring under resans gång.

Runt 800 fastigheter har nu möjlighet att koppla upp sig mot fibernätet och kommunstyrelsens vice ordförande Daniel Jönsson (M) hoppas att så många som möjligt hoppar på fibertåget.

– Anslut er! Och gör det nu. Det är min uppmaning, säger Jönsson.

– Det här är en milstolpe för fiberutbyggnaden i Östra Göinge. Precis som Ingrid säger får vi en levande landsbygd med fina förutsättningar att bo, leva och driva företag.

bild 1/4
Fiber. Nu har grävandet börjat och landsbygden i norra Östra Göinge ska förses med fiber.
Daniel Jönsson (M) och Ingrid Persson tar en symboliskt första spadtag - eller grävmaskinstag, rättare sagt - när arbetet med att gräva ner fiber inleds på landsbygden i norra Östra Göinge.
Daniel Jönsson (M), Ingrid Persson från fiberföreningen och Tomas Avenborg på IP-Only hade lätt att le när grävandet påbörjades.
Fösta fiberspadtaget firades med tårta.
Fiber. Nu har grävandet börjat och landsbygden i norra Östra Göinge ska förses med fiber.
Daniel Jönsson (M) och Ingrid Persson tar en symboliskt första spadtag - eller grävmaskinstag, rättare sagt - när arbetet med att gräva ner fiber inleds på landsbygden i norra Östra Göinge.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.