Annons

Brio-pris till amerikansk designkritiker

Osby • Publicerad 23 december 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Sedan 1992 har Lennart Ivarssons stipendiefond delat ut Brio-priset till en meriterad forskare eller en välgörenhetsorganisation som gör viktiga insatser för barn och unga.

Förra året gick priset till välgörenhetsorganisationen Världens Barn. Årets pristagare kommer hela vägen från USA och har undervisat designkritik på School of Visual Arts och New York University.

Annons

Med hjälp från Itra, International Toy Research Association hittade Dag Ivarsson och resten av stipendiefondens styrelse Alexandra Lange och boken ”The Design of Childhood” som bland annat handlar om hur leksaker, lekplatser och klassrum påverkar barns lärande.

Boken släpptes 2018 och efter att ha läst boken bestämde sig stipendiefondens styrelse för att göra Alexandra Lange till årets mottagare av priset.

I sin motivation skriver styrelsen att boken är en utmärkt granskning av idéer kring barns lärande samt hur barns lärande fungerat från 1700-talet fram till det moderna samhället.

Veckan innan påsk kommer Alexandra Lange till Osby för att ta emot Brio-priset och stipendiet på 40 000 kronor.

– Hon kommer även att besöka Lekoseum när hon är här, hon verkade väldigt intresserad av att se det när hon kommer hit, säger Dag Ivarsson.

Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons