Annons

Tio profiler gör upp – vem var bäst i Göinge 2019?

sport Traktens vassaste idrottare kåras när Norra Skåne-pokalen delas ut för 22:a gången.
Hässleholm • Publicerad 23 december 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Wictor Petersson, kulstötaren från Häglinge, har haft en fantastisk säsong där den magiska 20-metersgränsen till slut sprängdes. Som längst blev det 20,70 vilket också gjorde att han fick vara med på VM i Qatar. Det blev ett brons i U23-EM på hemmaplan i Gävle samt guld på SM både ute och inne. Till detta kan läggas seger i Finnkampen och ett JSM-guld.

Emil Martinsson har hunnit fylla 40 men viltmålsskytten som representerar Osby Jaktskytteklubb visar inga tecken på att sakta ned. Bland årets medaljskörd märks individuellt silver i blandade lopp samt lagsilver i regelbundna lopp och lagbrons i blandade lopp vid sommarens EM i Ungern. Vid luft-EM i Kroatien blev det lagguld i blandade lopp och lagsilver i running target.

Annons

Daniela Gherman gjorde under året sina första internationella seniormästerskap när hon var med på både EM och VM. Ganska blygsamma placeringar till trots är det en nivå som få svenska tyngdlyftare uppnår. Hon tog också dubbla brons vid U23-EM, försvarade sitt SM-guld och var med i Sörbys lag som blev tvåa i damernas elitserie. Hon avslutade året med att sätta tre personliga rekord i Finnkampen – och två av dessa var för övrigt även nya svenska bästanoteringar.

Jenny Wegner plockade VM-guld i dubbel med Josefin Hermansson och VM-silver i lag tillsammans med systern Cajsa. Jenny vann även SM-guld med Spader Dam. Tillsammans med Hermansson har hon blivit nominerad till två av landets finaste idrottspriser. Duon är en av åtta som är nominerade till folkets pris, det anrika Jerringpriset, och i kategorin ”Årets lag” på Idrottsgalan.

Cajsa Wegner från BK 59:an tog VM-silver med det svenska 5-mannalaget i Las Vegas där hon även kom femma i dubbel. Hemma i Sverige blev det ett SM-guld med Spader Dam.

Malin Josefsson och hästen Golden Midnight var med i det svenska laget som tog EM-brons i lagfälttävlan i tyska Luhmühlen. De säkrade därmed också en OS-biljett. Vesslarpsryttaren vann under året även Nations Cup med Sverige och var 22:a i Badminton i den femstjärniga klassen.

Pontus Jönsson är bara 23 år gammal men Malasonen, numera boende i Hässleholm, är trots sin unga ålder en av veteranerna inom motocrossporten. I år tog Jönssob sitt första SM-guld i klassen MX 2 som han avgjorde redan innan sista deltävlingen.

Emilia Rönningdal från Hässleholm lyckades ta SM-brons på 200 meter fritt vid kortbane-SM där det även blev en andraplats vid JSM. S71-simmaren som numera bor i Helsingborg deltog också på JEM i ryska Kazan under sommaren. I somras blev det ett guld för henne på 400 meter medley när hon gjorde sitt allra sista Sum-sim.

Sandra Adolfsson har under året varit en dominant i Vittsjö GIK. Tillsammans med Alexandra Benediktsson bildade hon ett mycket svårforcerat innerbackspar, något som bevisades av att Vittsjö med endast 13 insläppta mål på 22 matcher var det allsvenska lag som släppte in överlägset minst antal mål. Det var en stor anledning till Vittsjös skrällartade lilla silver. Sandra har under året också ingått i förbundskapten Peter Gerhardssons landslagstrupp.

Mike Andrew hade en riktig supersäsong 2019 när han med 28 mål gjorde över hälften av IFK Hässleholms mål. Med det så var han den som gjorde flest mål i landets sex division 2-serier. IFK-anfallaren bjöd Österåspubliken på många vackra mål under året.

bild 1/10
Mike Andrew (till vänster), fotboll. Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Årets tio möjliga pokalvinnare: Wictor Petersson, Emil Martinsson, Daniela Gherman, Jenny Wegner, Cajsa Wegner, Malin Josefsson, Pontus Jönsson, Emilia Rönningdal, Sandra Adolfsson och Mike Andrew.
Jenny Wegner och Cajsa Wegner. Foto: Stefan Sandström
Sandra Adolfsson, fotboll. Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Emil Martinsson, skytte. Foto: Jonas Edholm
Wictor Petersson. Foto: TT
Emilia Rönningdal, simning. Foto: Johannes Höghäll Johnsson/Arkiv
Malin Josefsson, ridsport. Foto: Magnus Wahlström/Arkiv
Pontus Jönsson. Foto: Caroline Joelsson
Daniela Gherman, tyngdlyftning. Foto: Marika Höghäll/Arkiv
Mike Andrew (till vänster), fotboll. Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Årets tio möjliga pokalvinnare: Wictor Petersson, Emil Martinsson, Daniela Gherman, Jenny Wegner, Cajsa Wegner, Malin Josefsson, Pontus Jönsson, Emilia Rönningdal, Sandra Adolfsson och Mike Andrew.
Fakta:

Pokalvinnare individuellt

1998: Rikard Gunnarsson, orientering

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons