Annons

Mer turbulens att vänta

Opinion För ett år se­dan saknade Sverige en or­di­na­rie rege­ring: både Ulf Kristersson och Ste­fan Löfven hade fällts i för­tro­en­de­om­röst­ningar i sina för­sök att bilda mi­no­ri­tets­re­ger­ingar.
Opinion • Publicerad 27 december 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

För ett år se­dan saknade Sverige en or­di­na­rie rege­ring. Både Ulf Kristersson och Ste­fan Löfven hade fällts i för­tro­en­de­om­röst­ningar i sina för­sök att bilda mi­no­ri­tets­re­ger­ingar. Tal­mannen An­dre­as Norlén satte in­för jul- och ny­års­helgen press på par­tierna att hitta en lös­ning, an­nars skulle Sverige gå mot ex­tra­val.

De för­hand­lingar som följde un­der helgerna ledde till re­sul­tat. S, C, L och MP enades om 73 punkter som skulle ligga till grund för en fort­satt S/MP-rege­ring i sam­ar­be­te med C och L – ja­nu­a­ri­av­talet. Ef­ter lite krum­buktande ac­cep­terade V att släppa fram den­na rege­ring, trots att det slogs fast att V inte skulle ha nå­got in­fly­tan­de över svensk po­li­tik. Först fyra må­nader ef­ter valet hade landet en rege­ring igen.

Annons

Ja­nu­a­ri­av­talet in­ne­bar att S/MP-rege­ringen tvingades föra en till stora delar lib­er­al po­li­tik, präglad av C- och L-för­slag. Det skapade misstäm­ning inom Socialdemokraterna och bi­drog till att S rasade i opi­ni­onen un­der hela året och slutade på re­kord­låga siff­ror i alla mät­ningar.

Men sak­po­li­tiskt fun­gerade sam­ar­be­tet mel­lan ”ja­nu­a­ri­par­tierna” väl. Flera av de 73 för­sla­gen har ge­nom­förts un­der året och än fler är un­der ut­red­ning för att de­taljerna ska klaras ut. Trots in­tern kri­tik inom S och stor oenig­het in­för be­slu­tet inom L med ef­ter­föl­jan­de par­ti­le­dar­skif­te har nå­gon splitt­ring mel­lan par­tierna inte märkts.

Det har ir­ri­terat op­po­si­tionen, inte minst Vänsterpartiet. Med den pla­nerade re­for­me­ringen av Ar­bets­för­med­lingen som mo­tiv hotade där­för V med miss­tro­en­de­för­klar­ing mot den ny­till­trädda ar­bets­mark­nads­mi­nis­tern, och M, KD och SD hakade på – trots att re­formen låg väl i lin­je med vad både Alliansen och M på egen hand utlovat in­för valet.

När rege­ringen lovade skjuta på re­formen ett år backade så­väl V som M och släppte kravet på miss­tro­en­de­om­röst­ning – och i för­läng­ningen ex­tra­val un­der våren. Julefriden var räddad.

Men Jonas Sjö­stedt hotar med nya om­röst­ningar, om för­slag läggs fram om för­änd­ringar i las el­ler om friare hy­res­sätt­ning – och Ulf Kristersson lovar ställa upp, trots att det in­ne­bär att han där­med fäller po­li­tiska för­lag som hans par­ti stått för i många år.

Ulf Kristersson har ock­så gjort en an­nan hel­om­vänd­ning som starkt på­ver­kat det po­li­tiska land­skapet. Före valet lovade ha att ”om inte him­len faller ner” så skulle han ald­rig sam­ar­beta med Sverigedemokraterna. Han lovade ock­så För­in­tel­se­överlevaren Hédi Fried att ald­rig in­leda nå­got sam­ar­be­te med SD. Men hans för­sök ef­ter valet att bilda en mi­no­ri­tets­re­ger­ing byggde på stöd från SD, och ny­li­gen träffade han Jim­mie Åkesson för att dis­ku­tera ge­men­samma in­tres­sen i bland an­nat mi­gra­tions­po­li­tiken. Hans löf­ten före valet var inte värda nå­got ef­ter­åt.

Där­för är spå­domen att även nästa år blir po­li­tiskt tur­bu­lent inte särskilt vågad. När yt­ter­kanterna i svensk po­li­tik – SD och V – inte drar sig för att göra ge­men­sam sak och när de tra­di­tio­nella hö­ger­par­tierna M och KD låter sig styras av ex­trem­hö­gern i SD blir det svårt för rege­ringen att föra en kon­struk­tiv po­li­tik.

Med både L och MP hängande på fyraprocentgärsgårn och SD stän­digt på upp­åt­gå­en­de i opinionsmätningarna får Löfven knappast nå­gon lugn stund un­der nästa år hel­ler.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons