Annons

Ett hus där fantasin får flöda

Nyheter Konstnärsparet Katarina och Ronny Hård bor sedan tjugosex år i ett stort tegelhus i Nordanå utanför Staffanstorp. Deras inredningsstil liknar ingenting man kan se i tjusiga tidningar. Hos dem finns ingen ängslig jantelag eller följande av trender. Nej, här råder obändig fantasi, humor och konstnärlighet.
Publicerad 29 december 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Vi bjuds in i byggnaden som Katarina och Ronny förvandlat, från behandlingshem för vanartiga pojkar, till ett välkomnande kulturhus. Och redan i hallen förstår man att det här inte är något vanligt hem. Vart man än tittar hittar man roliga detaljer i en helhet som är både vacker och färgrik.

Annons

Köket bredvid är som taget ur en sagobok. Allt är omaka – färger, former, stilar. Ändå fungerar det på något underligt vis. En del av köket har en kyrklig känsla. Men ser man närmare är figurer och ting som fästs på luckorna inte bara religiöst betonade, utan en blandning av minnessaker och kuriosa. Katarina står vid spisen och lagar mat. I det här huset flödar generositeten på alla håll och kanter så vi ska bli bjudna på lunch, och doften bådar gott.

På övervåningen möts man av ännu en färgexplosion. Ronny är ivrig att visa sin samling av kyrknycklar. Han har ett helt bord fullt. Många är över trettio centimeter stora. Den äldsta är från 1100-talet och det svindlar lite när man tänker på alla som hållit i den genom tiderna. Något som skulle kunna vara medeltida men som är helt nytt är en skinande rustning. Den fick Katarina när hon fyllde 50 år. Bredvid står en mycket underlig manick.

Men det ska också vara konst i livet och därför har de varsin ateljé. Där spelas musik och skapas. Musiken är enligt Ronny en viktig del av skapandeprocessen. Katarina föredrar Wagner och Ronny klassiskt och ibland bolivianska toner. Tur kanske att ateljéerna ligger i varsin ända av huset.

Annons

bild 1/23
Matsalen/ biblioteket är ombonat. Bordet är konstfullt och egensinnigt dekorerat med duken hopskrynklad och kandelabrar.
Katarina och Ronny gifte sig för trettiotvå år sedan. FOTO: Claes Hall
Ronny och Katarina är inte rädda för färg och mycket av allt.
Katarina och Ronny har skapat ett välkomnande kulturhus där de generöst delar med sig av kunskap och sin tid.
Dörren har Ronny gjort av en brudkista.
Halva köket är kyrklikt. Tittar man närmare är det dock snarast skämtsamt gjort med udda föremål fastsatta på köksluckorna.
Köksbordet har Ronny byggt av återvunnet virke. Spikarna är järnvägsspik. Mycket av möblemanget har han köpt på Siköaktioner.
En enkel klädhängare kan också bli ett konstverk.
Köket är en fest av färg och form. Ikea-luckor klarar inte Ronny av.
Blandning mellan högt och lågt är parets signum i inredningen.
Penslar.
Tavlan över soffan var den som öppnade dörrarna för Ronny som konstnär. Tack vare den fick han både stipendier och lovord från recensenter.
Ronny samlar på gamla kyrknycklar. Den äldsta är från 1100-talet.
En stor gammal kyrknyckel.
Matsalen/ biblioteket är ombonat. Bordet är konstfullt och egensinnigt dekorerat med duken hopskrynklad och kandelabrar.
Text: Sophie Lossing Foto: Claes Hall
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons