Annons

Färsk HD-dom bakom utvisning

ESLÖV Det är med vägledning av en färsk principdom i Högsta domstolen som två av de sex Eslövsbor som dömts för rån mot yngre pojkar i Eslöv och Lund utvisas i fem år - trots att de bara är 18 respektive 23 år gamla, och har sina familjer i Sverige.
Eslöv • Publicerad 30 december 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
SkD 19 december 2019.
SkD 19 december 2019.

Skånskan har tidigare berättat om domen där de båda dömdes till fängelse i ett år och nio respektive ett år och två månader.

Annons

Vad gäller 23-åringen i Eslöv ansökte han tillsammans med sin familj om asyl i Sverige i september 2015, och har sedan 2016 ett tillfälligt uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande, på grund av den allmänna situationen i hemlandet.

23-åringen har sedan fyra månader en fast anställning och har sina föräldrar och syskon bosatta i Sverige, vilket rätten inte tycker räcker som svensk anknytning.

Han sökte som minderårig asyl i Sverige i juli 2015 tillsammans med sin familj, men är numera myndig. Asylansökan avvisades först. Familjen skulle istället föras tillbaka till Ungern enligt Dublinförordningen, men detta kunde aldrig verkställas.

Familjen sökte asyl i Sverige på nytt 2016. 18-åringen beviljades permanent uppehållstillstånd i Sverige i juni 2016.

Annons

Lunds tingsrätt anser inte heller att faktumet att hans föräldrar bor i Sverige ger honom den anknytning hit som skulle vara ett under för utvisningen.

Lennart AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons