Annons

Lyckad jobbintegration

Debatt Det finns en ensidig bild av att mindre kommuner har sämre förutsättningar för lyckad arbetsmarknadsintegration av flyktingar.
Debatt • Publicerad 30 december 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Genom delat ansvar mellan privata och offentliga aktörer kan fler flyktingar få arbete, skriver debattörerna. Arkivbild
Genom delat ansvar mellan privata och offentliga aktörer kan fler flyktingar få arbete, skriver debattörerna. Arkivbild

Det finns en ensidig bild av att mindre kommuner har sämre förutsättningar för lyckad arbetsmarknadsintegration av flyktingar*. Fores rapport ”Integration i hela Sverige – Från asyl till arbete” som lanserades i Norrköping den 9 december visar att alla typer av kommuner kan lyckas med att få flyktingar i arbete – oavsett befolkningsmängd eller befolkningstäthet.

Det stämmer att mindre kommuner ofta kämpar med en minskande och åldrande befolkning samt svårigheter att finansiera kommunala åtaganden. Vikten av att få fler i arbete är således stor. Enligt en ny studie av Sveriges kommuner och deras integrationsarbete ser vi tre centrala faktorer som påverkar flyktingars chanser till jobb:

Annons

Kommunernas utmaningar skiljer sig åt men behovet av att korta tiden till arbete för flyktingar är stor i hela Sverige. Med lärdomar från rapporten bör beslutsfattare runtom i landet rikta offentliga resurser till insatser som ökar sannolikheten för gruppen att komma i arbete.

Kommunen och Arbetsförmedlingen är inte heller ensamma i integrationsarbetet, välfungerande integration bygger på ett delat ansvar. Vi uppmuntrar företag att dra sitt strå till stacken, antingen själva eller tillsammans med det offentliga och det civila samhället, och visa på att vi tillsammans kan bidra till en förbättrad integration.

Under våren kommer Fores att lansera projektet Integration – det delade ansvaret med fokus på lärdomar från Sveriges kommuner.

*Med flyktingar avses i det här fallet personer som har beviljats asyl i Sverige 2000–2012 och som vi följt fram till 2017.

Karl Wennberg professor i företagsekonomi vid Linköpings universitet Oskar Adenfelt biträdande programchef, Fores
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons