Annons

Han dirigerar in nya året

Personligt Samuli Örnströmer dirigerar Malmö symfoniorkester i två nyårskonserter.
Personligt • Publicerad 31 december 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det där med att alltid jobba på nyårsafton är för övrigt inget han beklagar sig över. Det hör till; han påminner om att ett musikerår inte är som de flesta andras – på sommaren är han till exempel ute och spelar på musikfestivaler och undervisar på sommarskolor för ungdomar och så är det för många av hans kollegor också.

Man ser Samuli Örnströmers namn i många sammanhang. Till vardags sitter han i cellostämman i Malmö symfoniorkester MSO, där han sedan 2018 också är solocellist.

Annons

Han spelar också i mindre ensembler, både hemma i Malmö Live och på andra ställen.

Samma dag vi träffar Samuli har han lett MSO i ett par konserter för skolbarn. Och han ska precis börja fördjupa sig i nyårskonserten, där han gläder sig speciellt åt att kunna få presentera musik av finska landsmän.

För som namnet antyder så kommer Samuli från början från Finland. Han växte upp i Lahtis.

För svensken i gemen är den staden mest förknippad med skidsport, men där finns också ett mycket rikt musikliv, med ett ansett konservatorium, som högre musikutbildningar ofta kallas.

Att det finns just i Lahtis har sin speciella historia, berättar Samuli. Konservatoriet och en fin symfoniorkester fanns i staden Viborg vid Finska viken, världsnamn kom dit för att spela, när de ändå var i S:t Petersburg, inte långt därifrån.

Men under andra världskriget förlorade Finland Viborg till Sovjetunionen; när de ryska trupperna var på väg och de förstod vad som väntade lämnade musikerna Viborg och tog med sig allt de kunde, notmaterial och så vidare.

– De behövde hitta någonstans att vara och det blev Lahtis, säger Samuli.

Det innebar att staden han växte upp i fick ett starkt musikliv.

När han var sex år började han spela cello. Varför?

– Man skulle ju spela något. Ibland kan det uppstå en blixtförälskelse för ett instrument. Ibland får det växa fram. Det har det gjort hos mig – jag hoppas att det är ömsesidigt.

Annons

Men, säger han, många av lärarna på konservatoriet arbetade i en rysk tradition och det innebar håra bud.

– Det var en och annan tår som fälldes på cellolocket. Mamma putsade bort det med en disktrasa.

Men det är inget som dominerar hans hågkomster:

– Jag har så fantastiskt glada minnen från kören och orkestern. Där fanns väldigt fina pedagoger.

– Där fanns så mycket musik och man fick spela med människor i alla åldrar – man hade inte bara kids omkring sig.

Han minns inte att han tog något beslut om att bli musiker.

– Jag har nog inte bestämt mig än. Man får ta det som det kommer. Men jag har inget emot att det blev så här.

Nåja, ett visst mått av målmedvetenhet verkar han ändå ha haft.

För 15 år gammal, i slutet på 1980-talet, flyttade han till Helsingfors för att gå en förberedande utbildning i cellospel på Sibeliusakademin. Det gjorde han på dagarna; på kvällarna läste han gymnasieämnen.

När han var 19 år började han på den ordinarie Sibeliusakademin. Två år senare, 1994, flyttade han över Östersjön, för att studera i Stockholm.

Annons

– Frans Helmersson fanns där, en otroligt bra lärare. Och även Torleif Thedéen.

Samuli Örnströmer kan visa upp diplom i cellospel från både Sverige och Finland och från hemlandet också i dirigering.

Efter studierna följde några år när han försökte hitta sin plats i musiklivet. Bland annat tillbringade han ett år i Norge.

Vad det till slut blir kan man bara delvis styra, påminner han. Man får bege sig dit jobben finns, kanske provspela på många ställen innan man får plats i en orkester.

– Man hamnar någonstans; sedan får man jobba utifrån det.

För 17 år sedan fick Samuli arbete i Malmö symfoniorkester. Han har fått vara med om att flytta från det förra konserthuset till Malmö Live:

– Ett fantastiskt bygge. Vilken fantastisk konsertsal! Det är väldigt utvecklande för orkestern att spela under så fina förhållanden.

Samuli Örnströmer bor någorlunda nära, så han övar på arbetsplatsen, aldrig hemma.

– Numera spelar jag på ett nybyggt instrument, av Peter Westerlund i Norberg.

I orkestern har han med tiden fått kollegor som han haft som elever, i sin egenskap av lärare på Musikhögskolan i Malmö.

Annons

– Att vara lärare ger mig otroligt mycket. Det är nyttigt att fundera på hur man ska hjälpa någon på vägen, hur man ska formulera sig för att ge någon en aha-upplevelse. Varför gör jag så eller så, och inte så? Det är ett intressant tankearbete som sätts igång.

– Jag har själv alltid haft så fruktansvärt fina lärare; kan jag ge fem procent av det jag fick av dem är det bra.

Vad tycker då Samuli bäst om att spela?

– Jag skulle ju kunna säga min landsman Jean Sibelius, svarar han och fortsätter med det svar som många professionella musiker ger, att man på något sätt måste tycka bäst om det man håller på med för tillfället.

– Det blir, i bästa fall, något personligt förhållande till det man spelar. Till slut är man, hoppas jag, vän med stycket.

Han har alltså många järn i elden; orkesterspel, ibland som solist, kammarmusik, dirigering, undervisning. Är det något av dem han sätter främst?

– Nej, Allt är stimulerande när det ger energi.

På nyårsafton ska han alltså leda sina MSO-kollegor i två galakonserter, med Harald Leander som värd och Alexandra Büchel och Fredrik Zetterström som solister.

Den senare ska sjunga en sång på finska, därtill övertalad av Samuli, som gärna slår ett slag för sina landsmän i repertoaren. På hans klädskåp i repetitionslokalen har hans kollegor satt upp en bild på Jean Sibelius.

bild 1/2
Samuli Örnströmer leder musikerna när Malmö symfoniorkester spelar in det nya året. Foto: Håkan Jacobsson
Många stråkmusiker vill spela på riktigt gamla instrument – Samuli Örnströmer har valt att spela på en nytillverkad cello.
Foto: Håkan Jacobsson
Samuli Örnströmer leder musikerna när Malmö symfoniorkester spelar in det nya året. Foto: Håkan Jacobsson
Många stråkmusiker vill spela på riktigt gamla instrument – Samuli Örnströmer har valt att spela på en nytillverkad cello.
Foto: Håkan Jacobsson
Fakta:

Namn: Samuli Örnströmer

Yrke: Musiker, dirigent, cellolärare på Musikhögskolan i Malmö.

Bor: Lägenhet i Västra hamnen i Malmö.

Lyssnar på hemma: Ingenting, om det inte har med jobbet att göra.

Aktuell: Leder Malmö symfoniorkester i två galakonserter på nyårsafton – båda är utsålda.

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons