Ett självmords anatomi. Foto: Emmalisa Pauly
Matilda the musical. Foto: Katja Tauberman.
Woyzeck. Foto: Emmalisa Pauly
Snedronningen. Foto: Per Morten Abrahamsen

Årets bästa scenkonst

scenkonst 2019 är slut och det är dags att sammanfatta. Kultur- och nöjesredaktionens medarbetare har listat sina bästa upplevelser inom olika genrer och nu har turen kommit till 2019:s bästa scenkonst.

Gunilla Wedding:

1. Ett självmords anatomi, Malmö stadsteater på Intiman
Tre kvinnors liv i tre olika tidsperioder pågår bredvid varandra under dryga två timmar i Suzanne Ostens magnifika iscensättning av brittiska Alice Birch starka drama om tre generationer kvinnor som förenas inte bara av släktskap utan också av ångest, livsleda och självmord. Det tunga ämnena till trots präglas uppsättningen av ren teaterglädje och understryker så oerhört fint vikten av att våga prata även om det allra svåraste.
2. Egenmäktigt förfarande, Helsingborgs stadsteater på Lillan
Med en fin balans mellan humor, allvar och sympati lyckades regissören Simon Moqui Trolin och ensemblen lyfta Ester Nilsson i Lena Anderssons succéroman Egenmäktigt förfarande till helt nya höjder på Lillan i Helsingborg. Lägg sedan till ett fantasifullt och överraskande scenrum, en oemotståndlig väninnekör och en mycket välspelad Hugo Rask så är platsen bland årets tre bästa given.
3. Mozarts Requiem, Skånes dansteater på Malmö Opera
Ett välorganiserat, vackert färgsatt myller av människor och en gigantisk trappa på Malmö Operas stora scen och så Mozarts ljuvliga Requiem till. I sitt dansverk Mozarts Requiem lyckades koreografen Örjan Andersson och scenografen Bente Lykke Möller förena, musik, dans och sång till ett fullständigt lysande konstverk om livet.

Lars-Erik Larsson:

1. Alcina av G F Händel – Pingstfestspelen i Salzburg
Cecilia Bartoli var helt enastående i titelrollen och beledsagades av en storartad ensemble med bland andra Philippe Jaroussky och Kristina Hammarström. Regissören Damiano Michilietto och
scenografen Paolo Fantin byggde upp en historia giltig även för nutidens människor.

2. Don Giovanni av W A Mozart – Staatsoper Hamburg
Den bästa uppsättning av Don Giovanni som jag har sett, perfekt både sceniskt och musikaliskt. Regissören Jan Bosse skildrade huvudpersonen som en fähund med övermänniskoambitioner och dirigenten Adam Fischer imponerade både i sin musikaliska tolkning och idén att jobba med dubbla orkestrar.

3. Snedronningen av Hans Abrahamsen – Operaen i Köpenhamn
Ett utsökt verk av en av Nordens nu levande främsta kompositörer i en uppsättning av högsta klass i både inscenering och musik. Ett stycke fulländad operaestetik.

Clemens Altgård:

1. De skyddssökande kvinnorna av Aischylos, Intiman i Malmö
Med musik komponerad av John Browne, med två skådespelare och 18 unga kvinnor i kören gavs det antika dramat en överraskande aktualitet. Därtill var det en strålande estetisk upplevelse.

2. Woyzeck, Helsingborgs stadsteater och Malmö dockteater
Det intressanta samarbetet mellan Malmö Dockteater och Helsingborgs stadsteater: Woyzeck. Erik Holmströms pjäs fritt efter Georg Büchner gjordes i två olika versioner, en i Helsingborg och en i Malmö. Båda var ytterst sevärda. Woyzeck handlar om ett tillstånd där allt flyter, där själva tillvaron befinner sig i ett tillstånd av upplösning i ett accelererande tempo. En pjäs för vår tid.

3. Kliniken, avgångsstudenterna på Teaterhögskolan i Malmö
När avgångsstudenterna i skådespelarkonst vid Teaterhögskolan i Malmö tog sig an Kliniken så rörde det sig om en sällan spelad pjäs av Lars Norén. Handlingen tilldrar sig för 25 år sedan på en psykavdelning. Samtliga skådespelare gjorde förnämliga rolltolkningar i en stark och engagerande föreställning. En minnesvärd uppsättning av en pjäs som borde spelas oftare.

Maria Zandihn:

1. Matilda the musical på Malmö opera
Malmö opera var först i Norden med att sätta upp denna härliga musikal om den speciella lilla flickan Matilda, som bygger på Roald Dahls bok med samma titel. Något jag är väldigt glad för. Denna charmiga, varma och sprudlande musikal med otroligt många begåvade och unga stjärnor i de olika rollerna, har verkligen något för alla åldrar. Inte minst ett väldigt viktigt budskap.

2. Nøddeknækkeren på Det Kongelige Teater i Köpenhamn)
När Tjajkovskijs Nötknäpparen sätts upp på Det Kongelige Teater i år är det återigen en oemotståndlig smällkaramell med färgglatt, sprudlande och drömskt innehåll för många sinnen. Anthony Wards fantastiska scenografi och kostym kombinerat med dansare från den kungliga danska baletten förvandlar denna klassiska saga till en ren njutning.

3. Guds olydiga revben på Malmö stadsteater
Vad händer när man tar på sig de feministiska glasögonen och läser Bibeln? När Malmö stadsteater, Dramaten och Cirkus Cirkör tar sig an att tillsammans göra en föreställning utifrån Gunilla Thorgrens bok om just detta, Guds olydiga revben, blir det en fängslande men skrämmande resa i vår historia. Allt effektfullt berättat genom akrobatik, musik och teater på ett sätt som stannar kvar i minnet en lång tid efter.