Annons

Stolt över nya uppdraget och satsningen på äldrevården

Östra Göinge • Publicerad 4 januari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Patric Åberg (M) säger att han inte bryr sig om Cederholms förklaringar. ”Han ska alltid försvara sig”.
Patric Åberg (M) säger att han inte bryr sig om Cederholms förklaringar. ”Han ska alltid försvara sig”.

– En av de största händelserna under året var när vi hade öppet hus på Västanvid. Det var en symbol för den stora satsningen vi gör på äldreomsorg och särskilt boende i hela kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

– Totalt investerar vi en halv miljard fram till 2025. Det blir modernare, ökad bemanning och högre kvalitet. Det är nog det vi är mest stolta över om vi ser tillbaka på 2019.

Annons

Åberg säger att han, när han blickar tillbaka på 2019, också känner sig extra stolt över att han fick ta över ordförandeklubban i kommunförbundet Skåne i maj. Han leder arbetet med att tillvarata de 33 skånska kommunernas intressen gentemot regionen och staten.

– Det blev en energiboost för mig, en ny utmaning och en fantastisk möjlighet för Östra Göinge, säger Åberg.

– Det här är världens möjlighet för oss att vara med och påverka. Med 33 kommuner i ryggen öppnas dörrar som annars kanske hade varit stängda.

Åberg berättar att arbetet med att vässa och organisera om kommunförbundet pågår.

– Det påminner om arbetet vi gjorde här i Östra Göinge 2008-2010. Det tar mycket tid, men det ger också mycket energi.

På hemmaplan i Östra Göinge ser Åberg flera positiva tendenser.

– Det finns totalt sett en annan framtidstro i Östra Göinge. Bilden av kommunen känns positivare.

– Och att vi tar tag i område efter område, vi tar saker i egna händer och väntar inte på att staten kanske eller kanske inte gör något. Det är ju inte positivt att staten inte tar sitt ansvar, men vi visar handlingskraft, säger Åberg.

Han nämner arbetsmarknadsenheten som ett exempel. När Arbetsförmedlingen krymper och lägger allt mindre resurser i kommunen satsar Östra Göinge på sin arbetsmarknadsenhet.

– Det är inte lagstadgad verksamhet för en kommun, arbetsmarknadsfrågor är ju egentligen ett statligt ansvar. Men trots att vi behöver prioritera kärnverksamheten valde vi att behålla arbetsmarknadsenheten. Vi kom fram till att vi helt enkelt inte har råd att inte ha den kvar, säger Åberg.

Annons

Du har den senaste tiden pratat mycket om att det väntar tuffare tider och att ni måste prioritera. Hur tänker du kring det?

– De kommande fyra åren har vi en kostnadsökning på 140 miljoner och intäkter på 100 miljoner. Så det är enkel matematik, vi måste skruva och omprioritera för att hitta 40 miljoner. Det kommer att bli tufft att få ihop det ekonomiskt.

Åberg poängterar att det inte blivit några besparingar på kärnverksamheten.

– Vi prioriterar kärnan i välfärden, kärnverksamheten är intakt, säger han.

Vilka är era största utmaningar?

– Arbetslösheten. Utanförskapet som växer fram kopplat till människors ökade otrygghet. Och narkotikan i samhället, den måste vi försöka komma åt. Men det är en tuff resa.

– Skolan är också en viktig fråga. Inför nästa val måste vi kunna visa elever och föräldrar att fler når målen, de måste känna att skolan blir lite bättre.

Jämfört med skola, arbetslöshet, narkotikaproblem och äldrevård kan julgranar framstå som en marginell fråga. Men i slutet av 2019 fick ”granfejden” i Östra Göinge mycket uppmärksamhet. Kommunen valde att skära ner på antalet julgranar i kommunen – vilket ledde till starka reaktioner från upprörda kommuninvånare.

Hur ser du på granfejden?

– När det handlar om frågor utanför kärnverksamheten, saker som inte är lagstadgad verksamhet, måste varje kommunal chef titta på det och fråga sig om vi behöver göra detta eller om det är något vi kan släppa. Som jag sa tidigare, vi måste prioritera. Jag har inga synpunkter på beslutet att skära ner på antalet granar, men vi kunde informerat om det tidigare och öppnat upp för att hitta andra lösningar.

Annons

Med tanke på att du säger att ni måste prioritera kan det kanske bli fler situationer som granfejden?

– Det kan bli flera liknande debatter när saker utanför verksamhetens kärna prioriteras bort. Det kan komma fler liknande beslut.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons