Målet är inte att öka intäkterna

Först och främst vill jag tacka för dina synpunkter. Syftet med det nya biljettsystemet har aldrig varit att generellt öka biljettpriserna för att därmed öka Skånetrafikens intäkter. Målet har tvärtom varit att hålla priserna i det nya systemet på samma nivå som i det tidigare.
Trots detta har vi hela tiden vetat att det blir vissa skillnader och därmed ett högre pris för en del av våra resenärer. Medan andra får ett lägre pris.

Det nya priset påverkas av tre faktorer:
Den årliga konsumentprisindexjusteringen på 1,7 procent.
Inom ramen för denna årliga konsumentprisindexjustering höjer vi det totala biljettpriset med 1,7 procent.
Men detta gör vi genom att höja priset för enkelresa i liten zon samt stadszon med 2 kronor – från 25 till 27 kronor. Priset för enkelresa i mellanzon höjs med 1 krona – från 50 till 51 kronor. Stadszontillägget höjs från 10 till 15 kronor. Däremot har vi inte höjt priset på våra 30-dagarsbiljetter.
De 3 nya zonerna.
I och med det nya systemet går vi från drygt 200 fasta zoner till 3 personliga zoner – zoner som kunder väljer själva.
Liten zon är 8 km i diameter – medan den i norra och östra Skåne är på 18 km. Mellanzon är 35 km i diameter medan vår stora zon motsvarar hela Skåne.

Avståndet styr priset.
Idag är det avståndet och zonens storlek som styr biljettpriset. Detta tycker vi är en mer rättvis princip, men samtidigt är vi medvetna om att innebär högre priser för vissa kunder.
Skånetrafiken har också fått i uppdrag av kollektivtrafiknämnden att titta närmare på detta.
Vidare menar vi att det mest rättvisa när vi diskuterar priser är att jämföra dagens pris med det ordinarie pris som gällde innan den 15 december. Detta i stället för att jämföra dagens ordinarie pris med den generella rabatt på 10 procent som just Jojo-kortet gav. Idag behöver man varken kort eller app för att få ta del av våra rabatter.

Två eller fler som reser tillsammans med gemensam biljett får alltid vår tillsammansrabatt på 25 procent på alla tåg och bussar. Oavsett ålder eller hur och var man köper biljetten. Dock med undantaget om man använder ”blippa” funktionen på våra gröna stadsbussar – dvs att man bara blippar sitt betalkort när man går på bussen.
I det fallet köper man en enkelbiljett för en vuxen. Om du använder just den funktionen finns i dagsläget ingen möjlighet att köpa två biljetter eller en barnbiljett.
Utöver tillsammansrabatten får en familj eller studenter dessutom sin vanliga rabatt – 40 procent för barn och 25 procent för student – ovanpå tillsammansrabatten.

Vår 24-timmarsbiljett gäller för obegränsat resande inom den zonen som biljetten avser under 24 timmar.
Är det helg och man vill ställa bilen för att göra flera olika ärenden kan man resa med 24-timmarsbiljetten – till priset av två enkelbiljetter inom sin valda zon – precis hur mycket man vill.

Dagens fråga

Tror du att Malmö FF går vidare i Europa League?

Loading ... Loading ...