Annons

Stormen Gudrun var en mardröm

LÖNSBODA Många minns med fasa timmarna då stormen Gudrun med förödande kraft drog in över bygden. Träd knäcktes som tändstickor och i stormområdet föll lika mycket skog som hela Ölands yta. Människor blev utan både el och telefon, en del i månader.
Hässleholm • Publicerad 7 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Tragedin blev stor för många. Generationers slit gick till spillo.

Annons

För honom slukade stormen åtta års avverkning.

Vi sitter i Lars-Eriks och Sonja Levins ombonade kök och blickar tillbaka 15 år i tiden.

Anteckningarna fortsätter: 8:e januari: + 6 grader på morgonen. Högg som sagt nere i Jonstorp och var hemma igen klockan 15.00. Stormen började strax efter och klockan 16.45 var vi strömlösa. Telefonlösa klockan 17.00. Det kom 22 millimeter regn.

Annons

10:e: + 6 grader. Var i Osby å Södras kontor och tecknade 3.000 meter stormvirke. Det var ett flertal andra skogsägare där och inspektorn Wessberg hade fullt upp. Lagt på nedblåsta takpannor på huset och 12 var sönderblåsta och fick bytas ut med nya. Rensade Trånghyltevägen färdigt. På kvällen var vi i Liatorp med frys och kött och i Loshult och lade kött i deras frysbox.

Så långt Lars-Erik Levins dagboksanteckningar.

Själv grät hon och sörjde. Samtidigt säger de båda att det trots allt handlade om materiella värden.

Annons

Men i stormens spår följde också något som människan sällan får uppleva i tider av välfärd. Nämligen hjälp och gemenskap.

I samma bok säger bonden Jan-Erik Virdebrant, ”Det blev en sorts sorgearbete. Men det kom ihop med den där tsunamin. Man kan inte sörja träd när hundra, tusen människor har avlidit. Så kändes det”.

Lars-Erik Levin, som är en erfaren skogsman, ställde upp så mycket han orkade. Det som blev ett stort problem var att det inte fanns skogsmaskiner och transportbilar nog. Mycket som hade fällts av stormen blev kvar i skogen.

Stormens följder visade också, menar Lars-Erik, att den moderna tidens sätt att plantera skog är förrädisk. Kostnadseffektiv, men känslig. Bara granskog på stora ytor.

Annons

bild 1/7
Lars-Erik Levin, spår efter Gudrun. Foto: Sofia Åström
Lars-Erik Levin, spår efter Gudrun. Foto: Sofia Åström
Lars-Erik Levin. Foto: Sofia Åström
Gudrun var en händelse som ingen någonsin kommer att glömma, säger Lars-Erik Levin i Lönsboda som var en av många drabbade skogsägare. Foto: Sofia Åström
Lars-Erik Levin har skrivit dagbok i tiotals år. Här visar han sina anteckningar från de ödesdigra dygnen i januari 2005. Foto: Sofia Åström
Lars-Erik Levin, spår efter Gudrun. Foto: Sofia Åström
Lars-Erik Levin, spår efter Gudrun. Foto: Sofia Åström
Lars-Erik Levin, spår efter Gudrun. Foto: Sofia Åström
Lars-Erik Levin, spår efter Gudrun. Foto: Sofia Åström
Fakta:

Stormen Gudrun

• Gudrun mätte vid kusterna 42 meter per sekund i byarna. Den nedre gränsen för storm är 24,5 meter per sekund och för orkan 32,7 meter i sekunden.

Källor: MSB, Energimyndigheten, Skogsstyrelsen, Eon, PTS

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons