HANDBOLL

Svensk förlust mot Slovenien

Sloveniens Blaz Blagotinsek skjuter Jesper Nielsen bakom under söndagens EM-match i handboll grupp F mellan Sverige och Slovenien i Scandinavium.Foto Björn Larsson Rosvall / TT
Artikel HANDBOLL Slovenien, med gamle svenske guldhjälten Ljubomir Vranjes som förbundskapten, förstörde festen för Sverige inför ett fullsatt Scandinavium i Göteborg.Sverige föll med 19-21 (9-10) och måste nu med all sannolikhet vinna mot Polen på tisdag för att kunna ta sig vidare i EM-turneringen.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man anhållen för våldtäkt i Uppsala

En man i 35-årsåldern har anhållits för våldtäkt i Uppsala. Arkivbild.
En man i 35-årsåldern har anhållits för våldtäkt i Uppsala. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 35-årsåldern har anhållits misstänkt för våldtäkt i Uppsala. En kvinna i 20-årsåldern ringde under tisdagskvällen polisen och uppgav att hon blivit utsatt för våldtäkt av en man i sin bostad.

På onsdagen greps en 35-årig man misstänkt för brottet, och han anhölls under eftermiddagen av åklagare efter förhör.

Kultur och nöje

Filmrecension: Grav PTSD i Afghanistan

Scott Eastwood som sergeant Clint Romesha stormad av talibaner i galet nervösa 'The outpost'. Pressbild.
Scott Eastwood som sergeant Clint Romesha stormad av talibaner i galet nervösa "The outpost". Pressbild.
Foto: Noble entertainment
Kultur och nöje
Kultur och nöje Verklighetsbaserade "The outpost" gör hyperrealism av upptakten till en talibanattack och visar krigets alla hjärn- och själaskadande effekter.

Krigsfilm är en svår genre att förnya. Två exempel i färskt minne som lyckats är "1917" (2019) och "Dunkirk" (2017) som båda, på egna sätt, satsade allt på att simulera upplevelsen av krig så uppslukande som möjligt. Med all stress det innebär. "The outpost" kommer nära ett liknande tillstånd av okontrollerat kaos, med en andra halva stöpt i rent adrenalin som skildrar en fullskalig talibanattack mot en amerikansk utpost i Afghanistan 2009. Men krigets helvete är påtagligt redan innan dess. "The outpost" är baserad på en sann historia och skildrar livet i lägret utan skygglappar eller dömande blick. Det är klassisk hjärtlös machojargong och pennalism som svetsar samman brödraskapet, men den råa stämningen är uppblandad med mjuka ömhetsbevis. Inte minst en rörande scen när soldaterna ringer hem till sina familjer. "Ja baby jag har slutat röka, jag lovar", bedyrar en av dem samtidigt som han tar ett bloss.

Den lilla basen ligger nedsjunken i en dal omgiven av klippor och blir ständigt utsatt för mindre attacker. En idiot kan förstå att deras läge är strategiskt vansinne men ändå dyker nya befäl upp för att förlänga och försvåra deras uppdrag som ingen egentligen förstår syftet med. Orlando Bloom spelar kapten Benjamin Keating, som med viss framgång försöker övertyga de lokala afghanerna om att fred är vägen framåt. Men han dör ganska tidigt (trots att filmen marknadsförs med Bloom som dragplåster), och fredssamtalen verkar mest ha varit falska leenden. Tolken Muhammed varnar för det stora anfallet men ingen lyssnar på honom och tycker att han ropat varg för många gånger. Sedan smäller det, och med en imponerande realism fortsätter soldaterna att i viss mån skämta och bråka som gamla gifta par samtidigt som kulorna regnar över dem.

I likhet med filmer som "Jarhead" (2005) och serien "Generation kill" (2008) fångar "The Outpost" krigets falska löften och militärens dysfunktiontionella hierarki. Det går att invända mot att fienden mest skildras som vidskepliga och lögnaktiga, och mot slutet landar filmen lite för mycket i hyllningar av hjältemod och tapperhet. Vi träffar också en soldat med grav PTSD efter att allt är över. Traumat känns för äkta för att "The outpost" ska funka som pro-krigsfilm.

Kristoffer Viita/TT

Orlando Bloom spelar kapten Benjamin Keating som fått ett självmordsuppdrag i Afghanistan i 'The outpost'. Pressbild.
Orlando Bloom spelar kapten Benjamin Keating som fått ett självmordsuppdrag i Afghanistan i "The outpost". Pressbild.
Foto: Noble entertainment

FAKTA

Fakta: The outpost

Genre: Krig

Biopremiär: 17 juli

Speltid: 2 timmar och 3 minuter

Regi: Rod Lurie

Medverkande: Caleb Landry Jones, Scott Eastwood, Milo Gibson med flera.

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + + + +

Kultur och nöje

Filmrecension: Bokmässans Oceans 11

Förläggaren Éric Angstrom anlitar nio översättare för sista delen i en populär trilogi. Snart förvandlas uppdraget till ett spel på liv och död. Pressbild.
Förläggaren Éric Angstrom anlitar nio översättare för sista delen i en populär trilogi. Snart förvandlas uppdraget till ett spel på liv och död. Pressbild.
Foto: Njuta films
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Översättarna" är en litteraturthriller med många spännande idéer som faller mellan stolarna i en dramaturgiskt stökig slutprodukt.

Den bästsäljande författaren med pseudonymen Oscar Brach ska släppa en ny efterlängtad bok. Den slemmige förläggaren Éric Angstrom (Lambert Wilson utan tyglar) är rädd att boken ska läcka och samlar därför ihop nio översättare som låses in i en underjordisk bunker där de kan färdigställa arbetet.

Mobilförbud råder och all kontakt med omvärlden har skurits av. Ändå lyckas en hackare få fatt på manuset och inledningen hamnar på internet. Snart börjar den anonyme hackaren skicka utpressande mejl till förläggaren Angstrom och kräver lösensumma. Förläggaren är övertygad om att en av översättarna är skyldig och förvandlar arbetsbunkern till ett fängelse som ingen kan lämna. Planen är att få bedragaren att avslöja sig själv genom kollektiv bestraffning som tar sig allt mer bisarra uttryck. "Översättarna" är en märklig hybrid som inleds som ett kammardrama som möter "flugornas herre", löper vidare som en deckargåta och mot slutet förvandlas till "Oceans 11" för en bokmässepublik.

Oväntad vändning följs av ny oväntad vändning tills hela snart nästan framstår som en parodi. Flera av skådespelarna kommer från olika länder i den europeiska arthouse-scenen men många ser lite vilsna ut när det börjar storma som mest.

Den röda tråden i berättelsen är autenticitet, vem som har modet att skriva och vem som inte har det. Den inte så subtila sensmoralen handlar om hur pengar och kändisskap styr litteraturen, och i förlängningen urholkar den.

Det finns en intressant film gömd någonstans inne i höstacken, men den går inte riktigt att lokalisera då "Översättarna" vill för mycket och för stort och till slut krossas av sin egen vikt.

Kristoffer Viita/TT

Före detta bondbruden Olga Kurylenko spelar ett litterärt superfan som isoleras tillsammans med åtta andra översättare för att färdigställa en hajpad roman. Pressbild.
Före detta bondbruden Olga Kurylenko spelar ett litterärt superfan som isoleras tillsammans med åtta andra översättare för att färdigställa en hajpad roman. Pressbild.
Foto: Njuta films

FAKTA

Fakta: Översättarna

Originaltitel: Les Traducteurs

Genre: Drama/thriller

Biopremiär: 17 juli

Speltid: 1 timme och 15 minuter

Regi: Régis Roinsard

Medverkande: Alex Lawther, Olga Kurylenko, Riccardo Scamarcio med flera.

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + +

Utrikes

Etiopien har börjat fylla omstridd damm

Stora etiopiska renässansdammen fotograferad från ovan den 26 juni.
Stora etiopiska renässansdammen fotograferad från ovan den 26 juni.
Foto: Maxar Technologies/handout/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Dagen efter att den senaste förhandlingsrundan med Egypten och Sudan brutit samman meddelar Etiopien nu att landet börjat fylla den omstridda jättedamm som orsakat svåra diplomatiska spänningar i regionen.

– Byggandet av dammen och vattenfyllningen går hand i hand, säger vattenministern Seleshi Bekele i tv-sända kommentarer.

Den stora etiopiska renässansdammen har orsakat osämja sedan byggnationen inleddes 2011.

Projektet är en central del i Etiopiens ambition att bli Afrikas största elexportör. I Egypten och Sudan är i stället oron stor över att dammen ska leda till minskade flöden i den livsviktiga Nilen, och länderna har efterfrågat ett avtal som garanterar minimiflöden och konfliktlösningsmekanismer innan anläggningen tas i bruk. Dammen är uppförd på bifloden Blå Nilen, som står för 85 procent av Nilens vatten.

Etiopien har konsekvent hävdat att dammen börjar fyllas i år, oavsett om ett avtal finns på plats.

Hässleholm

Stal choklad och diesel

Hässleholm
STOBY

Under natten mot onsdagen bröt sig en okänd person in i en lastbil som stod parkerad på Mackgatan i Stoby. Ur lastbilen ska det ha stulits en lastpall innehållande choklad. Dessutom har det slangats uppskattningsvis 300 liter diesel från den. Mängden choklad framgår inte av anmälan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Utrikes

Tyskland manar: Dags att hoppa över skuggan

Tysklands EU-minister Michael Roth. Arkivfoto.
Tysklands EU-minister Michael Roth. Arkivfoto.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Utrikes
Utrikes Oenigheten är tydlig inför veckans viktiga EU-toppmöte om coronastöd och långtidsbudget.
Då är det dags att göra det omöjliga, manar ordförandelandet Tyskland.

EU-minister Michael Roth är fullt medveten om att de 27 medlemsländerna tycker helt olika om de förslag som lagts fram om den ekonomiska vägen vidare efter coronakrisen.

Ändå hoppas han att det EU-toppmöte som inleds på fredag ska bli framgångsrikt.

– På tyska finns uttrycket "att hoppa över sin egen skugga", för att uppmuntra någon att göra något som man tidigare tyckt vara omöjligt. Lite av den andan är vad vi behöver de närmaste dagarna för att hitta en gemensam grund för en kompromiss, säger Roth inför onsdagens webbmöte med sina kollegor från övriga EU-länder.

Många krav

Nästan samtliga EU-länder har på förhand betonat vikten av att snabbt komma överens om coronastödet och en ny långtidsbudget. Det hindrar dem ändå inte från att ställa rejäla krav.

Till exempel vill Sverige att coronastödet ska bestå endast av lån, inte bidrag. Nederländerna trycker på för att alla länder ska vara med och enhälligt bestämma om vad pengarna ska användas till. Och Ungern vill få bort långtidsbudgetens krav på att framtida medel ska var avhängiga av att land uppfyller grundläggande principer på rättsstatsområdet.

Det sistnämnda kravet kommer enligt talmannen i det ungerska parlamentet från "de politiska förhoppningarna hos EU:s allt mer aggressiva globalistiska invandrarvänliga familjefientliga och nationalstatsfientliga elit".

– Parlamentet kommer aldrig att acceptera några politiska villkor bakom återhämtningspaketet, sade talman Laszlo Kover i tisdags enligt nyhetsbyrån Reuters.

Oklart möte

De många kraven bidrar till att sänka förväntningarna inför stats- och regeringschefernas toppmöte, som inleds klockan 10 på fredag.

Hur länge ledarna kommer att hålla på är högst oklart.

– Kanske lördag eftermiddag eller lördag kväll. Eller fredag kväll, säger en insatt topptjänsteman om när en avslutande presskonferens kan komma att hållas.

Wiktor Nummelin/TT

Inrikes

Wilmas mördare inte psykiskt sjuk

Inrikes
Inrikes Den 23-årige mannen som mördade sin 17-åriga flickvän Wilma lider inte av en allvarlig psykisk störning, enligt ett utlåtande av Rättsmedicinalverket (RMV).
Rättspsykiatrisk vård kan därmed inte bli aktuellt som straff för 23-åringen.

Utlåtandet, som lämnades in till Uddevalla tingsrätt på onsdagen, visar att han varken vid tiden för gärningen eller undersökningen led av en allvarlig psykisk sjukdom.

Tingsrätten fastslog i juni att den 23-årige mannen är skyldig till mord och brott mot griftefrid. Beskedet kom redan dagen efter att rättegången hade avslutats. Innan domen faller beslutade rätten även att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Resultatet är avgörande för vilken påföljd 23-åringen får. När gärningsmannen begått brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning kan denne dömas till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

– Om personen har en allvarlig psykisk störning ska denne helst dömas till en annan påföljd än fängelse. Men domstolen kan göra en annan bedömning, säger Kristina Sygel överläkare vid RMV:s rättspsykiatriska avdelning i Stockholm.

"Central del"

Enligt Sygel baseras den rättspsykiatriska undersökningen på en samlad bild, där handlingar från bland annat domstol, sjukvård och socialtjänst ligger till grund. En stor del av bedömningen vilar också på samtal med personen.

– Det är en väldigt central del och det hela syftar till att göra en kartläggning om personen hade en allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningen och om personen har en allvarlig psykisk störning vid tiden för undersökningen, säger hon.

Nekar till brott

När Wilma försvann i november förra året pågick en intensiv sökinsats i och runt omkring Uddevalla. Två veckor efter försvinnandet hittades en kroppsdel i gärningsmannens lägenhet där även Wilma bodde. Större delen av hennes kvarlevor har inte hittats.

Det är inte fastställt vad som dödade Wilma. I åtalet används beskrivningen att hon avled till följd av "upprepat trubbigt våld". Blodspår och vittnesmål från grannar hör till den viktigare bevisningen.

Rättegångsförhandlingarna är planerade att återupptas den 20 juli. 23-åringen nekar helt till brotten.

Annelie Scholz/TT

Robin Salomonsson/TT

FAKTA

Fakta: Detta har hänt

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats inleds.

19 november: En då 22-årig man, som var flickans pojkvän, grips i sin bostad.

22 november: Mannen häktas som misstänkt för mord. Han nekar till brottet.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas, gömd i lägenheten där paret bodde. Fyndet visar att Wilma inte längre är i livet.

20 december: Den häktade har genomgått en mindre sinnesundersökning, som visar att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

13 maj 2020: Den nu 23-årige pojkvännen åtalas för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till mord anges grov misshandel och grovt vållande av annans död.

26 maj: Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt. Den åtalade nekar fortfarande helt.

16 juni: Den nionde och sista rättegångsdagen.

17 juni: Tingsrätten meddelar att 23-åringen anses skyldig till mord och brott mot griftefrid.

15 juli: Den rättspsykiatriska undersökningen visar att 23-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning.

FAKTA

Fakta: RPU

RPU står för rättspsykiatrisk undersökning och den görs för att ta reda på om en person, som av domstol bedömts skyldig, hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks. Resultatet ligger sedan till grund för beslutet om vilken typ av påföljd personen kan dömas till.

Den misstänkte undersöks av bland annat rättspsykiater, psykolog och omvårdnadspersonal genom samtal, observationer och tester. Undersökningen tar oftast fyra till sex veckor.

När den är klar skickas ett utlåtande till domstolen, som använder detta som underlag för att besluta om personen ska dömas till rättspsykiatrisk vård eller inte.

De flesta som utreds har någon form av psykisk sjukdom. Det är dock en hög tröskel till vad som bedöms som en allvarlig psykisk störning, vilket är ett juridiskt begrepp och ingen medicinsk diagnos.

Källa: Rättsmedicinalverket

Sport

Startar på hemmaplan

Emil Schusters VHK inleder säsongen en lördagseftermiddag.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Handboll Nu är det allsvenska spelschemat för säsongen 2020–21 satt.
Nykomlingen Vinslöv börjar hemma mot Västerås/Irsta den 12 september klockan 16, hemma i Furutorpshallen.

Hemmapremiären mot Västerås/Irsta är den första av Allsvenskans 26 omgångar. Det blir ett nykomlingsmöte där Vinslöv direkt får bevisa att laget håller på en högre nivå.

Västerås/Irsta vann nämligen den norra ettan ännu mer överlägset än Vinslöv efter att bara ha tappat ett poäng på hela säsongen. Västerås/Irsta åkte säsongen innan ur Allsvenskan men sejouren i division 1 blev kortvarig.

Den allsvenska premiären blir två dagar tidigare, när Kärra tar emot Amo (Alstermo) i Lillekärrshallen i Göteborg. De andra matcherna i första omgången är AIK–Skånela, Tyresö–Anderstorp, Kungälv–Rimbo, Hammarby–Lindesberg och Hästö Karlskrona–Torslanda.

Säsongen avslutas fredagen den 5 mars med returmötet mot Västerås/Irsta, den här gången borta i Västerås Arena. Den gemensamma sista omgången spelas klockan 19.00 och de andra matcherna är Rimbo–Kungälv, Amo Alstermo–Kärra, Lindesberg–Hammarby, Torslanda–Hästö Karlskrona, Skånela–AIK, Anderstorp–Tyresö, med andra ord en ren returmatch av premiären.

Det blev inget allsvenskt kval i våras på grund av coronapandemin och Handbollsligan kommer att spelas med 15 lag eftersom Aranäs flyttades upp utan att något lag flyttades ned. Avsaknaden av kval medförde att Anderstorp som bästa tvåa fick göra Vinslöv sällskap upp från söderettan.

FAKTA

Vinslövs matcher

Vinslövs säsong: VHK–Västerås/Irsta 12/9 16.00

Amo Alstermo–VHK 19/9 16.15

VHK–Rimbo 27/9 17.00

Kungälv–VHK 3/10 15.00

VHK–Kärra 10/10 16.00

Anderstorp–VHK 17/10 16.15

Lindesberg–VHK 24/10 16.30

VHK–Hästö Karlskrona 31/10 16.00

AIK–VHK 8/11 16.00

VHK–Tyresö 15/11 16.00

Skånela–VHK 22/11 17.00

VHK–Torslanda 28/11 16.00

Hammarby–VHK 5/12 17.00

VHK–Hammarby 12/12 16.00

Torslanda–VHK 19/12 16.00

VHK–Skånela 3/1 16.00

Tyresö–VHK 9/1 14.00

VHK–AIK 16/1 16.00

Hästö Karlskrona–VHK 23/1 16.00

VHK–Lindesberg 30/1 16.00

VHK–Anderstorp 6/2 16.00

Kärra–VHK 13/2 14.00

VHK–Kungälv 20/2 17.00

Rimbo–VHK 27/2 14.00

VHK–Amo Alstermo 2/3 19.30

Västerås/Irsta–VHK 5/3 19.00

NÄSTA ARTIKEL