Örkelljunga

Personalen fick gömma sig vid rånet

Foto: TT/Arkiv
Artikel Örkelljunga Strax efter stängningsdags, natten mot måndagen, rånades en snabbmatsrestaurang på Skåneporten.Tre timmar senare bröt sig fyra män in i en långtradare och misshandlade chauffören.

Larmet kom in till polisen 00:20. Då hade två gärningsmän tagit sig in på restaurangen som finns på Skåneporten längs med E4 i höjd med Örkelljunga genom att krossa en ruta. Kort tidigare hade restaurangen stängt för natten.

Inne i restaurangen tog sig personalen till ett annat rum när rånarna tog sig in. Samtidigt lade rånarna beslag på dagskassan och flydde sedan platsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ibrahimovic och Kulusevski startar i Serie A

Zlatan Ibrahimovic, vänster, startar i Milans Serie A-möte med Parma och svenskarna Dejan Kulusevski och Riccardo Gagliolo. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic, vänster, startar i Milans Serie A-möte med Parma och svenskarna Dejan Kulusevski och Riccardo Gagliolo. Arkivbild.
Foto: Spada/TT
Sport
Sport

Sveriges gamla storstjärna i Italien mot den nya. Både Milans Zlatan Ibrahimovic, 38, och Parmas Dejan Kulusevski, 20, startar i varsin anfallskonstellation när Serie A-fotbollslagen möts i kvällens ligamatch på San Siro i Milano.

Även Parmas svenskitalienske försvarare Riccardo Gagliolo, 30, återfinns från start som vänsterback i bortalaget.

Avspark är klockan 19.30.

Inrikes

Läkare hjälpte ALS-sjuk man att dö

Staffan Bergström, pensionerad legitimerad läkare, har anmält sig själv för att ha försett en svårt sjuk man med en dödlig dos sömnmedel.
Staffan Bergström, pensionerad legitimerad läkare, har anmält sig själv för att ha försett en svårt sjuk man med en dödlig dos sömnmedel.
Foto: PRIVAT/TT
Inrikes
Inrikes En svårt sjuk man utanför Stockholm hade fått tid i Schweiz för att få avsluta sitt liv. Men coronakrisen stoppade resan. Då bestämde sig läkaren Staffan Bergström för att förse mannen med en dödlig dos sömnmedel.
Nu har han anmält sig själv till polisen.
– Jag vill ha prövat av domstol om jag gjort något olagligt, säger Bergström till TT.

För två år sedan insjuknade mannen i 60-årsåldern, som tidigare varit elitidrottare, i sjukdomen ALS. Han blev delvis förlamad och fick svårt att andas på egen hand. I början av juli skulle han och hans familj ha åkt till en klinik i Schweiz för att få dödshjälp. Men coronapandemin satte stopp för resan.

– Jag fick kontakt med honom och fick situationens prekära karaktär klart för mig. Jag bestämde mig för att försöka hjälpa honom, säger Staffan Bergström.

Han är professor emeritus i internationell hälsa vid Karolinska institutet och legitimerad läkare. Han är också ordförande i riksföreningen Rätten till en värdig död, som är för dödshjälp, och en flitig debattör i ämnet.

Vill få det prövat

Bergström tog del av mannens journaler och korrespondensen till kliniken Dignitas i Schweiz. Han fick också ett intyg på att mannen ville ha hans hjälp, säger han.

– Det är olagligt för en legitimerad läkare att utföra en dödshjälpshandling enligt svensk lag men däremot kunde jag förse honom med läkemedel som jag vet används av Dignitas.

En läkare som skriver ut läkemedel för att någon ska kunna avsluta sitt liv kan förlora sin legitimation, men det saknas rättsfall där det prövats i domstol.

– Jag vill ha prövat av domstol om jag gjort något olagligt. Vilket jag anser att jag inte gjort. Jag har stått med händerna på ryggen och sett att han dricker de här starka sömnmedlen, säger Staffan Bergström.

pratade med den ALS-sjuke mannen i måndags, en dag innan han somnade in i sin säng. Han förklarade att sjukdomen förstört hans liv. Hösten 2018, när han planerade för en jorden runt-resa med cykel och husbil, fick han beskedet.

– Två minuter efter att jag fick diagnosen tänkte jag: Jag vill ha kontroll över hela mitt liv. Inklusive döden.

En ilska växte fram både mot sjukdomen och svenska politiker som inte lät honom avsluta sitt liv på ett sätt han anser värdigt med en läkares hjälp.

– Varför kan jag inte bara få åka till Karolinska eller något annat sjukhus och få hjälp till en värdig död? Varför ska jag behöva åka till Schweiz? Jag kan inte förstå det, säger han till DN.

Anmälde sig

I tisdags, omgiven av sin familj, svalde mannen på egen hand medicinerna i sitt hem.

– Efter ett par minuter somnade han in. Jag stod bredvid honom och efter en kvart ungefär var han död, säger Bergström som undersökte mannen och sedan satt familjen med honom i en halvtimme med tända ljus innan de larmade SOS.

Sjukvårdspersonal och polis fick dokument och en redogörelse över vad som skett och Bergström anmälde sig själv till polisen.

Polisen bekräftar för TT att det gjorts en anmälan.

– Det har inkommit en anmälan och en förundersökning är inledd om medhjälp till dråp. Ingen person är i nuläget frihetsberövad, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Kammaråklagare Urszula Grabowska som håller i ärendet säger att en person är misstänkt.

– Jag vill inte gå in på vem, säger hon.

"Ingen bra lagstiftning"

Bergström säger att det finns två skäl till hans agerande. För det första anser han att han hjälpt mannen i hans sista önskan att få ett slut på sitt lidande.

För det andra vill han få till en debatt och en utredning kring dödshjälp i Sverige.

– Jag hoppas att man får tydligare regler om läkarens roll kring den terminala vården av svårt sjuka i Sverige i dag. Det finns ingen bra lagstiftning som reglerar vad vi får och inte får göra. Det är en gråzon, säger han.

Anna Hansson/TT

FAKTA

Fakta: Dödshjälp i Sverige

Dödshjälp kan ses som en samlingsterm för åtgärder i vården där man efter ett önskemål från en patient ger en dödlig dos läkemedel med avsikt att orsaka patientens död.

Enligt Statens medicinsk-etiska råd (Smer) föreslagna definition klassas det inte som dödshjälp att avsluta en livsuppehållande behandling på en patients begäran. Detta eftersom det inte är en insats utan snarare att avstå från en insats.

Det är inte brottsligt i Sverige för en privatperson att hjälpa en person att ta sitt liv. Däremot kan vårdpersonal riskera att åtalas om den ger dödshjälp till en patient, det vill säga ha varit den som utfört den dödliga handlingen. Det kallas eutanasi.

Om patienten själv gör det, exempelvis tar en dödlig dos medicin, kallas det assisterat döende.

En läkare som förser en patient med en dödlig dos medicin som patienten tar på egen hand riskerar att förlora sin läkarlegitimation. Något sådant rättsfall har dock ännu inte prövats i domstol.

Källa: Statens medicinsk-etiska råd (Smer)

Inrikes

Brandflyg nödlandade på vatten

Brandflyget ska felsökas efter incidenten. Arkivbild.
Brandflyget ska felsökas efter incidenten. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Ett av Sveriges nya brandflygplan skulle på onsdagen landa på Skavsta flygplats, men landningen gick inte att genomföra eftersom planet inte kunde fälla ut sitt landningsställ. Piloten vände då om och landade på vattnet i Nyköpings skärgård, rapporterar SVT Nyheter Sörmland.

Räddningstjänsten larmades till flygplatsen, och det blev enligt SVT ett stort räddningspådrag då man inte fick kontakt med piloten. Men räddningstjänsten kunde åka därifrån sedan man fått veta att landningen hade gått bra.

Planet ska nu felsökas, uppger Fredrik Hermansson, flygräddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen.

– Brandflygplanen är ju byggda för att kunna landa på både mark och vatten men hans avsikt var ju att landa på Skavsta flygplats, säger han till SVT.

Det var i våras som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap upphandlade två nya brandflygplan av Saab.

Utrikes

USA slopar Hongkongprivilegier – Kina rasar

En aktivist med en amerikansk flagga motas bort av polis vid en manifestation utanför USA:s konsultat i Hongkong den 4 juli.
En aktivist med en amerikansk flagga motas bort av polis vid en manifestation utanför USA:s konsultat i Hongkong den 4 juli.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA slopar Hongkongs förmånliga handelsstatus sedan den omstridda säkerhetslagen blivit verklighet.
– I dag undertecknade jag lagstiftning och ett presidentdekret för att hålla Kina ansvarigt för dess aggressiva handlingar mot Hongkongs befolkning, säger den amerikanske presidenten Donald Trump.

Den särskilt förmånliga handelsstatus Hongkong länge åtnjöt med USA är nu ett minne blott.

– Hongkong kommer nu att behandlas på samma sätt som Fastlandskina, säger Trump om det dekret han undertecknat som ett svar på den omstridda säkerhetslag som i månadsskiften infördes i Hongkong

Dessutom har Trump signerat ett lagförslag om sanktioner som USA:s kongress tagit fram. Sanktionerna riktar sig mot kinesiska myndighetsföreträdare som anses ha deltagit i att underminera demokratiska institutioner i Hongkong, samt mot banker som gjort affärer med dessa.

Kinesisk vrede

Kina har reagerat kraftfullt på beskedet och kommer enligt statliga medier att införa motsanktioner. Landets ska dessutom kalla upp USA:s ambassadör i Peking.

"För att trygga sina egna legitima intressen kommer Kina att ta nödvändiga steg för att besvara USA:s orättfärdiga handlingar, inklusive sanktioner mot amerikanska företag och individer", skriver det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Hongkongs Pekingtrogna styre ställer sig utan reservationer i kommunistpartiets ringhörna. I ett uttalande heter det att USA saknar juridisk rätt att belägga banker verksamma i Hongkong med sanktioner samt att regeringen till fullo kommer att samarbeta med Peking för att motverka amerikanskt "herravälde".

Ansträngda relationer

Relationerna mellan USA och Kina är mer ansträngda än på många år. Utöver Hongkongfrågan har även handelsrelationer och Kinas behandling av den uiguriska minoriteten väckt osämja.

När Trump i anslutning till att straffåtgärderna aviseras får frågan om han skulle vilja ha ett samtal med sin kinesiske motsvarighet Xi Jinping blir svaret:

– Jag har inga planer på att prata med honom.

På onsdagen hällde även den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo bränsle på lågorna genom att meddela att USA kommer ta ställning mot kinesiska anspråk i Sydkinesiska havet samt införa visarestriktioner mot telekomföretaget Huawei.

– Vissa Huaweianställda tillhandahåller materiellt stöd till den kinesiska kommunistregimen som begår människorättskränkningar, säger Pompeo.

Dyra sanktioner

Rörande just Hongkong bedömer analytiker dock att USA:s åtgärder också kan bli kostsamma på hemmaplan. Hongkong stod förra året för det enskilt största bilaterala handelsöverskottet gentemot USA – 26,1 miljarder dollar.

Enligt USA:s utrikesdepartement bor omkring 85 000 amerikaner i Hongkong och fler än 1 300 amerikanska företag är verksamma i regionen.

FAKTA

Fakta: Hongkongs nya lag

Vid månadsskiftet trädde en ny säkerhetslag, stiftad av folkkongressen i Peking, i kraft i Hongkong.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism, omstörtning, terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som fastslogs när den forna brittiska kolonin Hongkong överlämnades till Kina 1997.

Principen skulle enligt överenskommelsen med Storbritannien gälla till 2047 och ska garantera Hongkong ett visst mått av demokratiskt oberoende samt större press- och yttrandefrihet i Fastlandskina.

Utrikes

Etiopien har börjat fylla omstridd damm

Stora etiopiska renässansdammen fotograferad från ovan den 26 juni.
Stora etiopiska renässansdammen fotograferad från ovan den 26 juni.
Foto: Maxar Technologies/handout/AP/TT
Utrikes
Utrikes Dagen efter att den senaste förhandlingsrundan med Egypten och Sudan brutit samman meddelar Etiopien att landet börjat fylla den omstridda jättedamm som orsakat svåra diplomatiska spänningar i regionen – trots protester från grannländer.

– Byggandet av dammen och vattenfyllningen går hand i hand, säger vattenministern Seleshi Bekele i tv-sända kommentarer på onsdagen.

Protesterna från grannländerna lät inte vänta på sig. Egyptens utrikesdepartement har bett om en brådskande förklaring från Etiopien om huruvida man faktiskt börjat fylla dammen.

Sudans bevattningsdepartement skriver i ett uttalande att vattennivån i Blå Nilen sjunkit med nittio miljoner kubikmeter om dagen, och att man "avvisar alla unilaterala beslut tagna av någon av parterna medan förhandlingarna pågår", rapporterar Reuters.

Samtidigt säger etiopiska källor till AFP att den höjda vattennivån innanför dammen har helt naturliga orsaker. Förklaringen är att det kraftiga regnet innebär att vattenflödet nu är högre än vad dammens kulvertar kan skicka ner för floden – men portarna är inte stängda, enligt anonyma källor vid landets vattendepartement.

Kontroversiellt bygge

Den stora etiopiska renässansdammen har orsakat osämja sedan byggnationen inleddes 2011.

Projektet är en central del i Etiopiens ambition att bli Afrikas största elexportör. I Egypten och Sudan är i stället oron stor över att dammen ska leda till minskade flöden i den livsviktiga Nilen, och länderna har efterfrågat ett avtal som garanterar minimiflöden och konfliktlösningsmekanismer innan anläggningen tas i bruk. Dammen är uppförd på bifloden Blå Nilen, som står för 85 procent av Nilens vatten.

USA-ledda förhandlingar

Förhandlingar mellan Etiopien, Egypten och Sudan har pågått i flera år, i samarbete med USA. Så sent som i slutet av juni sade Egyptens premiärminister att ett temporärt avtal nåtts, men på tisdagen kom istället rapporter om att förhandlingarna brutit samman igen.

Osämjan länderna emellan består rent konkret om under hur lång tid dammen ska fyllas. Etiopien har krävt att få fylla dammen under sex år, medan Egypten vill att det ska ske över en längre tidsperiod på mellan tio och tjugo år.

Etiopien har också konsekvent hävdat att dammen börjar fyllas under regnperioden i år, oavsett om ett avtal finns på plats.

FAKTA

Fakta: Dammbygge inleddes 2011

Vattenkraft är en av Etiopiens viktigaste naturtillgångar men under lång tid utnyttjades den knappt alls. Men med stöd av utländskt bistånd och investeringar inleddes en storsatsning efter millennieskiftet. Kapaciteten har ökat snabbt och nu utvinns nästan all elektricitet som förbrukas i landet genom vattenkraft. Etiopien exporterar också el till andra afrikanska länder.

Etiopien började bygga Stora etiopiska renässansdammen vid Blå Nilen, inte långt från gränsen till Sudan, under den arabiska våren 2011 – utan att konsultera Egypten. Dammen är den största i sitt slag i Afrika.

Blå Nilen är tillsammans med Vita Nilen de två största bifloderna till Nilen. Blå Nilen förser även Sudan med vatten.

Ett avtal från 1959 ger Egypten och Sudan rätt till nästan allt Nilens vatten. Det ger också Egypten vetorätt över byggprojekt i länder uppströms som kan påverka den egna vattenförsörjningen. Men Etiopien säger sig inte begränsas av ett så pass gammalt avtal.

Egypten fruktar att den enorma dammen ska påverka vattenmängden i Nilen. Nästan hela den egyptiska befolkningen lever i den smala bördiga remsa som Nildalen utgör. Egypten är beroende av Nilen för 90 procent av sin vattenförsörjning.

Källa: Landguiden/UI, BBC

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Utrikes

Krav mot krav i oviss kamp om coronastöd

EU-minister Hans Dahlgren (S). Arkivfoto.
EU-minister Hans Dahlgren (S). Arkivfoto.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Utrikes
Utrikes Kravlistorna är många inför veckans viktiga EU-toppmöte om coronastöd och långtidsbudget.
Dags att göra det omöjliga, manar ordförandelandet Tyskland med optimism.
Sverige är mer skeptiskt.

När de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas i Bryssel på fredag morgon är planen att sitta kvar till det finns en uppgörelse om den ekonomiska vägen vidare efter coronakrisen.

Fast om man verkligen når dit är en annan fråga.

– Jag hör ju på mina kollegor bland EU-ministrarna att väldigt många säger att det här är något som vi borde kunna lösa ut just nu och ju förr desto bättre. Men samtidigt ser ju både jag och andra att det är betydande åsiktsskillnader. Det är en öppen fråga om det blir ett avslut nu till helgen, eller om det behövs ytterligare ett möte, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) på en svensk pressträff via webben.

Många krav

Dahlgren och hans motsvarigheter i övriga EU höll en sista genomgång inför toppmötet på onsdagseftermiddagen.

Där upprepades återigen de olika krav som olika länder ställer på coronastödet och nästa långtidsbudget.

Sverige vill till exempel ha kvar sin rabatt på medlemsavgiften och vill att coronastödet ska bestå endast av lån, inte bidrag. Nederländerna trycker på för att alla länder ska vara med och enhälligt bestämma om vad pengarna ska användas till. Polen ogillar kravet på att stödja EU:s klimatmålsättning och Ungern vill inte att det ska finnas några kopplingar till uppfyllandet av grundläggande principer på rättsstatsområdet.

Det ungerska parlamentet vill till och med att landets premiärminister Viktor Orbán säger nej till allt, om inte EU-länderna först lägger ner sin pågående granskning av hur landet sköter sig rent juridiskt och demokratiskt.

Skugghopp?

Att få alla länder att enas om en kompromiss redan till helgen lär inte bli enkelt. Mycket kommer att hänga på förhållandet mellan lån och bidrag i coronastödet och enligt vilka villkor pengarna ska fördelas.

Om det inte går att nå en uppgörelse under helgen är det visserligen rent praktiskt möjligt att försöka enas vid ett senare möte i juli eller rentav augusti.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel – vars land just nu är ordförande i EU:s ministerråd – har dock markerat bestämt att hon vill ha ett avtal innan hon går på semester.

Hennes EU-minister Michael Roth säger sig vara optimistisk om "en bra chans att nå ett genombrott". Och han uppmanar alla att anstränga sig lite extra.

– På tyska finns uttrycket "att hoppa över sin egen skugga", för att uppmuntra någon att göra något som man tidigare tyckt vara omöjligt. Lite av den andan är vad vi behöver de närmaste dagarna för att hitta en gemensam grund för en kompromiss, säger Roth i ett uttalande från Berlin.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Coronastödet och budgeten

EU-kommissionen har föreslagit ett coronastöd på totalt 750 miljarder euro, bestående av 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån. Pengarna ska tas fram genom att EU-kommissionen tar upp lån som medlemsländerna gemensamt går i borgen för. Lånen ska sedan betalas tillbaka gemensamt av EU fram till år 2058. EU:s permanente rådsordförande vill göra det från år 2026, bland annat med hjälp av intäkter från en gemensam plastavgift, en gränsavgift kopplad till klimatförändringarna samt en ny avgift för multinationella nätjättar.

När det gäller EU:s nästa långtidsbudget för åren 2021-27 har kommissionen föreslagit en summa på 1 100 miljarder euro, jämfört med 1 135 miljarder i ursprungsförslaget från 2018. Permanente rådsordföranden föreslår i sin tur en kompromiss som landar på 1 074 miljarder. I förslagen ingår att Sverige och ett antal andra länder tills vidare får behålla sina rabatter på EU-avgiften.

Källa: Europeiska rådet.

Sport

Tidigare Rosengårdsprofilen slutar

Anja Mittag lämnade Rosengård i maj förra året. Nu tackar hon för sig även hemma i Tyskland. Arkivbild.
Anja Mittag lämnade Rosengård i maj förra året. Nu tackar hon för sig även hemma i Tyskland. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Den tyska fotbollsprofilen Anja Mittag avslutar sin proffskarriär, 35 år gammal.
"Efter 18 händelserika år inom tävlingsidrotten har jag bestämt att den här säsongen kommer att bli min sista som 'aktiv' spelare", skriver hon på Twitter.

Anfallaren spelade den gångna säsongen i RB Leipzig, i den tyska tredjedivisionen Regionalliga Nordost, men tillhörde under toppen av sin karriär tidigare tyska storlaget Turbine Potsdam, svenska Rosengård och franska Paris Saint-Germain.

Målfarliga Mittag vann både VM (2007) och OS (2016) med Tyskland. Dessutom blev det tre EM-guld (2005, 2007 och 2013) innan hon avslutade landslagskarriären efter kvartsfinaluttåget mot Danmark 2017. På klubblagsnivå blev det bland annat två Champions League-titlar (2005 och 2010), fem Bundesligatitlar (2004, 2006, 2009, 2010, 2011) och två SM-guld (2013 och 2014).

"Jag är tacksam för alla ögonblick som fotbollen har gett mig, vänskapsbanden som jag har knutit och hur jag har kunnat uppleva den positiva utvecklingen som damfotbollen gått igenom under åren", skriver Anja Mittag på Twitter.

Kultur och nöje

Tommy Körberg till Dalhalla i sommar

Tommy Körberg. Arkivbild.
Tommy Körberg. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Tommy Körberg gör den 1 och 2 augusti två intima konserter på Dalhallas scen, där han framför sina favoritlåtar och berättar tillhörande anekdoter.

Konsertscenen Dalhalla utanför Rättvik har på grund av pandemin stått tom i sommar, men har nu börjat annonsera "intima" konserter med 50 personer i publiken varje kväll.

Sedan tidigare är det klart att Robert Wells och Magnus Carlson i augusti gör två spelningar vardera på stenbrottsarenan i Dalarna.

NÄSTA ARTIKEL