Sabotage mot flera gatlyktor

Tyringe Rapporter om ”mörklagda gator” har rapporterats till kommunen. Orsakerna är kabelfel, men också sabotage av lyktstolpar.
Hässleholm • Publicerad 14 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

– Någon eller några är ute på kvällarna och saboterar gatlyktor, berättar Stefan Alvedal på tekniska förvaltningen och hoppas att allmänheten kan hålla ögonen öppna och rapportera sabotagen.

Enligt Alvedal skruvas ”locken” på stolparna av och därefter saboteras de säkringar och kopplingar som finns i stolpen.

Enligt tips har dessa säkringar sedan slängts på marken. Ett område som enligt ett tips drabbats hårt är gatorna längs Finjavägen.

Tekniska förvaltningen får sätta upp nya luckor och om möjligt göra det svårare att skruva bort luckorna.

– Det är ju rent livsfarligt att kladda med elen som man gör, inflikar Stefan Alvedal och konstaterar också att det kostar pengar att laga elstolparna.

Sabotagen är polisanmälda.

Förutom dessa sabotage berättar Alvedal att det förekommer kabelfel i Tyringe samhälle som elleverantören Eon håller på att åtgärda. Detta är något som kan ta tid eftersom felkällan kan vara svårt att lokalisera, enligt Alvedal.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.