Musik

Thåström spelar in nytt

Joakim Thåström på Sofíeros scen sommaren 2018.Foto: Ralph Bretzer
Artikel Musik Joakim Thåstöm håller på att spela in nytt material i en svenskägd studio i Palma på Mallorca.

Det är något nytt under solen. Just sol och värme är kanske annars inte det man i första hand associerar med Joakim Thåströms musik men att döma av ett inlägg på Instagram är det på Mallorca han befinner sig för att spela in.

Studion Palma Music Studios ägs av Fredrik Thomander som bland annat är känd för att ha varit med och skrivit Jessica Anderssons Mellobidrag Can´t Hurt Me Now från 2015 och Pagan Furys dito, Stormbringer, från förra året. I ett inlägg på studions instagramkonto visar man en bild på Thåström sittandes i studiosoffan och skriver:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Flera skogsbränder rasar i Sverige

En av skogsbränderna i närheten av Gävle ska också vattenbombas av två helikoptrar. Arkivbild.
En av skogsbränderna i närheten av Gävle ska också vattenbombas av två helikoptrar. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Flera skogsbränder har brutit ut mellan Ockelbo och Gävle. Räddningstjänstens enheter är på plats och även två helikoptrar är och vattenbombar i området.
Även på andra håll brinner det i skogen.

Det ska vara flera mindre bränder som brutit ut i ett skogsområde på 400 gånger 1 000 meter mellan Ockelbo och Gävle, enligt Gästrike räddningstjänst. Larmet kom till räddningstjänsten under lördagsförmiddagen.

– Just nu har vi ingen av bränderna under kontroll och den sprider sig sakta norrut, säger Madelene Andersson, kommunikationsstrateg vid Gästrike räddningstjänst.

Enligt henne ska det röra sig om ett skogsområde som är svårtillgänglig för räddningstjänsten, vilket gör att man ser denna skogsbrand som extra allvarlig. Räddningstjänsten har runt 25 personer på plats från fem olika brandstationer. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska också bistå med två helikoptrar som vattenbombar bränderna.

– Vi kommer att jobba på med det här under kvällen och natten förmodligen, säger Madelene Andersson.

Även i Jämtland

Även i Jämtland kämpar man mot en gräsbrand i ett otillgängligt område. Där brinner det utanför Bispgården och under lördagen kämpar räddningstjänsten med att förhindra spridningen.

– Men det är ett rätt stort område och branden sprider sig rätt fort, säger Johan Wickenberg, inre befäl vid Räddningstjänsten Jämtland.

Även här har man begärt hjälp från MSB med helikoptrar som ska kunna bekämpa branden, som enligt Wickenberg är runt sex fotbollsplaner stor. Ingen bebyggelse ska vara hotad, men en kraftledning går genom området.

– Som det ser ut nu ser vi inte att elförsörjningen är hotad, säger Johan Wickenberg.

Torrt i skog och mark

Likt skogsbranden nära Gävle tror räddningstjänsten här att man kommer behöva vara på plats under natten för att bevaka branden.

Enligt det inre befälet vittnar flera av brandmännen på plats vid skogsbranden att det är mycket torrt i skogen.

– De säger att det knastrar när man går i skogen. Det är nästan sommarvärme här och med lite vind som ligger på kan det brinna bra, säger Wickenberg.

Och på SMHI:s hemsida framgår det att det råder en risk för gräsbränder i hela landet, med bara i Lapplandsfjällen som undantag.

Eldningsförbud

Det torra vädret gör att räddningstjänster runt om i landet har vidtagit åtgärder. Storstockholms brandförsvar har gått ut med en avrådan från eldning i Stockholmsområdet. Även i Uppsala har man gått ut med en avrådan. Och i Dalarna har en del skogsbränder rasat tidigare i veckan, vilket gjort att man utfärdat ett eldningsförbud i området.

– Vi ser att det är en ihållande torka som råder och att det kommer att hålla i sig framöver. Det är därför detta beslut har tagits, säger Johan Nordin, inre befäl vid räddningstjänsten Dala mitt.

Victor Blomdahl/TT

Kultur och nöje

Spotify tar ställning för svarta i USA

Daniel Ek. Arkivbild.
Daniel Ek. Arkivbild.
Fotograf: Lars Pehrson/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Oroligheterna i USA väcker starka reaktioner i USA och omvärlden. Nu visar även företaget Nike och Spotifys vd sitt stöd för demonstranterna.
"Jag är skräckslagen av våldet som drabbar svarta", skriver Daniel Ek på Twitter.

Musiktjänsten Spotify och dess vd Daniel Ek gör ett tydligt ställningstagande med hänvisning till den pågående händelseutvecklingen i USA.

På sitt officiella Twitterkonto har musiktjänsten publicerat ett inlägg med texten:

"Vi känner solidaritet med alla svarta – våra anställda, våra partners, artister och kreatörer – i kampen mot rasism, orättvisa och ojämlikhet. Nu är det inte tid att vara tyst. Vi kommer att fortsätta att använda kraften i vår plattform för att förstärka svarta röster så att de hörs".

I ett separat inlägg skriver Ek:

"Jag är skräckslagen av våldet och orättvisan som drabbar svarta om och om igen. Spotify vägrar vara tysta".

Spotify är inte det enda storföretaget som har gjort ett offentligt ställningstagande efter att Minneapolisbon George Floyd dödats under ett polisingripande. Sko- och klädmärket Nike har publicerat en video där deras berömda slogan "Just do it" (gör det bara) gjorts om till "Don't do it" (gör det inte):

"Låtsas inte att det inte finns ett problem i USA, vänd inte ryggen mot rasism, acceptera inte att oskyldiga liv tas ifrån oss".

Utrikes

Milisledare gripen för mordet på Catalán

Svenska FN-experten Zaida Catalán hade en bakgrund inom Miljöpartiet. Arkivbild.
Svenska FN-experten Zaida Catalán hade en bakgrund inom Miljöpartiet. Arkivbild.
Fotograf: Bertil Ericson / TT
Utrikes
Utrikes En milisledare i Kongo-Kinshasa har gripits misstänkt för inblandning i mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán 2017, skriver nyhetsbyrån AP på sin hemsida.
Mannen greps efter att ha gäckat polis och militär i över tre år.

– Vi har försökt att gripa honom många gånger sedan 2017, men han har lyckats hålla sig undan, säger överstelöjtnant Jean-Blaise Kuzola, militäråklagare i Kasairegionen i Kongo-Kinshasa till AP.

Catalán fördes bort och mördades tillsammans med den amerikanska kollegan Michael Sharp samt den lokala medhjälparen Betu Shintela då de var ute på ett uppdrag i mars 2017.

En lång rad personer har åtalats misstänkta för inblandning i morden.

Den gripne, Trésor Mputu Kankonde, har varit anhållen i sin frånvaro. Han hittades och kunde gripas i Katole cirka 1,5 mil norr om staden Kananga på fredagen.

Kongolesiska myndigheterna har tidigare lagt skulden för morden på Kankondes milisgrupp Kamuina Nsapu, som haft en väpnad konflikt mot regeringsstyrkor i den oroliga Kasairegionen – en konflikt som Catalán hade i uppdrag att utreda.

Människorättsgrupper har anklagat de kongolesiska säkerhetsstyrkorna för inblandning i morden.

En av dem som gripits för misstanke om att ha medverkat i brottet är en överste som försökt dölja att han träffat FN:s Zaida Catalán och Michael Sharp före morden.

Sammanlagt 36 misstänkta fanns med vid de senaste domstolsförhandlingarna i fallet, i augusti 2019.

Filip Norman/TT

FAKTA

Bakgrund: Morden i Kongo-Kinshasa

FN-medarbetarna Zaida Catalán och Michael Sharp rapporterades saknade tillsammans med den inhemske medhjälparen Betu Shintela i mars 2017. De hade lämnat staden Kananga och rest mot Bunkonde i Kasairegionen. Några veckor senare hittades de döda.

Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer i Kasairegionen, där det varit en väpnad konflikt mellan den lokala Kamuina Nsapu-milisen och regeringsstyrkor.

Utrikes

Svensk journalist träffad av gummikula i USA

Polisen avfyrar tårgas vid protesterna i Saint Paul i Minnesota på fredagen.
Polisen avfyrar tårgas vid protesterna i Saint Paul i Minnesota på fredagen.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes En svensk journalist har träffats av polisens gummikula under oroligheterna i Minneapolis i USA.
– Plötsligt smällde det, jag föll ihop och tappade alla grejer. Jag kände att jag var träffad i benet, säger Expressens korrespondent Nina Svanberg till den egna tidningen.
Flera journalister vittnar om polisvåld och gripanden.

Nina Svanberg berättar att hon befann sig tillsammans med en större grupp journalister då poliser och polisfordon närmade sig.

– Det var en grupp journalister som fotade polisen, det var uppenbart att vi var media. Plötsligt smällde det, säger Svanberg till Expressen.

Norska VG:s utsända fotograf Thomas Nilsson var på plats med Nina Svanberg och beskriver hur polisen sköt tårgas mot dem.

– Plötsligt träffades hon av en gummikula på låret. Hon sjönk ihop lite och jag kastade mig ner på marken. Polisen fortsatte att skjuta i vår riktning. Vi beslutade att springa till andra sidan gatan för att söka skydd, säger han till VG.

Presskort runt halsen

Enligt Nilsson ska han samtidigt ha upptäckt att någon siktade på honom med ett lasersikte. Han beskriver situationen som överraskande och att polisen måste ha sett att de var från pressen.

– Jag hade på mig två kameror, presskort runt halsen och hade hjälm och gasmask. Vi tog bilder och uppförde oss på ett annat sätt än demonstranterna, säger han.

Flera journalister som rapporterar från oroligheterna i USA, som utlöstes sedan den svarte mannen George Floyd dött efter ett polisingripande, vittnar om hur kravallpolis skjutit tårgas och gummikulor trots att de identifierat sig som journalister.

Flera journalister attackerade

Den grävande journalisten Madeleine Baran från AMP Reports skriver på Twitter att en polis siktade mot henne och att han inte sänkte vapnet, trots att hon ropade att hon var journalist. Och ett klipp från NBC-kanalen WAVE 3 News publicerad på fredagen, visar hur kravallpoliser i Louisville öppnar eld med gummikulor mot kanalens reporter och kameraman.

På fredagen greps också det amerikanska mediebolaget CNN:s korrespondent Omar Jimenez och hans tv-team i direktsändning. Tv-bilderna visar hur Jimenez tydligt identifierar sig själv som journalist och pratar lugnt med de kravallutrustade poliserna innan han förs i väg. Journalisterna släpptes en timme senare.

Delstaten Minnesotas guvernör Tim Walz ringde senare till CNN:s chef och bad om ursäkt. Vid en presskonferens på fredagen sade han att sådant inte får ske igen, och understryker sedan att händelsen underminerar det öppna samhället och rättsstaten.

Utrikes

Orons Minneapolis mobiliserar nationalgardet

Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.
Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.
Fotograf: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minnesota mobiliserar delstatens hela nationalgarde för att stoppa kaoset i Minneapolis efter fyra dagar av förstörelse.
– Vi är under attack från hitresta uppviglare, säger Minnesotas guvernör Tim Walz.

Oroligheterna har utlösts av polisers ingripande som innebar den svarte mannen George Floyds död. Våldsamheter eskalerade natten till lördagen i Minneapolis trots utegångsförbud och oron spreds till ett 30-tal städer i USA.

Invånare säger att polisnärvaron knappt var märkbar förrän vid midnatt, lokal tid, i Minneapolis trots att utegångsförbudet gällde från klockan 18 enligt tidningen Star Tribune.

På en presskonferens på lördagen säger Walz, som är demokrat, och borgmästare Jacob Frey från samma parti, att man missbedömt omfattningen och framför allt intensiteten på upploppen. Men de två pekar ut inkommande demonstranter som bråkmakare, och att Minneapolis invånare i stort inte deltar i de våldsamma protesterna.

Försvårar förändring

Guvernören och borgmästaren påpekar flera gånger att oroligheterna försvårar möjligheterna att skipa rättvisa och förändring efter Floyds död. Hittills har en polis gripits och tre som deltog i ingripandet mot Floyd utreds för brott.

– Jag har därför beordrat att hela styrkan inom delstatens nationalgarde ska mobiliseras, säger Walz och lägger till att det aldrig tidigare hänt i delstatens historia. Walz säger också att han tackat nej till federal hjälp i samtal med president Donald Trump.

På frågan om hur stor insatsen är svarar delstatens ansvarige general Jon Jensen att nationalgardet i delstaten har 13 200 aktiva, men att inte samtliga är tränade för denna typ av insatser. För närvarande är omkring 2 000 nationalgardister utkommenderade.

Dödsoffer krävts

I fronten mellan våldsamma demonstranter och myndigheter försöker borgmästaren och guvernören att påminna om betydelsen att värna om den döde George Floyds minne och se till att samhället och polisens roll ändras i grunden, bort från våld och rasism.

Men de främst nattliga protesterna som sprids i USA har hittills krävt ytterligare minst två dödsoffer.

I bland annat Chicago och Memphis har stora demonstrationer anordnats. Även i Detroit har det varit protester och i samband med det sköts en 19-årig man ihjäl under oklara omständigheter. Enligt polisen ska någon ha skjutit från en bil mot folkmassan där mannen befann sig, skriver The Detroit News.

I Oakland gick minst 7 500 personer ut på gatorna för att demonstrera, och i samband med oroligheterna blev två federala väktare skjutna. En av dem dog, rapporterar CNN. Gripanden ska ha genomförts men polisen är i övrigt förtegen om händelsen.

Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.
Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.
Fotograf: Mike Stewart/AP/TT
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Fotograf: Julio Cortez/AP/TT
Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.
Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.
Fotograf: Nicole Hester/AP/TT
Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fredagskvällen.
Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fredagskvällen.
Fotograf: Ben Gray/AP/TT
Minnesota guvernör Tim Walz beordrar delstatens hela nationalgarde mobiliseras för att stoppa oroligheterna i Minneapolis.
Minnesota guvernör Tim Walz beordrar delstatens hela nationalgarde mobiliseras för att stoppa oroligheterna i Minneapolis.
Fotograf: Glen Stubbe/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA

George Floyds död i måndags är bara ett i raden av uppmärksammade fall i USA där polis använt övervåld mot svarta. Här är några av fallen de senaste åren.

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2015: polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.

September 2016: i staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Strejkade med skor – för klimatets skull

Skor istället för människor – så strejkar klimataktivisterna i coronatider. På lördagen anordnades skostrejker på flera håll i landet, däribland på kollektivhusföreningen Trekanten i Stockholm.
Skor istället för människor – så strejkar klimataktivisterna i coronatider. På lördagen anordnades skostrejker på flera håll i landet, däribland på kollektivhusföreningen Trekanten i Stockholm.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Skor i olika färger och former fyllde gator och torg runt om i Sverige på lördagen – en coronaanpassad strejk för klimatet.

Klimatstrejkerna har förflyttats från gatan till nätet under coronapandemin. Bland annat har Fridays for future, organisationen som grundades av klimataktivisten Greta Thunberg, arrangerat livesändningar på nätet för att hålla debatten levande.

Nu återtar flera klimatorganisationer gatorna – med hjälp av skor. På lördagen anordnades skostrejker i minst 70 svenska städer från norr till söder, enligt arrangörerna. De är nätverket Saturdays for future, organisationen Klimataktion samt lokala Fridays for future-föreningar.

Idé från Nederländerna

Petra Palmén, projektledare för Saturdays for future, är initiativtagare. Hon fick idén när hon såg att klimataktivister i Nederländerna manifesterade med sina skor för några veckor sedan.

På lördagen deltog hon i manifestationen på Sergels torg i centrala Stockholm, där 200 skopar stod utplacerade tillsammans med budskap uppskrivna på skyltar.

TT: Hur kändes det att demonstrera utan att själv stå där?

– Det kändes jättebra. Jag tror att det blev uppmärksammat, om inte mer, eftersom det blev lite ovanligt att vi placerade ut en massa skor.

Krav efter pandemin

Skostrejken syftar till att skapa en debatt kring stimulans- och stödpaketen efter coronapandemin. Initiativtagarna vill att dessa ska vara utformade med hänsyn till klimatet och ett hållbart samhälle.

– Pandemin är jättetragisk och jättefruktansvärd men förhoppningsvis kan man i alla fall ta hand om den. Men klimatfrågan, den är oåterkallelig, allting vi ställer till med nu – mycket av det kommer vi inte att kunna ställa tillbaka, säger Petra Palmén.

Klara Stefansson/TT

Organisationen Fridays for future har tidigare coronaanpassat sina klimatstrejker och flyttat dem från gatan till nätet. Med under lördagens strejk var klimataktivisterna ute på gatorna igen, med hjälp av skor.
Organisationen Fridays for future har tidigare coronaanpassat sina klimatstrejker och flyttat dem från gatan till nätet. Med under lördagens strejk var klimataktivisterna ute på gatorna igen, med hjälp av skor.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Petra Palmén, projektledare för Saturdays for future fick idén när hon såg att klimataktivister i Nederländerna manifesterade med sina skor för några veckor sedan. Bilden är från en klimatstrejk i Stockholm.
Petra Palmén, projektledare för Saturdays for future fick idén när hon såg att klimataktivister i Nederländerna manifesterade med sina skor för några veckor sedan. Bilden är från en klimatstrejk i Stockholm.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Klimatnätverket

Saturdays for future är ett nätverk för klimatengagerade som innan coronapandemin träffades på Medborgarplatsen i Stockholm varje lördag för att manifestera för klimatet.

Källa: Saturdays for future

Inrikes

Okontrollerad skogsbrand rasar norr om Gävle

En av skogsbränderna i närheten av Gävle ska också vattenbombas av två helikoptrar. Arkivbild.
En av skogsbränderna i närheten av Gävle ska också vattenbombas av två helikoptrar. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Flera skogsbränder har brutit ut mellan Ockelbo och Gävle. Räddningstjänstens enheter är på plats och även två helikoptrar är och vattenbombar i området.

Det ska vara flera mindre bränder som brutit ut i ett skogsområde på 400 gånger 1 000 meter enligt Gästrike räddningstjänst. Larmet kom till räddningstjänsten under lördagsförmiddagen.

– Just nu har vi ingen av bränderna under kontroll och den sprider sig sakta norrut, säger Madelene Andersson, kommunikationsstrateg vid Gästrike räddningstjänst.

Enligt henne ska det röra sig om ett skogsområde som är svårtillgänglig för räddningstjänsten, vilket gör att man ser denna skogsbrand som extra allvarlig. Räddningstjänsten har runt 25 personer på plats från fem olika brandstationer. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska också bistå med två helikoptrar som vattenbombar bränderna.

– Vi kommer att jobba på med det här under kvällen och natten förmodligen, säger Madelene Andersson.

Victor Blomdahl/TT

feature

Trygg suv som kan dra tungt

VW Touareg har fått sitt namn efter ett nomadfolk i Sahara och tillverkas i Slovakien, men det är en tysk bil som nu också går att få med bensinmotor.
VW Touareg har fått sitt namn efter ett nomadfolk i Sahara och tillverkas i Slovakien, men det är en tysk bil som nu också går att få med bensinmotor.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
feature
feature Sedan tredje generationen av VW Touareg lanserades 2018 har den bara gått att få med dieselmotor. Nu har den uppgraderats med bensinmotor. Som senare i år ska paras ihop med en elmotor.

Porsche sägs vara orsaken till att VW Touareg hittills bara har drivits med med dieselmotor. Den tyska sportvagnstillverkarens suv Cayenne är nämligen i grunden samma bil som Touareg.

De byggs på samma plattform och i fabriken i Bratislava,i Slovakien. Visserligen skickas Porsche-bilarna till tyska Leipzig för slutlig finish, och för att förtjäna stämpeln ”made in Germany”, men tekniskt sett är det samma fordon.

Den största skillnaden har varit priset. Och motorn.

VW Touareg känns lättmanövrerad och följsam.
VW Touareg känns lättmanövrerad och följsam.
Fotograf: Anders Wiklund/TT

Touareg fick nämligen nöja sig med dieseln, medan bensinmotorn reserverades för Cayenne. Tills nu.

Lukrativa modeller

Det är samma V6-motor på 340 hästkrafter i Touareg som i Cayenne, med samma acceleration och samma toppfart. Men vill du att det ska stå Porsche på bakluckan kostar det 175 000 kronor mer.

VW Touareg känns lättmanövrerad och följsam.
VW Touareg känns lättmanövrerad och följsam.
Fotograf: Anders Wiklund/TT

Det är förvisso en inte helt rättvis prisjämförelse, eftersom VW och Porsche laborerar med olika utrustningsalternativ, men klart är att Porsche-kunden får betala en rejäl slant enbart för varumärket.

Även Touareg har varit lukrativ för VW. Modellen har i flera år kvalat in på listan över världens mest sålda suvar i den så kallade premiumklassen.

Trygghet

Bakom ratten känns det som om den här kolossen är byggd för att klara det mesta. Det lär också vara en av orsakerna till att det i USA är mestadels kvinnor som väljer den här biltypen. Bilen ger en känsla av trygghet.

VW Touareg har fått sitt namn efter ett nomadfolk i Sahara och tillverkas i Slovakien, men det är en tysk bil som nu också går att få med bensinmotor.
VW Touareg har fått sitt namn efter ett nomadfolk i Sahara och tillverkas i Slovakien, men det är en tysk bil som nu också går att få med bensinmotor.
Fotograf: Anders Wiklund/TT

I Sverige är modellen attraktiv för den som behöver dra tungt. Hela 3,5 ton kan den ta på kroken. Fast som dragbil passar dieselmotorn bättre. Den är inte lika rapp som bensinaren, men har ett bättre vridmoment.

I grundutförande är Touareg förstås fyrhjulsdriven. Med vridreglagen invid växelspaken kan markfrigången ändras och drivsystemet anpassas till olika körförhållanden.

Bilen jag provkör är en Edition X, extrautrustad med i princip det mesta du behöver, och kostar 50 000 kronor extra. Mycket pengar, javisst, men det skulle bli avsevärt mycket dyrare att plocka på varje grej var för sig. Exempelvis trådlös telefonladdning, adaptiv luftfjädring, fjärrstyrd parkeringsvärmare och dragpaket med parkeringshjälp – den backar in både bil och släp medan du sitter vid ratten med armarna i kors.

VW Touareg är i grundutförande fyrhjulsdriven.
VW Touareg är i grundutförande fyrhjulsdriven.
Fotograf: Anders Wiklund/TT

Kostsam

Du färdas mycket komfortabelt och trots formatet känns modellen lättmanövrerad och följsam. Den är lätt att leva med kort sagt – tills man ska betala bensinnotan och den årliga skatten. Sedan årsskiftet nästan 17 000 kronor! Huh!

Det låga priset på bensin lär väl inte vara bestående, så en förbrukning på en bit över litern per mil kan komma att svida mer än det gör just nu.

Kanske är det värt att vänta in laddbara Touareg R med samma teknik som Porsche Cayenne E-Hybrid? Utöver den sexcylindriga bensinmotorn har den en elmotor och en systemeffekt på 462 hästar.

I Kina säljs dock en laddbar Touareg med en fyrcylindrig motor som ger 362 hästkrafter. Billigare än Touareg R förstås. Det är ännu oklart när den kommer till Sverige.

Rolf Gildenlöw/TT

Perfekta däck för tyska autobahn, överdrivet breda för svenska hastigheter och direkt värdelösa för körning i terräng.
Perfekta däck för tyska autobahn, överdrivet breda för svenska hastigheter och direkt värdelösa för körning i terräng.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Man sitter högt och färdas kungligt.
Man sitter högt och färdas kungligt.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Instrumenteringen i nya VW Touareg domineras av en pekskärm.
Instrumenteringen i nya VW Touareg domineras av en pekskärm.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Dagens växelspakar ser inte ut som förr. Det här är väl inte ens att betrakta som en spak.
Dagens växelspakar ser inte ut som förr. Det här är väl inte ens att betrakta som en spak.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Elektriskt utfällbar dragkrok som klarar 3,5 ton.
Elektriskt utfällbar dragkrok som klarar 3,5 ton.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Med vridreglage kan du både höja och sänka bilen och ställa in en rad olika körlägen.
Med vridreglage kan du både höja och sänka bilen och ställa in en rad olika körlägen.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Solskyddsgardiner för de bakre sidofönstren är standard.
Solskyddsgardiner för de bakre sidofönstren är standard.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Baksätet kan även fällas.
Baksätet kan även fällas.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Baksätet kan fällas i tre sektioner, 40/20/40, och ger som mest plats för 1 380 liter.
Baksätet kan fällas i tre sektioner, 40/20/40, och ger som mest plats för 1 380 liter.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Den bensindrivna V6-motorn med 340 hästar har tills nu varit reserverad för kusinen Porsche Cayenne.
Den bensindrivna V6-motorn med 340 hästar har tills nu varit reserverad för kusinen Porsche Cayenne.
Fotograf: Anders Wiklund/TT

Specifikationer

Omdömen

Två konkurrenter

FAKTA

h VW Touareg TSI 340

Grundpris: 614 900 kronor.

Förbrukning: 11,5 liter bensin/100 km (WLTP).

Koldioxidutsläpp: 260 g/km (WLTP).

Kväveoxidutsläpp: 20,1 mg/km (WLTP).

Motor: 3,0-liters V6 bensin med turbo.

Kraftöverföring: 8-stegad automat, fyrhjulsdriven.

Skatt: 16 997 kronor, efter tre år 3 660 kronor.

Max effekt: 340 hästkrafter vid 5 300–6 400 varv/min.

Max vridmoment: 450 Nm vid 1 340–5 300 var/min.

Tjänstevikt: 2 354 kg.

Längd/bredd/höjd: 4,88/1,98/1,65 meter.

Bagageutrymme: 810–1 380 liter.

Acceleration 0-100 km/t: 5,9 sekunder.

Toppfart: 250 km/tim.

Motor/växellåda +++++ (5/5)

Likadan V6-motor som i Porsche Cayenne. Ger 340 hästkrafter och smärre sportbilsprestanda, trots en matchvikt på 2,3 ton. Automatisk växellåda med åtta steg. Samma acceleration och toppfart som nämnda konkurrent.

Ekonomi ++ (2/5)

Dyr i inköp och i drift men ändå 175 000 kronor billigare än kusinen från Porsche. Och den drar faktiskt även en deciliter mindre bensin per mil än Cayenne. Hiskelig fordonsskatt på grund av höga CO2-utsläpp.

Miljö + (1/5)

Kommer senare i år som laddhybrid. Värd att vänta på?

Köregenskaper ++++ (4/5)

Trots formatet och den höga tjänstevikten så är Touareg imponerande smidig och lätthanterad. Släktskapet med Porsche Cayenne, som byggs på samma plattform och i samma fabrik, skiner igenom.

Säkerhet ++++ (4/5)

Alla tänkbara säkerhetssystem är förstås standard och bilen fick fem stjärnor vid Euro NCAP:s krock- och säkerhetstest. Vid en eventuell kollision är det förstås en säkerhetsmässig fördel att sitta i den största bilen.

Helhet +++ (3/5)

En Porsche i VW-kostym. För biltypen mycket bra köregenskaper. Kompetent dragbil. Dyr både att köpa och att äga, och inte alls snäll mot miljön.

BMW X5 xDrive 40i

697 400 kronor. 340 hk. 260 gr/km.

3,0-liters sexcylindrig bensinmotor med turbo. Fyrhjulsdriven. 8-växlad automat. Toppfart 250 kilometer i timmen, acceleration 0 till 100 på 5,5 sekunder.

Porsche Cayenne S

775 000 kronor. 340 hk. 289 gr/km.

3,0-liters sexcylindrig bensinmotor med turbo. Fyrhjulsdriven. 8-växlad automat. Toppfart 245 kilometer i timmen, acceleration 0 till 100 på 5,9 sekunder.

BMW X5 xDrive 40i.
BMW X5 xDrive 40i.
Fotograf: BMW
Porsche Cayenne S.
Porsche Cayenne S.
Fotograf: Porsche
NÄSTA ARTIKEL