Nygammalt när regionen satsar på utveckling

Region Skåne avsätter drygt en miljon kr för utveckling och innovation. Hässleholms sjukhus är först ut med dagliga Skypemöten för att personalen på sjukhuset, kommunen och primärvården ska kunna diskutera gemensamma patienter på ett enklare sätt.
Det är självklart bra att detta sker – förenklingar och förbättringar behöver verkligen ske inom vården. Det konstiga är emellertid varför det inte har hänt innan. Skypetekniken har funnits länge och Hässleholms sjukhus har varit framåtsyftande tidigare. Om mitt minne stämmer var Hässleholms sjukhus för omkring tio år sen pionjärer på att införa tv-monitorer så att man kunde ha en bra och regelbunden dialog med kroniskt sjuka patienter utan att dessa behövde infinna sig personligen på sjukhuset. Patienten kunde koppla upp sig hemifrån och se läkare och övrig vårdpersonal i ögonen. Tekniken har ju utvecklats sedan dess, men tänket borde ha funnits kvar i organisationen så varför ska det behöva presenteras som en nyhet nu?
Hur många sjukhus eller andra organisationer upprepar något som skett tidigare och som glömts bort i det kollektiva medvetandet? Det finns alldeles för många isolerade öar där innovation sker men den inte sprider sig till andra förvaltningar eller avdelningar.
Pratade med en före detta regionanställd häromdagen som upplevde att saker borde kommit längre, att man tragglar med samma problem nu som då. Ska det behöva vara så?!
Katarina Erlingson

Dagens fråga

Lockar Jill Johnson dig att köpa biljett till Torsjö Live?

Loading ... Loading ...